Autolla Alpeille – Furka Pass, TOP 10 maisemareitti

Genevenjärven itäpäästä löytyy ensin ihana pieni Sionin kaupunki ja sen jälkeen upea alppitie läpi Furkasolan. Furkasola eli Furka Pass sijaitsee Sveitsissä Wallisin ja Urin kantonien välillä ja sen korkeinkohta on 2431 metrissä. Maisemareitin pituus on mukavat 40 kilometria.

Kun reitti aukeaa koko komeudessaan eteen, tulee väkisinkin hieman apua-tunne. Tuonneko pitää lähteä autolla? Valokuviin ei mitenkään saa taltioitua rinteiden jyrkkyyttä.

Furka Pass on reitattu TOP10 maisemareitiksi monilla autoilusaiteilla. Reitin laajempaan esittelyyn pääset vaikka tästä, klik.

Furka Pass06Furka Pass08

Reitiltä on huimat näkymät jäätikköisille Bernerin alpeille sekä Rhonen jäätikölle. Vielä 1900 -luvun alussa jäätikkö valua alas 1700 metriin. Nykyisin jäätikön reuna kulkee 2300 metrissä.

Vaikka jäätikkö on kutistunut ilmastonmuutoksen seurauksena, riittää lunta silti keskellä kesääkin reitillä. Muutamaan otteeseen jouduimme odottamaan, kun aura-auto pukkasi tielle vyöryneitä lumikasoja pois. Todella jykevät lumiesteet ovat talvella tarpeen.

Furka Pass14Furka Pass15Furka Pass13Furka Pass18

Solan kautta kiemurtelee valtatie 19 (H19). Tällä samalla tiellä kurvaili James Bond elokuvassa 007 ja kultasormi vuonna 1964. Koska oli viikonloppu, tiellä oli monia autoseurueita. Porschet ja Ferrarit tunnistin, mutta tämä automerkki jäi vaille tunnistusta. Näitä oli liikenteessä noin parinkymmenen auton letka. Tietääkö joku mikä on merkki?

Furka Pass10Furka Pass09Furka Pass17

Solatie on talvisin suljettu. Silloin Urin kantoniin pääsee Valaisista vain Furkan pohjatunnelia pitkin junalla. Viime vuosina katkos on kestänyt noin seitsemän kuukautta, lokakuulta kesäkuun alkuun.

Koska olimme autolla liikenteessä, en ollut se kummemmin selvitellyt maisemajuna mahdollisuuksia. Jossain takaraivossa oli kuitenkin tieto, että täällä liikennöisi myös museojuna. Ja siellähän se oli. Sopivasti asemalla kuvaamista varten. Furka Cogwheel Steam Railway on turistikäyttöön kunnostettu hammasratajuna. Tämä ihanuus puksuttaa, puhisee ja vislaa n. 19 km pitkän radan Furka Pass:in upeissa maisemissa. Korkein asema on 2163 metrissä.

Pysähdyimme katsomaan sen lähtöä asemalta ja tuli huomattua, että veturin kohdalla ei kannata seistä. Korvat soivat vielä monen minuutin jälkeen vihellyksestä. Juna ja me etenimme samaa tahtia rinnettä ylös pitkän matkaa. Savu ja vihellykset paljastivat aina, missä juna puksutteli. Kadotin junan näköpiiristä vasta hieman ennen huippua.

Furka Pass03Furka Pass05Furka Pass04

Tien vierellä ja välillä tielläkin oli lehmiä. Jokaisella roikkui kaulassa valtavan iso kello, josta lähtevä ääni taatusti kuului riittävän kauas. Lehmät eivät olleet kuitenkaan erityisen uteliaita tutustumaan meihin, toisin kuin tämä pysähtymispaikan vieressä päivystänyt polle. Taisi heppa olla tottunut autoilijoiden taskuista löytyviin herkkuihin.

Furka Pass19

Furka Pass16Furka Pass20Furka Pass21Furka Pass02

Siellä täällä tien vierellä oli jo toimintansa lopettaneita hotelleja. Muuten rakennuksia ei paljoa ollut. Muutama pikkuinen maja silloin tällöin tuli vastaan. Yö hinta legendaarisessa Hotel Belvederessä (2300 m korkeudessa), ei selvinnyt minulle.

Furka Pass07Furka Pass12

Furka Pass on hieno maisemareitti, jonka ajaminen ei ollut mitenkään vaativaa. Muutaman kerran liikkeelle lähdettäessä Audimme hieman nikotteli vaihteiden vaihdossa. Se saattoi johtua korkeudesta, jyrkkyydestä tai sitten autolla oli vain huono päivä.

Pysähtymispaikkoja ei reitillä ollut niin paljon kuin olisin toivonut. Tosin jos minä olisin saanut päättää, olisimme pysähtyneet kilometrille ainakin kolmesti. Kannattaa pitää järki päässä ja muistaa, että kapealle sekä mutkaisella tiellä pysähtyminen pientareelle ei ole hyvä idea. Suurin osa näistäkin kuvista on otettu auton liikkuessa.

Furka Passin mutkateillä kuljettajan kasvoilla lepää kokoajan sellainen tyytyväinen hymy. Tämä maisemareitti oli aluperin yksi syy myös siihen, miksi varasimme tälle matkalla avoauton. On ihanaa antaa tuulen esteettä tuivertaa hiuksia, kuulla lehmänkellojen hiljainen kalkatus ja nauttia alppien postikorttimaisemista ilman näkökenttää rajoittavaa kattoa. Suosittelen.

Furka Pass22

12 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *