Menorcan Mahon – Pittoreski pääkaupunki

by Anna | TÄMÄ MATKA

Menorcan Mahon on jännä sekoitus brittien kolonialismin jäänteitä, sekä espanjalaisuutta. 1700-luvun englannin siirtomaana oleminen jätti saarelle perinnöksi ginin tekemisen taidon, kriketin, sekä suuret määrät brittituristeja. Menorcan Mahon on pittoreski pääkaupunki, ei aina silmiähivelevän kaunis, vaan ajoittain hieman nuhjuinenkin, mutta silti mukava.

Mahon nousi suosikiksi Menorcan kaupungeista. Tosin se ei ole kova saavutus, sillä varsinaisia kaupunkeja koko pienellä saarella ei ole kuin kaksi: nykyinen pääkaupunki Mahon ja entinen pääkaupunki Ciutadella.

Menorcan hotellit

Menorcan Mahon

Menorcan Mahon

Menorcan Mahon | Osa Baleaareja

Vuodesta 1802 Menorca on kuulunut Espanjalle ja se sijaitsee Baleaareilla, samassa ryppäässä Mallorcan, Ibizan ja Formenteran kanssa. Ei ole harvinaista, että matkailijoilla menevät Kanariansaaret ja Baleaarit sekaisin puheissa.

Siihen, miksi Menorcan Mahon kantaa kahta nimeä, löytyy selitys katalaanin sukuisesta menorguin murteesta. Espanjaksi Menorcan pääkaupungin nimi on Mahon, mutta murteella kutsuttuna kaupunki on Mao. Baleaarien varsinainen pääkaupunki on kuitenkin Palma, joka sijaitsee Mallorcan saarella. Käy lukemassa kokemuksemme sieltä.  Palma de Mallorca sopii nimittäin loistavasti myös pitkän viikonlopun kohteeksi.

Menorcan Mahon

Menorcan Mahon

Iglesia Del Carmen

Menorcan Mahon

Menorcan Mahon

Mahonin sydän on suuri luonnonsatama

Mahonissa sijaitsee maailman toiseksi suurin luonnonsatama. Kuusi kilometriä pitkä lahti luo mahdollisuuden kunnolliselle rantabulevardille, sekä kymmenien ja kymmenien jahtien rivistöille. Seurasimme eräänä iltana, kuinka miljoonaluokan pursien omistajat tapella nahistelivat keskenään. Mikään ei ole hauskempaa, kuin katsoa kuinka ökyrikkaat mätkivät toisiaan verissäpäin.

Osa suurista risteilyaluksista tulee aivan kaupungin keskustassa sijaitsevalle risteilyterminaalille. Kun muutama ruotsinlaivan kokoinen paatti kiinnittyy poijuihin, tulee kaupunkiin kummasti vilinää. Muuten Mahon ei ollut mitenkään erityisen turistisoitunut paikka.

Satamasta tehtävät laivaretket keltaisilla lasipohjaisilla veneillä ovat erittäin suosittuja, mutta merenpohjaa tai kaloja ei noilla retkillä paljoakaan näe. Sen sijaan satamasta ja sen saarista saa hyvän kuvan tällaisella pikku risteilyllä.

Vene sivuuttaa myös 1800-luvulta peräisin olevat Mahonin Lazaretton, eli karanteenisairaaloiden rauniot, jossa oli aikanaan 141 huonetta mm. keltakuumeeseen ja koleraan sairastuneille. Rakennusta ympäröivät korkeat tuplamuurit, jotka tekivät tavaroiden heittelyn muurin yli mahdottomaksi. Sielunhoito hoidettiin niin, että pappi messusi suuren aukion keskellä olevassa pyhätössä ja ehtoollinen tarjoiltiin toisistaan eristetyille vangeille pitkävartisen ”lapion” avulla, ”ei kenenkään maan” ylitse. Nykyisin saarelle pääsee käymään ja jäi hieman harmittamaan, että emme siellä vierailleet.

Menorcan Mahon

Mahon kuvattuna lahden toiselta puolelta. Rannan rakenteet näkyvät hyvin.

Menorcan Mahon

La Mola – linnoitus

Koska luonnonsatamalla varustettu saari on aina himotuttanut sekä ranskalaisia, että brittejä, löytyy satama-alueelta myös historiallinen linnoitus La Mola, jonka britit rakensivat 1800-luvun puolivälissä suojelemaan saarta. Linnake on laaja ja sen rakennustapa mahdollistaa tykistötulen monesta eri tasosta.

Menorcan Mahon

Menorcan Mahon

Mercat de Pescados

Kalahalli on muuntunut vuosien saatossa osittain tapas-paikaksi. Mutta kyllä hallissa edelleen myös tuoretta kalaa myydään.

Menorcan Mahon

Menorcan Mahon

Menorcan Mahon

Menorcan Mahon

Kauppahalli | Makkarat, majoneesit ja Mahon-juusto

Koska Mallorcan ja Menorcan ilmasto on liian kostea sianlihan ilmakuivaukseen, saarelaiset säilövät lihat paikallisen paprikalajikkeen ja muiden mausteiden kanssa muhkuraisiksi makkarapötköiksi. Tämän makkaran nimi on sobrasada. Mahdollinen home ja kuori revitään pois ja raakamakkaraa käytetään aineksena leivonnaisissa ja ruuassa. Sitä levitetään myös usein sellaisenaan leivälle, mutta muista, että se on käytännössä raakaa lihaa.

Eräät sanakirjat kertovat, että majoneesin nimi olisi muuntunut sanasta mahonnaise, joka tarkoittaa Menorcan saaren Mahonin kaupungista kotoisin olevaa.

Tarinan mukaan kastikkeen kehitti Richelieun herttua, joka valtasi Mahonin kaupungin englantilaisilta kesäkuussa 1756. Herttualla oli muuten tapana pitää päivälliskutsuja, joilla vieraat olivat alasti. Tällä ei liene tekemistä majoneesin kanssa. – www.ruokasanastot.net

Yksi paikallinen herkku on myös spiraalin muotoon leivottu ensaimada-pulla. Sanon paikallinen, sillä minun suussani pulla ei oikein maistunut miltään. Saman tuomion sai paikallinen ylpeys, Mahon-juusto, joka valmistetaan friisiläis- ja menorcalaislehmien maidosta. Neliön muotoinen juusto on puristettu, mutta ei keitetty. Ei kaiken hypetyksen arvoista todellakaan.

Menorcan Mahon

Menorcan Mahon

Menorcan Mahon

Mahonin läheiset calat, eli rannat

Mahonissa itsessään ei ole rantaa, mutta muutaman kilometrin päässä kaupungista rupeaa löytymään jo niitä rantapoukamia, joista Menorca on kuuluisa.  Vaikka matkailu on saaren tärkeä elinkeino, ovat rannat  suureltaosin luonnontilaisia ja suojeltuja. Osin calat sijaitsevat ihan normaaleiden omakotitalojen  keskellä, jolloin niiden viereen pääsee autolla.

Osassa lahdista vesi seisoo, joten ennen kuin hyppäät mereen, mieti hetki vaihtuuko vesi riittävästi ollakseen puhdasta. Uimatossut ovat enemmän kuin suositeltavat, sillä rannat ja merenpohja ovat täynnä jalkoja repivää korallia.

Menorcan Mahon

Menorcan Mahon

Menorcan Mahon

Menorcan Mahon

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

14 comments

Iltapäivä Menorcan Mahonissa 26 elokuun, 2023 - 4:44 pm

[…] Tämä matka: Menorcan Mahon – pittoreski pääkaupunki […]

Reply
Emilia/Matkan varrella 20 elokuun, 2017 - 2:16 am

Kivan informatiivinen postaus Mahonista! Jotenkin se Menorca aina vaan tuntuu jäävän isosiskonsa varjoon kaikkien matkustaessa Mallorcalle. Madridissa asuessani kyttäilin lentoja Baleaareille, mutta reissu jäi kuitenkin tekemättä..

Reply
Anna 20 elokuun, 2017 - 8:28 am

Ole hyvä : )

On totta, että mekin halusimme mennä ensin Mallorcalle ja sitten vasta Menorcalle. Isosisko saa enemmän huomiota, mutta toisaalta se on hyvä. Menorca säilynee hieman rauhallisempana paikkana vielä pitkään.

Reply
Kohteena maailma / Rami 18 elokuun, 2017 - 1:01 pm

Kala-, kauppahalli ja linnoitus tuntuivat sellaisilta heti, että tuohan olisi kiva kaupunki. Näkemättä siis toista kaupunkia, valitsisin tämän 🙂 Aika hurjan näköinen on tuollainen iso risteilijä pienen kaupungin satamassa, muuttuu melkoisesti meno päivän ajaksi iltaan verrattuna…

Reply
Anna 20 elokuun, 2017 - 8:30 am

Kaupunki on ihan kiva : ) Ei sitä nyt kamalasti kannata hehkuttaa, mutta kyllä siellä voi elämästään nauttia hetken.

Tosiaan tuo risteilijä on vielä niin ”pieni”, että se saa tulla kaupungin lähelle. Ne kaikista suurimmat joutuvat jäämän johonkin huitsin kuikkaan.

Reply
Terhi/ Fammo matkalla 16 elokuun, 2017 - 10:46 pm

Luulen, että noissa pullissa, juustoissa ja makkaroissa pätee vanha 10 kerran sääntö. Siis ei voi tietää pitääkö jostain ennenkuin on 10 kertaa maistanut. Mallorcalaiset varmaankin rakastavat näitä ruokia yli kaiken kun ovat niihin pienestä asti tottuneet. Meidän leipäjuustommekin on itse asiassa ihan mautonta vaan on se kuitenkin meidän mielestämme hyvää.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 17 elokuun, 2017 - 10:09 am

Niinhän sitä aina lapsellekin sanotaan, että pitää maistaa 10 kertaa ja sitten tottuu. Onneksi olen jo niin vanha, että ei tarvitse väkisin maistaa uudestaan ja uudestaan.

Tulee mieleen myös mämmi, maksalaatikko, ruisleipä, juhannusjuusto jne. mitä suomalaiset rakastaa, mutta muut saattaavat hieman vierastaa 😉

Leipäjuusto ei tosiaankaan maistu miltään sellaisenaan. Minua itseäni siinä viehättää etenkin suutuntuma, se natisevan nariseva ja venyvä tunne.

Reply
sari / matkallalahelletaikauas 14 elokuun, 2017 - 9:19 pm

Onpa kivan näköistä! Paitsi kauppahallin makkarat 🙂 Ilmankos Menorca on tapetilla.

Reply
Anna 20 elokuun, 2017 - 8:27 am

Menorcaa ei suotta kehuta!

Reply
Menorca ja vuokra-auto | Calat haltuun | TÄMÄ MATKA 13 elokuun, 2017 - 9:43 am

[…] rannoilla. Rannat ovat pohjoisessa melkoisen kallioisia ja täynnä jalkoja repivää korallia. Lue juttu Menorcan pittoreskista pääkaupungista Mahonista täältä. Tämän jälkeen suunnistimme tutkimaan saarta […]

Reply
Stacy Siivonen 13 elokuun, 2017 - 9:38 am

Minäkin olen suuri alastomuuden ystävä, koska näille läskeille kaikki vaatteet ovat epämiellyttäviä ja alastomuus karsii pois kaikki ahdasmieliset yksilöt. Karsisis vielä pois sellaisetkin, joilta puuttuu käytöstavat. Minulla ei tietenkään mene Baleaarit sekaisin Kanarian kanssa, ovathan ne ihan eri asia. Sen sijaan toivoisin, että noiden paikkojen yhteydessä kerrottaisiin, missä maassa ne sijaitsevat. Espanjankieliset nimet kun väistämättä houkuttelevat ajattelemaan vähän kaukaisempia paikkoja. Niinpä minulle esimerkiksi Malaga ei tuo mieleen paikkakuntaa Espanjassa, vaan Perussa.

Reply
Anna 20 elokuun, 2017 - 8:27 am

Tuo on muuten totta, eli pitäisi mainita, minkä maanosassa paikka sijaitsee. Esim. jenkeistä löytyy Rooma, Lontoo, Oulu ja tsiljoona muutakin kaupunkia, jotka tosin löytyvät myös Euroopasta : ) Granada löytyy Nidaracuasta jne.

Reply
Sateenmuru 13 elokuun, 2017 - 9:31 am

Oooh, brittihistoria ja erityisesti gininvalmistustaito herättivät mielenkiintoni! Hehe, hauska majoneesianekdootti – ennen tuntui löytyvän enemmän eksentrikkoja maan päältä! ^_^

Reply
Anna 20 elokuun, 2017 - 8:20 am

Siirtomaaisäntien siirtomaihin jättämä perintö on jotenkin aina helposti tunnistettavaa. Heti jos jossain juodaan giniä, pelataan krikettiä tai siellä on toimiva rautatieverkosto tietää – Britit kävivät täällä.

Reply

Leave a Comment