Nähdä Napoli ja kuolla paskaan. Viisaus 60-luvulta.

Napoli09Napoli10

Mafia meininkiä

Kun valkotukkainen omistaja hotellissa suutelee sinua kädelle, saattaa tanakampi amerikanmuori olla otettu. Itse tarkastelin asteen epäluuloisempana huoneen laskua, ja mietin missä kohtaa meitä huijattaisiin. Hotel Medusan mainos netissäkin henki minulle mafia meinikiä. Näin mielikuvissani kummisedän saattamassa tytärtään avioon hotellin puutarhassa, samalla kun veljenpoika kantaa sanomalehteen käärittyä kalaa toisen suvun päämiehelle.

Napoli13Napoli12Napoli11

Napoli on Italian järjestäytyneen rikollisuuden keskus

Mielikuvitukseni ei välttämättä ollut ihan liian vilkas. Napolin alue on Italian järjestäytyneen rikollisuuden keskus, jonka osana ovat kaupunkilaiset, siinä missä turistitkin.

Napolin, ja sen lähialueiden likaisen todellisuuden tajuaa, jo saavuttaessa Campanian maakuntaan. Lailliset ja laittomat kaatopaikat ovat ankeaa todellisuutta jokapuolella. Ankeus tulee silmille vielä enemmän lähestyttäessä Napolia. Rumaa todellisuutta ovat likaiset betonilähiöt ja surkea infra.

Mikä huolestuttavinta, kun isot teollisuuslaitokset haluavat säästää jätteidenhuoltokuluissaan, ne ympäri Pohjois-Italiaa ja osittain muualtakin Euroopasta, antavat jätteensä Camorran huoleksi. Silloin läheinen meri syvänteineen saattaa olla jätteiden lopullisen sijoituspaikka. Alueella ei ole myöskään yhtään jättenpolttolaitosta, ja laillisetkin kaatopaikat saastuttavat, laittomista puhumattakaan.

Napoli08Napoli15Napoli05

Se mitä turistit näkevät ajoittaisina monimetrisinä jätekasoina kadulla, on ollut Napolilaisille todellisuutta viimeiset vuosikymmenet. Noin 15 vuotta sitten Camorra tajusi, että jätteet tuottavat sille monikertaisesti sen, minkä kokaiinikauppa tuotti.

Camorra tekee vuosi toisensa jälkeen huipputuottoa omistamiensa jätefirmojen kautta. Kuvioon kuuluu, että kun kaatopaikat ja kadut ovat liian täynnä jätettä, poliitikot muka tajuavat vasta silloin Camorran vaikutuksen, julistetaan hätätila, armeija siivoaa pahimmat paikat ja meno jatkuu entisellään.

Napoli14Napoli17Napoli19Napoli18

Nähdä Napoli ja kuolla

Nähdä Napoli ja kuolla-lausahdus ei tarkoita sitä että kaupunki olisi vaarallinen. 1700-luvun kirjallisuudesta juontava toteamus tarkoittaa sitä että kun on nähnyt Napolin kauneuden, on nähnyt kaiken ja voi kuolla onnellisena.

Löysin myös toisen tulkinnan aiheesta. Napolin seudulla on jossain näköalojen katselua varten torni, josta näkee sekä Napolin että paikan nimeltä Morire. Koska morire merkitsee “kuolla”, Vedere Napoli e Morire on ilmeisesti ihmisten mielissä iskostunut lausahdukseksi “vedere Napoli e (ne) morire, eli nähdä Napoli ja kuolla (siihen).

Äitini isä taas oli kuulemma sanonut jo -60 luvulla ( merimiehenä kierteli satamia ahkerasti ) ” Nähdä Napoli ja kuolla paskaan “, eli jäteongelma on ollut melkoinen jo silloin.

Täytyy tunnustaa että minä en antanut Napolille mahdollisuuttakaan. Kaupunki oli tuomittu välittömästi sillä hetkellä kun sade piiskasi autoa ja kuoppia täynnä oleva tie teki vauhdissa kuvaamisesta mahdotonta. Kameran optiikkakin sanoutui irti ja jokaisen kuvan ottaminen oli armotonta säätöä. Kun vielä yrityksemme ajaa kaupungin ohitse merenrantaa lopahtivat massiivisiin tietöihin ja poliiseihin jotka päättäväisesti sulkivat rantatien, oli selvä, että tänne ei syömään jäätäisi.

Napoli01Napoli02

Varjoisat sokkeloiset kujat

Kuskin päättäessä vielä kerran yrittää etsiä uutta reittiä ajoimme täysin harhaan ja silloin koin sen aidoimman Napolin. Kirkonmenot olivat juuri päättyneet ja halutessamme välttää väkijoukkoa käännyimme niille kaikista pienimmille kujille. Välittömästi tuli mieleen laulu :

Hän muuan poika vain on lailla poikain toisten.
Hän tuntee työn ja varjot päiväin aurinkoisten.
Hän viheltää, kun kautta kujain sokkeloisten,
tie turistin ja neidonkin vie iltaisin.

Kapet kadut nousevat vanhojen kukkulan rinteeseen rakennettujen talojen välissä niin ahtaina, että auton kääntäminen oli taitolaji. Pienimmissä väleissä ei ole lainkaan teitä, vaan talojen väleissä on vain kilometrikaupalla portaita kiemurtelemassa.  Kun auton peilit osuivat sinällään harmittomasti pysäköityyn moottoripyörään, vanha setä kirosi perään kuuluvasti.
Napoli04Napoli03

 

Seuraa blogia : INSTAGRAMFACEBOOKBLOGIPOLKUBLOGLOVIN’ 

Tags from the story
, , ,

11 Comments

 • Vietin viikon Napolissa keväällä 2016 ja voin vakuuttaa, että ei ollut roskan roskaa missään. Suomesta on mahdoton löytää yhtä roskatonta kaupunkia. Olen lievästi ärsyyntyneenä lukenut ikuista valitusta Napolin roskaisuudesta ja rikollisuudesta. Napoli on yksi hienoimmista ja aidoimmista kaupungeista, joka avautuu turistille, kun vaivautuu laskeutumaan norsuutorneista espanjalaiseen kortteliin muutenkin kuin autolla.

  • Kirjoitus on vuodelta 2014 kuten ehkäpä huomasit? Toivottavasti tilanne on oikeasti korjaantunut…Jota kuitenkin hieman epäilen.
   Napolista joko pitää tai ei pidä. Tärkeintä lienee se, että lähtee katsomaan ja muodostaa itse mielipiteensä.

   60-luvun tilanne on varmasti ollut kuvatun mukainen tuolla ja monessa muussakin satamakaupungissa.

 • En ole käynyt Napolissa, enkä yleensäkään välimeren maissa, mutta tuo kertomasi ns.jätehuolto tuntuu uskottavalta, ja vaikutukset tuntuvat meilläkin. Välimeri on kuolemassa ja pahasti köyhtynyt. Sellaista ihmispaljoutta, paikallisia ja vierailevia, ei niin pieni meri noin huonolla jätehuollolla yksinkertaisesti kestä.Suurempia saaliskaloja ei Euroopan puoleisilta merialueilta saada kuin nimeksi. Esimerkiksi Kroatiassa yleisn kalakaupan tarjoama kala on kuulema norjalainen /islantilainen turska. Meidän turskalle ja koljalle ja varsinkin kasvatuslohelle onkin Etelä-Euroopassa kasvavat markkinat. Kun/Jos Pohjois- Afrikka nousee ja kasvun huumassa jätekuormitus sieltä suunnalta kasvaa,se on menoa. Mikäli näitä pahimpia eurooppalaisia sottaajia kuten,Italiaa ja Kreikkaa, osin myös Ranskaa ei saada samanaikaisesti kuriin. Itämeri kuitenkin on kaikista ongelmistaan huolimatta säilyttänyt lajirikkauttaan huomattavasti paremmin. Välimeren odotettavissa olevaa kuolemista pitkittää ainoastaan sen syvyys ja voimakas vedenvaihto Atlantin kanssa.

  • Hain tuota juttua varten tietoa monesta paikasta ja ei ole mitään syytä olettaa, että asiat olisivat paremmin. Välimeren tila on todella huono.

   En ymmärrä miksi eurooppalaisista sottapytyistä ei pidetä enempää meteliä. Ainakin turistien tulisi tiedostaa asia. Tuolla Campanian maakunnassa kun ajeli, ei voinut olla huomaamatta ongelmia. Liian moni vaan menee ohi laput silmillä.

   Itselläni asia menee niin, että näen jonkun roskakasan tai putken meressä, ärsyynnyn siitä ja rupean etsimään tietoa. Sulla tätä tietoa on jo olemassa vaikka kuinka, että ei muuta kuin juttusarjaa blogiisi ja levitykseen!

 • Saastuminen on harmillinen ja iso ongelma, juuri muutama viikko sitten luin uutisen casertalaisesta miehestä jolta meni koko pelto ja työ jätteiden takia. Luonto kestää kumminkin paremmin noita jätteitä kun taas ihmisille tulee syöpiä ja muita sairauksia..

  • Tuo taitaa olla sellainen ongelma, että sitä mikään hallitus Italiassa ei kykena muuttamaan. Muutoksen on tultava ihmisistä ja asenteista. Jossain vaiheessa kansa toivottavasti kyllästyy koko mafiameininkiin ja korruptioon ja ottaa ohjat omiin käsiinsä.

  • Vaan eipä tuo jäteongelma ole joka paikassa todellisuutta. Asun n. 90 km päässä Napolista Gaeta -nimisessä rantakaupungissa. En voisi kuvitella parempaa jätehuoltoa. Joka talolla viisi omaa jäteastiaa erilaisille jätteille. Astiat tyhjennetään joka aamu eikä roskia muutenkaan näy katukuvassa juurikaan. Isot peltiset jäteastiat ovat jo ajat sitten kadonneet kaduilta ja tilalla siis nuo siistit muoviset astiat. Samanlainen taitaa olla naapurikaupunki Formiassakin jätehuolto.
   Napolin lähellä ylläkuvatut roskapainajaiset ovat kyllä todellisuutta.

   • Hyvä että jäteasiat ovat asuinpaikassasi hyvin.

    Varmasti on niin, että uutisoinnissa otetaan aina esiin ne huonoimmat asiat ja jätetään juuri kertomasi kaltaiset hyvät kehitykset kertomatta.

 • Mielenkiintoista ! Tai oikeastaan ihan mahtavuutta 🙂
  Juuri tällaisten tietojen/kommenttien takia blogia on niin kiva kirjoittaa. Sitä etsii tietoa netistä ja kirjoista ja sitten…da-daa, joku ihana tietää kertoa vielä lisää.

  Olen kroonisen utelias juuri erilaisista taustoista tavoille tai sanonnoille. On kohtuu tylsää tyytyä vain matkaoppaiden latteisiin selostuksiin, jotka kyllä kertovat mitä, mutta eivät miksi.

  Kiitos.

 • Ciao Katariina
  Nähdä Napoli ja kuolla tulee kylläkin käsittääkseni vähän kauempaa. Aina Keisari Tiberiuksen ajoilta asti. Villa Jovis palatsista eli Tiberiuksen majapaikasta Caprin saaren päästä näkyi Napoliin. Siinä on huikea jyrkänne suoraan mereen ja vainoharhainen keisari Tiberius heittätti “vihollisensa” jyrkänteeltä mereen. Jyrkänteen reunalla seisoessaan teloitettava näki viimeisenä näkymänään Napolin. Siitä sanonta Nähdä Napoli ja kuolla. Eli jos näit Tiberiuksen aikana Napolin Caprilta käsin , se oli sitten menoa.Tämä jo vuonna AD 25-AD 37.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *