Palma de Mallorca

Palma de Mallorca – sopii myös pitkään viikonloppuun!

Palma de Mallorca

Keihäsmatkojen 60-luvun riemulomat Mallorcalla ovat muisto vain, mutta Mallorcan ”maine” on edelleen voimissaan. Se sai matkakohteena tuttavapiirissäni yhtä kiinnostuneen vastaanoton, kuin vierailu Lahdessa. Yleisin vastaus oli: kävin 20-30 vuotta sitten ja se riitti.

Ruotsalaiset ja saksalaiset eivät sen sijaan vierasta Mallorcaa. Palma de Mallorca oli täynnä heitä myös maaliskuussa, turistikauden ulkopuolella.

Kaupunki sopii mielestäni myös pitkän viikonlopun viettoon. Lento Helsingistä vie 4 tuntia suuntaansa. Tämänkin yhteyden hankimme Norwegianilta tarjouskampanjasta 19 euroa/ suunta. Maalis-huhtikuulle lentoja löytyy halvimmillaan välille 45,50 €-61,50 €. Toukokuussa hinnat ovat alkaen 81,40 € (12.3.2017). Joten miksi ei Palma de Mallorcalle Barcelonan sijaan? 

Vietimme Palma de Mallorca :lla kolme yötä osana Mallorcan road trippiä, ja se oli sopiva aika. Kaupunkia ei tarvinnut juosta läpi ja aikaa jäi myös tapaksille sekä viinille. Ajankohtana maaliskuu oli meille hyvä. Auronkolomaa etsivälle taas vielä liian kylmä.

Jos lomailee saaren lomakeskuksissa, kannattaa Palma de Mallorca ottaa päiväkohteeksi. Mieluimmin kaupungissa tulisi kuitenkin yöpyä ainakin yksi yö.

Palma de Mallorca
Maaliskuussa takki pitää olla vielä päällä.

Palma de Mallorca

Palma de Mallorca

Palma de Mallorca

Mikä ihmeen Baleaarit?

Baleaarit ovat neljän suurehkon saaren muodostama Espanjan autonominen saariryhmä Välimerellä. Baleaareihin kuuluvat Mallorcan lisäksi, Menorca, Ibiza sekä Formentera. Älä sekoita niitä Kanariansaariin! Allekirjoittanut ilmeisesti nukkui koulun maantiedontunnilla ja heräsi katsomaan karttaa vasta kolmekymppisenä.

Noin puolet Mallorcan n. 900 000 asukkaasta asuu Baleaarien itsehallintoalueen pääkaupungissa, eli Palma de Mallorcalla. Kyseessä ei ole siis mikään pieni kaupunki. Turistin näkökulmasta katsoen Palma de Mallorca on kuitenkin melko pieni. Kävelykadut, museot, linnat ja kirkot sijaitsevat kompaktisti lähekkäin toisiaan.

Aloitimme Palma de Mallorcaan tutustumisen ottamalla omat jalat allemme. Onnistuimme navigoimaan itsemme yhdelle kaupungin suosituimmista kävelykaduista. Passeig des Born on komea puiden reunustama bulevardi, jonka varrelta löytyvät niin edullinen Zara, kuin vähemmän edullinen Louis Vuittonkin. Lopulta päädyimme La Seu:n katedraalin lähistölle.

Palma de Mallorca

Palma de Mallorca

Palma de Mallorca

Palma de Mallorca

La Seu – Mallorcan katedraali

Kuten katedraaleihin, myös Mallorcan sellaiseen liittyy aina tarina. Kuningas Jaime I:n oli matkalla joukkoineen Salousta Mallorcalle, kun puhkesi rajuilma ja ristiretkeläiset joutuivat merihätään. Hurskaina miehinä ristiretkeläiset, kuningas etunenässä lankesivat rukoilemaan Jumalaa ja anomaan pelastusta. Jaime I päätti myös turvautua lahjontaan ja lupasi, että jos hän selviää myrskystä, rakentaisi hän Neitsyt Marian nimeen pyhitetyn kirkon Mallorcalle.

La Seun kohdalla oli maurien rakentama moskeija, mutta koska Jaume I oli jo saanut maurit ajettua pois Mallorcalta, sopi kirkko rakentaa hyvin moskeijan paikalle.

Kirkon rakentaminen kesti lähes 400 vuotta ja se valmistui vuonna 1601. Jaume I oli kirkon valmistuttua luonnollisesti jo kuollut, ja hän, sekä hänen poikansa Jaime II:n muumiotuneet ruumiit lepäävätkin kirkon hautaholvissa.

La Seun katedraali on huikean kokoinen. Kirkko on 121 metriä pitkä ja 65 m leveä. Keskilaivan korkeus on 44 metriä, goottilaiset pylväät 30 metriä korkeat, kivikaton pinta-ala on 4000 m² , koko katedraalin pinta-ala 7000 m² ja sisätilat 160 000 m³.

Keskilaivan 44 metrin korkeus ylittää mm. Kölnin tuomiokirkon (43m) korkeuden ja ei jää jälkeen sisätiloiltaan maailman korkeimmasta Ranskan Beauvais:in katedraalista (48m) kuin 4 metriä. Kuuluisan Milanon katedraalin keskilaivan korkeus on muuten 45 metriä.

La Seun ruusuikkuna on Euroopan goottilaisten katedraalien suurin. Sen halkaisija on 13 metriä ja se koostuu 1236 värikkäästä lasista. Ilman tätä ruusuikkunaa ja lukuisia kapeita lasimaalauksia kirkko ei olisi niin näyttävä. Nyt lasimaalaukset luovat auringon osuessa niihin aivan oman värimaailmansa kirkon holveihin ja seiniin.

Palma de Mallorca

Palma de Mallorca

Palma de Mallorca

Gaudin työ hämmentää

Mikään, eivät edes kirkot, ole ikuisia ja vuonna 1850 maanjäristys tuhosikin kaledraalin pahoin. Paikalle kutsuttiin joukko kuuluisia arkkitehtejä hoitamaan jälleenrakennusta vuosina 1904-1914. Yksi heistä oli  Antonio Gaudi, jonka kädenjälki näkyy mm. hyvin erikoisessa alttarikoristuksessa, joka roikkuu katedraalin pääalttarin yllä. Se on paperista rakennettu massiivinen rakennelma, joka kuvaa Jeesuksen orjantappurakruunua.

Gaudin työn vieressä on toinen erikoinen taideteos omassa syvennyksessään. Teoksen on tehnyt Miquel Barcelo vuonna 2007 ja se on työstetty kokonaan savesta. Teos kuvaa kahta erilaista maailmaa: Merta ja meren antimia, sekä maata ja maan hedelmiä.

Palma de Mallorca

Palma de Mallorca

Palma de Mallorca

Palma de Mallorca

Castell de Bellver – kuninkaanlinna

Kun La Seu on katsottu ja kierretty, istahdimme Palma City Sightseeing -bussiin. Huonoksi onneksemme tuuli ylti puuskissa juuri tuolloin 20 metriin sekunnissa, joten välillä tuntui, että tukka irtoaa päästä. Auringossa lämpöä oli +18, mutta tuulen takia vilu tuli bussissa.

Bussi kierteli keskustasta Palma de Mallorcan satamaan, johon suuret ristelijät saapuvat. Tämän jälkeen bussi kaartoi hieman kiinnostavammalle reitille. Yhäältä mäen päältä löytyi yli 700 vuotta vanha Bellverin linna.

Bellverin linna on 1300-luvulla rakennettu kuninkaanlinna. Se on yksi Euroopan parhaiten säilyneitä pyörölinnoja ja linnan korkeimmalta kohdalta on hienot näkymät Palmanlahdelle. Linnan museo ei ole mistään kotoisin, mutta pyöröpiha on kaunis varjojen osuessa siihen kuvauksellisesti.

Palma de Mallorca
Hiukkasen kaipasin lippalakkia ja kunnon takkia!

Palma de Mallorca

Palma de Mallorca
Joku turisti näyttää seisovan linnan ylimmälläkin tasolla

Mitä muuta nähtävää on?

Palma de Mallorcan pienvenesatama ei ole mikään “pieni”, vaan kilometrien mittainen alue , jonka rantabulevardilta saa ihailtua mukavasti veneitä joka lähtöön.

Vanhakaupunki on täynnä kauppakatuja ja ravintoloita. Keskustassa sijaitsee myös espanjalaisen nykytaiteen museo.

Joan Miró -museo löytyy hieman kaupungin ulkopuolelta, läheltä Bellverin linnaa. Piirustusten ja maalausten lisäksi museon puutarhassa voi tutustua Mirón veistoksiin. Mallorca oli taiteilijalle tärkeä paikka, sillä hän asui saarella kymmeniä vuosia ennen kuolemaansa vuonna 1983. Täältä löytyy Meriharakka -blogin kirjoitus Miron museosta

UR Palacio Avenida

Hotellina meillä oli UR Palacio Avenida. Hotelli sijaitsee aivan rautatieaseman vieressä. 6. kerroksen ikkunoista aukesi nätti näkymä Placa Espanyalle. Palmassa rautatieasema on piiloitettu fiksusti maan alle. Samasta paikasta löytyy myös metro. Lentokenttäbussi kulkee hotellin viereisellä kadulla, samoin monta paikallislinjaa, joten liikkuminen oli helppoa.

Hotellin rakennus on peräisin 1940-luvulta ja viimeisin remontti on tehty vuonna 2009. Hieman nuhruisuutta näkyi jo kulumapinnoissa, mutta se ei ollut häiritsevää, sillä muuten hotelli oli erittäin siisti. Aamiainen tarjoiltiin kuohuviinin kera ja elintärkeä Wi-fi toimi hyvin. Hinta 120 euroa/ yö aamiaisineen.

Hotellin lähellä oli kaksikin kaupunkipyöräparkkia. Teppo lainaili pyöriä ahkerasti ja reippaili rannan hyviä pyöräteitä pitkin.

Palma de Mallorca

Palma de Mallorca

Palma de Mallorca

Palma de Mallorca

Lähdetään taas -blogissa Palma de Mallorcasta juttua kolmihenkisen perheen näkökulmasta.

50 Comments

 • Kiitos linkkauksista! Noista ruotsalaisista ja Mallorcasta tuli mieleen, että taisin jostain lukea lehtijutun, että paikalliset jo vihaavat ruotsalaisia melko voimallisesti – se sama kuvio kuin Airbnb:ssä monissa kaupungeissa, että kun ostavat tai vuokraavat asuntoja lomakäyttöön, niin tarjonta paikallisille vähenee ja hinnat nousevat.

 • Mäkin olen monen muun tapaan lomaillut Mallorcalla pikkuisena, mutta tykkäsin Palmasta tosi paljon jo silloin! Pitäisi käydä tuolla uudestaan, etenkin kun Briteistä on Palmaan aika hyvät ja helpot yhteydet. Upeita kuvia!

 • Joo o, joo o… Kyllähän kaupungissa voisi päivän tai pari viettää! Mutta jotenkin silti epäilyttää, vaihtaisinko urbaanin ja tapahtumarikkaan Barcelonan tähän. Toisaalta kun noilla hinnoilla pääsee, niin todellakin voisi testata. Pyöräily kuulosti ja näytti houkuttelevalta vaihtoehdolta lähiseutujen tutkimiseen. Ja ihanan sinistä vettä!q

 • Onpa hienoja kuvia, varsinkin katedraalista! Kävin lapsena usein Mallorcalla ja pari vuotta sitten siellä taas ollessani yllätyin siitä, että saarella on paljon hienompiakin asioita tarjottavana kuin rantahiekka ja lämmin merivesi (unohtamatta tietenkään nuorison bilemestoja). Palma de Mallorca on ehdottomasti käymisen arvoinen kohde!

 • Nää 20-30 vuotta sitten suomalaisten matkailijoiden suosimat kohteet oli mun ikäluokan silmissä aiemmin “mummokohteita”, mutta nyt tuntuu et ovat saaneet jälleen uuden mahdollisuuden. Mallorcastakin on tullut jälleen kiinnostava.

 • Kylläpä saitte todella edulliset lennot Mallorcalle!
  Muutama vuosi sitten tuli vietettyä viikko saarella ja tehtiin päivän pituinen retki Palma de Mallorcalle. Tykkäsin kaupungista kovasti.
  Olitte saaneet otettua todella hienoja sisäkuvia katedraalista. Meidän siellä ollessa turisteja oli heinäkuun helteessä paikalla sen verran paljon, että liikuimme katedraalin sisällä jonomuodostelmassa. Siinä ei paljoa kuvia otettu…

 • Palma de Mallorca on yksi minun lemppareista, kuin pikku Barcelona. Ja muutenkin olen ihastunut Baleaareihin. Mallorcalla olen käynyt pari kertaa 2000-luvulla ja Ibizalla (joka myös mainettaan paljon upeampi kohde! Ei todellakaan pelkkä bilesaari) ja Formenteralla kerran ja juuri eilisiltana katselin lentoja Menorcalle <3. Mallorcan Palmassa olen syönyt elämäni parhaan tonnikalapihvin. Se oli niin hyvää, että kävin viikon aikana kolmesti samassa ravintolassa. Tarjolijatkin olivat super mukavia ja suosittelivat muuuten, että lokakuu olisi tosi hyvä aika matkustaa sinne: vielä kunnon kesä muttei enää turisteja juurikaan. Muitakin tosi hyviä ravintoloita Palmasta löytyi. Voisin ihan hyvin lähteä sinne taas.

  Ja voi vitsi miten edulliset lennot olette saaneet! Melkein tekisi mieli napata heti lennot pitkälle viikonlopulle huhti-toukokuulle.

 • Onpa upea katedraali eikä kaupunki rantabulevardeineen muutenkaan hullummalta näytä! Täytyykin alkaa vahtimaan lentotarjouksia. Sain jo idean, että mitä jos lähtisi kiertämään vaikka koko saaren polkupyörällä. Noin viikko varmaan riittäisi siihen.

 • Mallorca on niin upea saari, että kaikkien 30 vuotta sitten siellä käyneiden pitäisi mennä uudestaan ja päivittää mielipiteensä! Palma sopii erinomaisesti viikonlopun viettoon, mutta suosittelisin kyllä vähintään viikkoa, että ehtii tutustusa saaren muihinkin osiin.

 • Apua, mä olen käynyt Mallorcalla mummoni kanssa alakouluikäisenä – eli juurikin noin 30 vuotta sitten… Silloin mä tietenkin tykkäsin ihan simona. Hotelli, jossa oli uima-allas ja sain viettää uima-altaalla kaiket päivät. Muutaman kerran käytiin ihmisten ilmoilla ja olin silloin tosi innoissani paikallisista tiimareista. Ostin kaikilla matkarahoillani reissun aikana karkkia, jätskiä tai kynä-paperi-pyyhekumi -tarvikkeita.

  Kirjoittamasi Mallorca kuulostaa minulle ihan oudolta. Kuin en olisi koskaan käynytkään! Ehkä en olekaan, jos kokemukseni perustuu vain hotellin uima-altaalle ja pariin paperikauppaan. Saatettiin me käydä kyllä muuallakin, mutta en yhtään muista niistä reissuista mitään. Siksikin oli kiva lukea Mallorcan nähtävyyksistä!

  Pitääkin bongailla lentotarjouksia ja lähteä Mallorcalle pyöräretkelle!

  • Tuo on hieman samankuuloinen kokemus, kuin mulla Riminiltä, Italiasta. Muuta en muista kuin jäätelöt ja hiekkarannan.

   Ollaan nyt Alcudiassa ja tämä on täydellinen pyöräilijöiden kaupunki myös. Pyörävuokraamoja vieri vieressä ja satoja fillaristeja polkemassa rantabulevardilla, luontopoluilla tai ajoradalla. Kyllä kelpaa pyöräretkeillä täällä.

 • Onpa halvat lentojen hinnat! Hyviä vinkkejä, ehdottomasti haluaisin käydä Palma de Mallorcalla – entinen työtoverini asui siellä talvet ja puhui paljon hyvää ruoasta ja kulttuurista kaupungissa. Eli mieluummin Mallorcalle kuin Lahteen. ^_^

  • No todellakin oli. Joskus sattuu tällaisia löytöjä. Tätä ennen edellinen oli Filippiinien matkalöytö alle 400 euron.

   Juu, unohdetaan Lahti ja lähdetään Mallorcalle : )

 • Mua on kyllä jo jonkun aikaa kiinnostanut Palma ja koitin Norskin alestakin bongailla lippuja sopiville päiville, mutta tällä kertaa ei tärpännyt. Onneksi sentään yhdet Nizzan lennot sain tohon samaan hullunhalpaan hintaan!

  • Pyörätiet on täällä kaikkialla erinomaisia. Ollaan nyt Alcudian alueella. Täällä on nyt oikeasti tuhansittain pyöräilijöitä ja maantiellä mennään pyöräilijöiden ehdoillla, ei autoilijan. Viikonloppuna on pyöräkisoja ja kaikki ravintolat on täynnä fillaristeja. Vuokraliikkeitä löytyy. Pyöräturismi on täällä siis voimissaan ja pyöräilijät huomioidaan todella hyvin.

  • No oli halpa! Huomattiin ne tarjoukset ja sitten vaan ruvettiin katsomaan kalenteria, että mihinkä sopisi reissut. Oltiin mantereen puolellakin Alicantessa samaan hintaan.

   Mitä enemmän Mallorcaa kiertelen, sen enemmän tykästyn tähän saareen.

 • No olipa taas melkoinen tietopaketti! Omasta Mallorcan reissustani on kymmeniä vuosia, joten voisin hyvin antaa Mallorcalle uuden mahdollisuuden.

  Mieheni sanoo minun nukkuneen koulun historiantunneilla, mutta luulenpa että ne tunnit saattoivat etenkin yläasteella mennä takarivissä meikatessa… Onneksi on tämä teidän blogi, niin tulee paikattua niitä aukkoja maailmanhistoriassa 😀 Biologia ja maantiede on onneksi aika lailla paremmissa kantimissa.

  • Kannattaa käydä!

   Saattaa tosiaan olla, että jonkinlaista muuta toimintaa on voinut olla koulutunneilla, kuin opiskelua : D Paras oli kun selitin nytkin miehelleni jotain Belaruksesta ja mies aina korjasi, että ei, vaan Baleaarit. Vähänkö nolotti.

 • Kyllä ainakin tämän kirjoituksen perusteella voisin matkustaa Mallorcalle ja Palma De Mallorcaan. Olen ehkä joskus käynytkin siellä, mutta siitä on jo yli 20 vuotta eikä muistikuvia juuri ole 🙂 Tuo katedraali on vaikuttavan näköinen. Joan Mirón museo kiinnostaa myös. Tykkään kovasti Mirón töistä.

 • No nyt harmittaa, ettei käyty tuolla katedraalissa sisällä. Näyttävän näköinen! Olen harmitellut noita Mallorcan edullisia lentohintoja. Oli se hieno saari, mutta en kuitenkaan näin lyhyen ajan sisään halua sinne uudelleen. Huippuhyvät hinnat te kyllä saitte!

  Kiitos linkkauksesta 🙂

 • Kiva lukea kokemuksista sesonkiajan ulkopuolella. Viileämpi sää ja väljemmät olot eivät kuulosta ollenkaan hullummalta ajatukselta!
  En osannut aavistaakaan tuolta löytyvän noin mahtavan katedraalin!

  • Itsekin hämmästyin katedraalin näköä ja kokoa. Menin sisään vähän sillä ajatuksella, että onhan näitä nähty… Aivan huikean kaunis paikka.

   Illasta ja tuulisella säällä pitää laittaa takki päälle. Mutta toisaalta, eilen oli +23 ja hiki vaan virtasi, eli vaihtelevaa. Hotelleja on hyvin tarjolla ja teillä mahtuu hyvin ajamaan. Erinomainen aika käydä.

 • Noi lentojen hinnat on tippuneet sen verran merkittävästi, että sopivilla tarjouksilla monet kohteet sopii paremmin pitkiksi viikonloppukohteiksi kuin ennen ei viitsinyt alta viikon lomaa edes harkita. Lentojat tuonne on varsin kohtuulliset ja Palmassa on sopivasti tekemistä pitkään viikonloppulomaan. Mallorca oli kyllä todella positiivinen yllätys ja uskon siitä tulevan lähiaikoina uudestaan monen suosikkikohde. Vanha maine on karaistunut pois ja siellä on tekemistä ja näkemistä vaikka kuinka paljon ympäri saarta. Upea saari kaiken kaikkiaan.

  • Mä olen edelleen ihan innoissani näistä omista 19 euron hintalöydöistäni, vaikka kyllä Mallorcalle kannattaa lentää kalliimmallakin. Luulisin, että moni ei edes hoksaa katsoa Mallorcan lentohintoja, koska pitää niitä automaattisesti kalliina.

   Lentoajat ja etenkin lentoaikataulu on hyvä. Mallorcan kone lähtee aikaisin aamusta, joten jää jo saapumispäiväkin aikaa kierrellä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *