Hotelli Pohjanhovi – Pala pohjoisen historiaa

by Anna | TÄMÄ MATKA

Suomessa on vain puolenkymmentä historiallista hotellia. Hotelli Pohjanhovi on yksi niistä. Funkistyylinen hotelli Pohjanhovi aloitti matkailijoiden kestitsemisen 1936. Hotellissa oli tällöin 36 huonetta – avajaisvuotensa mukaisesti.

Huippumodernissa hotellissa oli Lapin läänin ainoa hissi sekä sähköistetty keittiö. Kalleimmissa huoneissa oli jopa oma kylpyhuone. Se oli paikka mihin tukkijätkät tulivat savotoilta tanssimaan.

Hotelli Pohjanhovi Rovaniemi

Hotelli Pohjanhovi Rovaniemi

Hotelli Pohjanhovi Rovaniemi

Hotellin aukeamisen aikaan 30-luvulla yhtenä piccolona toimi Veikko Tossavainen. Reippaan Tossavaisen kuvaa onkin käytetty piccolokulttuurin edustuskuvana vuosikymmeniä.

Pohjanhovin tuho

Talvisodassa hotelli Pohjanhovi toimi sotasairaalana. Jatkosodan aikana Pohjanhovissa maan asioita laittoivat kuntoon mm. marsalkka Mannerheim, presidentti Ryti sekä SS-valtakunnanjohtaja Himmler.

Lapin ja Rovaniemen historiaa tunteville ei liene yllätys, mitä hotellille kävi vetäytyvien saksalaisten käsissä. Lokakuussa 1944 saksalaiset joukot miinoittivat, räjäyttivät ja varmuudeksi vielä polttivat ”Rovaniemen helmen” maan tasalle. Erään silminnäkijän mukaan: ”Koko Pohjanhovi hypähti räjäytyksessä ilmaan ikkunat ehjinä ja sitten lysähti alas rauniokasaksi.”

Räjähdyksessä säästyneessä kellarissa aloitettiin ravintolatoiminta mahdollisimman nopeasti uudestaan. Tosin olosuhteet olivat mitä olivat. Keväisin lattialla saattoi olla reilusti vettä ja tarjoilijat hoitivat työnsä kumisaappaissa.

Hotelli Pohjanhovi Rovaniemi

Hotelli Pohjanhovi Rovaniemi

Uusi hotelli Pohjanhovi

Uusi Pohjanhovi avasi ovensa vuonna 1947. Uudessa hotellissa oli majoitustilaa 200 vieraalle sekä sauna ja sikala. Mistään lähteistä en saanut selville, mikä tuon sikalan funktio oli. Mikä tärkeintä, hotellin tiloissa oli Alko. Ensimmäisen 3 kk aikana Alkon kynnys kului puhki. Seuraavaan kynnykseen laitettiinkin jo sitten metallivahvikkeet.

Hotelli Pohjanhovi Rovaniemi

Hotelli Pohjanhovi Rovaniemi

Hotelli Pohjanhovi | 1950-luku

1950-luvun alkupuolelta lähtien hotelli Pohjanhovin asiakkaina oli merkkihenkilöitä, muun muassa USA:n presidentin puoliso Eleanor Roosevelt. Hotelli oli myös taiteilijoiden ja elokuvantekijöiden kohtauspaikka. Reino Helismaan ja Kauko Käyhkön elokuvaa ”Rovaniemen markkinoilla” kuvattiin hotellissa vuonna 1951.

SPR:n juhlatanssiaiset olivat ehdottomasti aina vuoden merkittävin tapahtuma. Rouvat hakivat asunsa Pariisista asti ja kyse oli todellakin sellaisesta ”kuka kukin on”-tapahtumasta. Kun Armi Kuusela vieraili Pohjanhovissa SPR:n tanssiaisissa, hotellin ulkopuolelle kerääntyi 5000 ihmistä nähdäkseen vilauksen kaunottaresta. Miss Universum Armi Kuusela ja hänen puolisoltaan Gil Hilarionilta herkuttelivat käyntinsä aikana riekolla, ja saivatkin kotiinviemisiksi reseptin mukaan.

Hotelli Pohjanhovi, Rovaniemi

Hotelli Pohjanhovi Rovaniemi

Hotelli Pohjanhovi Rovaniemi

Hotelli Pohjanhovi | Kekkosesta eteenpäin

Presidentti Urho Kekkonen vieraili presidenttivuosiensa aikana hotelli Pohjanhovissa useasti. Hänestä hotellin henkilökunta oli ammattitaitoista, ja jos presidentin järjestämä tilaisuus pidettiin muualla Lapissa, hän halusi ainakin Pohjanhovin henkilökunnan palvelemaan seuruetta.

Kekkosen presidenttikaudella hotelliin majoittui useita Suomessa vierailulla olleita valtionpäämiehiä seurueineen, mm. Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteeri Brežnev ja Jugoslavian presidentti Tito. He jättivät hotellin onneksi hävittämättä lähtiessään.

1970-luvun loppupuolella hotellissa vietettiin vuosia legendaarisia Sambakarnevaaleja. Blogin toinen kirjoittaja, Teppo on viettänyt useammankin illan Rovaniemen Big Bandin pasunistina tanssittamassa juhlakansaa.

1980-luvun puolivälissä hotellli Pohjanhovin pohjoispäätyyn avattiin yöravintola, joka palveli yökyöpeleitä aina aamukolmeen asti. Myös uusi pub, Pohjan Parooni avattiin 1980-luvun lopulla. Pubiin asennettiin sekä saksalaiset että englantilaiset oluthanat, ja pubissa oli uusinta uutta oleva CD-soitinautomaatti.

Hotelli Pohjanhovi Rovaniemi

Hotelli Pohjanhovi Rovaniemi

Nykyinen Hotelli Pohjanhovi

Nykyisin hotellista löytyy 212 eritasoista ja -kokoista huonetta. Tammikuussa 2017 hotellista tulee Cumulus Resort Pohjanhovi Cumuluksen ja Rantasipin yhdistyessä uudeksi Cumulus City & Resort -ketjuksi.

Hotelli Pohjanhovia tullaan kehittämään elämyskeitaaksi. Sellaiselle on varmasti tarvetta, kun muistetaan Lapin pitkä kaamos ja usein olematon esim. elävän musiikin tarjonta. Ihmisiä ympärillä riittää, koska Lapissa vaikka 250 km matka viihteelle ei ”sole poka mikhään”.

Veikkaan, että huolimatta firman markkinoinnin ajatuksista, nimi tulee säilymään ihmisten mielissä ja puhekielissä hotelli Pohjanhovina. Ihan rehellisesti sanoen, en ymmärrä tätä himoa veivata hyviä nimiä uusiksi.

Me vierailimme Pohjanhovissa lokakuussa 2016,  sen juhliessa 80-vuotis taivalta. Cumuluksen lupaamat panostukset hotellin tulevat varmasti tarpeeseen. Pohjanhovi tarvitsee kunnon faceliftin ja selkeytystä konseptiin.

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

27 comments

Hapsu 8 tammikuun, 2022 - 10:50 pm

Pohjanhovissa oli hyvät tanssit 2016…tai-17.
Tomi Markkola piti iloista menoa yllä…myös klassikoita esitti muutaman. Kiva paikka, menen kyllä uudestaankin joku päivä.
Kananmunat oli myös hyvin keitetty, yövyinkin siis.:)

Reply
Nimetön 5 maaliskuun, 2020 - 4:39 pm

Onpa hauska, että hotellin tiloissa oli Alko. Mielenkiintoista lukea hotellin tarinaa. Ajattelin tehdä pienen reissun Suomen sisällä kesällä, joten joissakin hotelleissa tulee yövyttyä.

Reply
Timo 21 helmikuun, 2017 - 6:06 pm

Kunnon hotellissa on aamiaisella vähintään kahta eri kypsyysastetta olevia kananmunia eli siinä ulkomaalaiset ovat oikeassa

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 22 helmikuun, 2017 - 10:41 am

Melko monessa paikassa ne kananmunat voi keittää itse juuri haluamalleen kypsyysastelle, joten se yhdistettynä niihin munakuppeihin ratkaisisi kaikkien ongelmat : )

Reply
Jael 21 helmikuun, 2017 - 1:55 pm

Mielenkiintoinen historiikki Pohjanhovilla, hyvä postaus.En ole koskaan siellä käynyt,mutta tämän perusteella kävisin mielelläni.Olen muuten kasvanut aika lähellä toista historiikkiistä hotellia,eli Kalastajatorppaa,ja penskana käytiin töllöttämässä hotellin vieraita😏

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 21 helmikuun, 2017 - 11:18 pm

Kalastajatorppa on ihana!

Kiitos. Näitä historiaan viittaavia postauksia on mukava myös tehdä.

Reply
Tiia/ReiseReise 24 lokakuun, 2016 - 10:40 pm

Kyllä arvostan hotelleja, joilla on näin paljon historiaa. Tästä hotellista en ollut koskaan kuullutkaan, niin oli kiva lukea. Ja hah vai munakupit puuttuivat. 😀

Reply
Paula - Viinilaakson viemää 22 lokakuun, 2016 - 7:36 pm

Pohjanhovissa on tullut kyllä yövyttyä mutta enpä tiennyt, että sillä on näin värikäs historia. Kokkolan Seurahuone lukeutuu myös noihin historiallisiin hotelleihin, se on avattu joskus 1800 -luvun lopulla.

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 23 lokakuun, 2016 - 8:57 am

Pohjanhovi taisi olla ainoita hotelleja täällä pohjoisessa aikanaan, joten väkisinkin siellä sitten tapasivat kaikki merkkimiehet ja vaikuttajat.

Totta. Kokkolan Seurahuone unohtui tuosta listasta.

Reply
Stacy 22 lokakuun, 2016 - 6:00 pm

Mietin juuri samaa tuon riekon kanssa. Tulisi sitten virikehäkkiriekkoja ja lattiariekkoja ja luomuriekkoja. Ravintolat mainostaisivat, että riekot saavat ulkoilla aidolla jängällä. Uskoisin, että voi, mutta silloin häviää se pointti, että riekon liha on riistaa. Makukin olisi varmasti sama kuin kanalla, en tiedä, kun en ole maistanut.
Niin ja jokainen hotelli Hangossa on historiallinen.

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 23 lokakuun, 2016 - 8:55 am

Totta… Ei se sitten olisi enää riistaa.

Kyllä. Hanko hotelleineen unohtui tuosta listalta.

Reply
Lotta | Watia.fi 22 lokakuun, 2016 - 3:34 am

Mielenkiintoinen juttu! Aika valtava tuo lohi. Onko se poikkeuksellisen suuri vai saako tuolta noin valtavia tosta noin vaan? Kuulostaa tosiaan vähän hassulta lähteä muuttamaan hyväksi todettua ja historiallista nimeä. Vähintään yhtä hassulta tuntuu turistien marina munakupeista. Minä syön munani sivistymättömästi aina ilman munakuppia.

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 22 lokakuun, 2016 - 8:13 am

Kyllä nuo lohet tuolla on todella isoja. Toki kuvaan on varmaan valittu tarkoituksella kunnon koukkuleuka.

Tuo marina munakupeista on muuten aika pientä. Olisi pitänyt alkaa kerätä talteen niitä hulluimpia marinoita mitä vastaan on tullut tyyliin: Yksi hyttynen huoneessa, tyynyliinassa pieni reikä, ei tohveleita, huoneesta ei löytynyt lyijykynää vain kuulakärkikynä, teevalikoima(huoneen) liian suppea jne. Ihmiset on kyllä välillä aika huvittavia 😀

Reply
Maarit Johanna 21 lokakuun, 2016 - 4:05 pm

Hyvä kun teillä tuli nyt historiaa enemmän kuin riittävästi, ettei minun tarvinnut keskittyä näihin sen enempää 😀 Melkein hävetti olla niin nuori, ettei ole yhteistä historiaa Pohjanhovin kanssa melkein ollenkaan. Paras aloittaa kuitenkin myöhemmin kuin ei koskaan. ^^

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 21 lokakuun, 2016 - 6:11 pm

😀 No eipä mullakaan niin kamalasti yhteistä historiaa ole Pohjanhovin kanssa.

Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa ; – )

Reply
Unna 20 lokakuun, 2016 - 10:58 pm

Olipas kerta kaikkiaan mielenkiintoinen postaus Hotelli Pohjahovista. Tosi miellyttävää lukea ja oppi paljon! Olen itse asunut Rovaniemellä vasta vuoden ja Pohjahovissa on tullut käytyä ihan vain pari kertaa kokoustiloissa. Tosi kiinnostavia nuo historia-tiedot ja kuvat, kiitos suuresta vaivannäöstä!

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 21 lokakuun, 2016 - 7:57 am

Kiitos : )

Tätä oli myös mukava kirjoitaa. Kun hotellitoiminnan takaa löytyy todellista historiaa, sitä arvostaa paljon enemmän kuin vain ”omena”-tyyppisiä uusia hotelleja.

Reply
salaine 19 lokakuun, 2016 - 9:14 pm

Kiva historiapläjäys. Enemmän kuitenkin alkoi kiinnostaa tuo riekko alacarte ruoka. Mutta että pulua. Oletko syönyt pulua? Järkkyä. Olen kaikkiruokainen mutta aivan varma en ole pulun lihasta. .

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 19 lokakuun, 2016 - 9:42 pm

Pulu ja kyyhkynen taitaa olla hieman eri asia : D

Eli huoli pois. Jos saat kyyhkystä ravintolassa, se ei (toivottavasti) ole se Kauppatorin pulu…Kesykyyhkyjen, eli pulujen syönti on riskialtista, mikäli ne ovat syöneet ihmisten jätteitä. Niiden lihassa on muutenkin paljon raskasmetalleja, palonsuoja-aineita ja muita kemikaaleja.

Kyyhky taas on maukas riistalintu, josta voi hyödyntää rintafileet ja koivet.

Reply
Kirsi Makkonen 19 lokakuun, 2016 - 8:57 pm

Kyllähän Pohjanhovi on aina Pohjanhovi. Rantasipi siitä edestä poistuu, ja Cumulus Resort tulee tilalle. Yksi luku lisää hotellin historiikkiin.

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 19 lokakuun, 2016 - 9:07 pm

jep. Monien muidenkin hotellien kohdalla on näitä nimimuutoksia yritetty tehdä. Mutta ihmiset puhuu kuitenkin tietyllä nimellä : )

Reply
Veera 18 lokakuun, 2016 - 10:21 am

Olipas kiinnostava katsaus paikan historiaan! En kyllä ymmärrä minäkään paikan nimen muuttamista, kun useammin tunnutaan haluavan säilyttää vanhoja nimiä myös hyvin perusteellisten uudistusten yhteydessä.

Reply
Anna 20 lokakuun, 2016 - 8:53 am

Tuo nimenmuutos on tietenkin ymmärrettävä ketjun näkökulmasta. Mutta jotenkin kun Pohjanhovi on aina ollut Pohjanhovi, niin suomalaisen nimen yhdistäminen pitkään englanninkieliseen eturimpsuun ei oikein tunnu toimivalta.

Reply
Teija / Lähdetään Taas 16 lokakuun, 2016 - 10:06 pm

No on siinä hotellilla vierailijoita aika kunnioitettava lista!
Hahhaa 😀 Vai että munakupit puuttuu 😀 Olisikohan helpompaa vain hankkia ne munakupit ja keittää osa munista hieman vähemmän aikaa. Säästyisi huonoilta arvioilta 😀

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 16 lokakuun, 2016 - 10:09 pm

Jep. Pressaa ja kuningasta

Mun hupia on lukea muiden asukkaiden palautteita hotelleista. Saa nauraa maha kippurassa. Siis kun itse tunnustan olevani melko nirso, niin on hyvä nähdä, että vielä nirsompiakin löytyy 😀

Reply
Stacy 16 lokakuun, 2016 - 7:06 pm

Koska olen ehdoton fasisti faktojen suhteen, niin Leonid Brezhnev ei ollut presidentti, vaan NKP:n pääsihteeri. Kommunistisen puolueen pääsihteerillä oli käytännössä ylin valta Neuvostoliitossa.
Riekko on aika kova juttu ja mielummin näkisin sen kairassa kuin lautasella. Riekkojen lukumäärä on laskenut ikävästi, mikä johtuu ehkä ilmastonmuutoksesta ja liiallisesta metsästyspaineesta.
Hienot vanhat kuvat, Saksan natsilippu suomalaisessa lipputangossa on joka kerta veretseisauttava näky.
Olen samaa mieltä, että vanhat nimet voitaisiin jättää kyllä rauhaan. Samalla mietin, mitkä ne muut historialliset hotellit Suomessa ovat. Imatran Valtionhotelli ja kaikki Hangon pensionaatit.

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 16 lokakuun, 2016 - 7:54 pm

Totta, korjataan tuohon tekstiin. On muuten ihan Wikipediassa asti tämä virhe!

Mietin sellaista, että voisikohan riekkoa kasvattaa myyntiin tarhattuna. Jos fasaania voi tarhata, niin miksi ei tätäkin kanalintua?

Sulla se on tarkat silmät. kaikki ei tuota Saksan natsilipua huomaa.

Nämä nyt ainakin tulee mieleen: Imatran Valtionhotelli 1903, Hotelli Tammer 1929, Hamburger Börs 1904, Kämp 1887, Hotelli Seurahuone Helsinki 1833, Hotelli Torni Helsinki 1931.

Reply

Leave a Comment