Yong Tau Foo – Seuraava liemiruoka hype?

by Anna | TÄMÄ MATKA

Yong tau foo

Yong tau foo. Nimi kuulostaa Kun Fu sankarilta, mutta se on ruoka. Ja millainen ruoka! Sanoisin, että yksi maailman parhaimpia, tai ainakin monipuolisimpia.

Suomessa nousee aina ajoittain etnisen keittiön liemiruokia muodikkaaksi syötäväksi. Ensin intoiltiin ihan perusnoodeleista, hetken soijapaputahnasta tehdystä misokeitosta, sitten japanilaisesta ramenkeitosta ja nyt vietnamilainen pho-keitto on suurinta hottia. Se, joka ottaa kopin Yong tau foo :sta, tekee seuraavan hypen.

Yong Tau Foo

Laksa, curry tai lihaliemi – kaikki käy liemeksi

Yong tau foo on hakkakiinalaisen keittiön liemiruoka, jonka pääainekset ovat tofu, liha tai surimi. Loput ainekset ovat mustekalaa, salaatteja, kalapullia, yrttejä, täytettyä okraa, tomaattia, kuivattuja pikkukaloja, kevätsipulia, parsaa, sieniä, pinaattia, kananmunaa, kalakakkuja, täytettyjä chilejä, nakkeja (?), munakoisoa, ituja jne. Oikeastaan liemeen voi lisätä mitä tahansa.

Yong tau foo syödään monin tavoin. Suosituimpia ovat dry Yong Tau Foo tai Laksa Yong Tau Foo. Maun määräävät kastikkeet, erilaiset noodeli vaihtoehdot, sekä tietenkin liemi, joka voi olla laksamaisen paksu, keltaisen currymainen, lihaliemimäisen kirkas tai ei lientä ollenkaan.

Valitut ainekset upotetaan lyhyesti kiehuvaan liemeen ja nostetaan ylös kulhoon, mihin sekoitetaan paljon kastikkeita. Liemi tarjoillaan toisesta kulhossa ja riisi kolmannesta kiposta.

Toisessa muunnelmassa ainekset tarjoillaan laksan (lue alta lisää) tai curryn kanssa. Tällöin nuudelit tai riisivermicelli  ovat mukana kastikkeessa. Lisukkeina ovat aina chilikastike, papukastike, Hoisin-kastike sekä punainen käynyt tofu (en tiedä tälle oikeaa nimeä).

Yong Tau Foo

Yong Tau Foo

109 Teochew Yong Tau Foo

Singaporessa, lähellä jokea on yksi erityisen suositeltava Yong Tau Foo paikka. Osoite on 90 Circular Road. Paikkaa hoitaa kaksi tätiä apulaisineen. Ravintola on päivisin aina täynnä.

Perusannokseen kuuluu kuusi valintaa tuoretiskiltä. Helpoin on vain osoitella mielenkiintoisen näköisiä raaka-aineita ja edetä jonon mukana. Voin kertoa, että kysymys: ”Mitä tuo on?” saa aikaan vain tuhahtelua. Tätejä ei kiinnosta tietämätön turisti, joka tukkii nopeasti eteenpäin kulkevan jonon. Oikeastaan on ihan sama mitä sinne kulhoon valitsee. Kaikki on ollut tähän asti hyvää.

Yong Tau Foo

Yong Tau Foo

Kuvassa näkyy hygieniamerkintä B. Jostain syystä terveystarkastajat eivät ole hyväksyneet paikkaa parhaimpaan A luokkaan.

Yong Tau Foo

Yong Tau Foo

Laksa

Laksa. Siis mitä on laksa? Sehän mainittiin tuossa aikaisemmin.

Kaakkois-Aasiassa jokaisella maalla, maakunnalla, kylällä, äidillä ja katukauppiaalla on omanlaisensa laksa. Tästä johtuen laksalla on myös monta nimeä: Laksa Lemak, Penang Laksa, Assam Laksa, Singapore Laksa jne.

Periaatteessa laksa on kookosmaidosta tehty voimakkaasti maustettu kastike tai liemi, johon lisätään nuudeleita tai riisiä, sekä muita syötäviä aineksia maan ja taivaan väliltä.

Käytännössä se on tajunnan räjäyttävä makuelämys, jonka valmistaminen onnistuu myös kotikonstein, jos aineisten suuri lukumäärä ei peloita. Sana laksa tarkoittaa ‘kymmenen tuhatta’ ja tämän sanotaan johtuvan juuri ainesten mittavasta määrästä.

Mitä siihen laksaan sitten laitetaan. Pelkkään liemeen tarvitaan ainakin nämä: Korianterinsiemeniä, galangaa, kuminansiemeniä, jauhettua kurkumaa, sipulia, inkivääriä, valkosipulia, sitruunaruohoa, parapähkinää, tuoretta chiliä, katkaraputahnaa, kaffir limeä, limetin mehua, kalakastiketta, kookosmaitoa, öljyä ja fariinisokeria

Sitten:

  1. Koriaterin ja kuminan siemenet paahdetaan
  2. Kaikki heitetään tehosekottimeen ja jauhetaan tahnaksi.
  3. Tahnaa kuumennellaan öljyssä, kunnes öljy erottuu kunnolla ja maut on saatu esiin.
  4. Lisätään paljon kookosmaitoa ja vettä
  5. Keitetään, keitetään, ja keitetään.

Laksassa ei ole mitään pikkusievää. Sitä tehdään kerralla ämpärillinen, se on tummaa ja sakeaa ja sen syönti on äänekästä, sotkuista ja hikoiluttavaa.

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

Leave a Comment