Nähdä Napoli ja kuolla paskaan

Napolin kirjaimellisesti likaisen todellisuuden tajuaa saavuttaessa Campanian maakuntaan. Lailliset ja laittomat kaatopaikat ovat ankeaa todellisuutta joka puolella. Roskavuoret pilaavat maiseman, eikä alueella voi enää viljellä. Maa on täysin saastunut. Nähdä Napoli ja kuolla paskaan on totta täällä.

Nähdä Napoli ja kuolla paskaan

Nähdä Napoli ja kuolla paskaan

Nähdä Napoli ja kuolla paskaan | Camorra syytää jätteet mereen

Noin 15 vuotta sitten Camorra tajusi, että jätteet tuottavat sille monikertaisesti sen, minkä kokaiinikauppa tuotti. Paikallinen ympäristöjärjestö on arvioinut, että myrkyllisiä jätteitä on haudattu luontoon Camorran mafian toimesta lähes 15 miljoonan tonnin edestä. Napolin ja Casertan maakuntien alueen kaupunkeja Acerraa, Nolaa ja Marigianoa kutsutaan kuoleman kolmioksi. Alueen hedelmällinen luonto on pilattu täysin vaarallisella jätteellä.

Kun isot teollisuuslaitokset ympäri Pohjois-Italiaa ja osittain muualtakin Euroopasta haluavat säästää jätteidenhuoltokuluissaan, ne antavat jätteensä Camorran huoleksi. Silloin läheinen meri syvänteineen saattaa olla jätteiden lopullisen sijoituspaikka. Alueella ei ole yhtään jättenpolttolaitosta, ja laillisetkin kaatopaikat saastuttavat, laittomista puhumattakaan. Roskien joukossa on sekä kotitalous- että teollisuusjätettä. Italian maaseudulle on kuljetettu jopa ydinjätettä Saksasta.

Se mitä turistit näkevät ajoittaisina monimetrisinä jätekasoina kadulla, on ollut Napolilaisille todellisuutta viimeiset vuosikymmenet.

Camorra tekee vuosi toisensa jälkeen huipputuottoa omistamiensa jätefirmojen kautta. Kuvioon kuuluu, että kun kaatopaikat ja kadut ovat liian täynnä jätettä, poliitikot muka tajuavat vasta silloin Camorran vaikutuksen, julistetaan hätätila, armeija siivoaa pahimmat paikat ja meno jatkuu entisellään.

Nähdä Napoli ja kuolla paskaan

Nähdä Napoli ja kuolla paskaan

Nähdä Napoli ja kuolla paskaan

Napoli | Italian järjestäytyneen rikollisuuden keskus

Napoli ja sen lähialueet ovat Italian järjestäytyneen rikollisuuden keskus. Napoli on vuonna 2017 Euroopan kaupungeista se, missä tehdään eniten rikoksia. Seuraavana tilastossa ovat Ruotsin Malmo ja Ranskan Marseille. Esimerkiksi Napolista lähtevät junat ovat liki aina myöhässä, koska alueella varastetaan niin paljon kuparijohtimia ja niiden korjailu vie aikaa.

Napolin maine vaarallisena kaupunkina turistille on tietyillä alueilla totta. Esimerkiksi rautatieaseman ympäristö on epämiellyttävää aluetta. Pohjoisessa sijaitsee Scampia, joka on mafia- ja huumehelvetti. Se on syytä kiertää kaukaa.

Järjestäytynyt rikollisuus on Napolissa nimeltään camorra, kun se Sisiliassa on cosa nostra tai mafia, Calabriassa ”ndrangheta ja Puglian saappaankorossa sacra corona unita.

Nähdä Napoli ja kuolla paskaan

Nähdä Napoli ja kuolla paskaan

Nähdä Napoli ja kuolla paskaan

Nähdä Napoli ja kuolla paskaan

Napoli | Autoilu saattaa hermostuttaa

Käytänössä Napolissa on täysin mahdotonta noudattaa liikennesääntöjä. Etuajo-oikeus on röyhkeimmällä. Esikaupungissa tiet ovat todella huonossa kunnossa. Kaupungin keskustassa ajaminen taas on mittavien tietöiden takia jatkuvaa “kielletty ajosuunta – kirtotie” -reittiä.  Kun Pohjois-Italiassa näkee autokanta saa suomalaisen kateelliseksi, Napoli taas on täynnä vain ja ainoastaan pieniä, vanhoja ja kolhiintuneita Fiateja.

Kapet kadut nousevat vanhojen kukkulan rinteeseen rakennettujen talojen välissä niin ahtaina, että auton kääntäminen on taitolaji. Pienimmissä väleissä ei ole lainkaan teitä, vaan talojen väleissä on vain kilometrikaupalla portaita kiemurtelemassa.  Kun auton peilit osuivat sinällään harmittomasti pysäköityyn moottoripyörään, vanha setä kirosi perään kuuluvasti.

Tepon päättäessä yrittää etsiä uutta reittiä kaupungin keskustan läpi, ajoimme täysin harhaan ja silloin koin sen aidoimman Napolin. Kirkonmenot olivat juuri päättyneet ja halutessamme välttää väkijoukkoa käännyimme niille kaikista pienimmille kujille. Välittömästi tuli mieleen laulu :

Hän muuan poika vain on lailla poikain toisten. Hän tuntee työn ja varjot päiväin aurinkoisten.
Hän viheltää, kun kautta kujain sokkeloisten, tie turistin ja neidonkin vie iltaisin.

Nähdä Napoli ja kuolla paskaan

Nähdä Napoli ja kuolla paskaan

Nähdä Napoli ja kuolla paskaan

Nähdä Napoli ja kuolla paskaan

Napoli | Mafia meininkiä

Kun valkotukkainen omistaja hotellissa suutelee sinua kädelle, saattaa amerikkalainen rouva olla otettu. Itse tarkastelin asteen epäluuloisempana huoneen laskua, ja mietin missä kohtaa meitä huijattaisiin. Hotel Medusan mainos netissäkin henki minulle mafiameinikiä. Näin mielikuvissani kummisedän saattamassa tytärtään avioon hotellin puutarhassa, samalla kun veljenpoika kantaa sanomalehteen käärittyä kalaa toisen suvun päämiehelle. Näin vannottiin ennen uskollisuutta suvulle.

Nähdä Napoli ja kuolla paskaan

Nähdä Napoli ja kuolla paskaan

Nähdä Napoli ja kuolla

Nähdä Napoli ja kuolla-lausahdus ei tarkoita sitä että kaupunki olisi vaarallinen. 1700-luvun kirjallisuudesta juontava toteamus tarkoittaa sitä että kun on nähnyt Napolin kauneuden, on nähnyt kaiken ja voi kuolla onnellisena

Löysin myös toisen tulkinnan aiheesta. Napolin seudulla on jossain näköalojen katselua varten torni, josta näkee sekä Napolin että paikan nimeltä Morire. Koska morire merkitsee “kuolla”, Vedere Napoli e Morire on ilmeisesti ihmisten mielissä iskostunut lausahdukseksi “vedere Napoli e (ne) morire, eli nähdä Napoli ja kuolla (siihen).

Eräs lukija taas kertoi seuraavan selityksen: Aina Keisari Tiberiuksen ajoilta asti. Villa Jovis palatsista eli Tiberiuksen majapaikasta Caprin saaren päästä näkyi Napoliin. Siinä on huikea jyrkänne suoraan mereen ja vainoharhainen keisari Tiberius heittätti “vihollisensa” jyrkänteeltä mereen. Jyrkänteen reunalla seisoessaan teloitettava näki viimeisenä näkymänään Napolin. Siitä sanonta Nähdä Napoli ja kuolla. Eli jos näit Tiberiuksen aikana Napolin Caprilta käsin , se oli sitten menoa. Tämä jo vuonna AD 25-AD 37.

Äitini isä taas oli kuulemma sanonut jo 60-luvulla (merimiehenä kierteli satamia ahkerasti) ” Nähdä Napoli ja kuolla paskaan”, eli jäteongelma on ollut melkoinen jo silloin.

11 Comments

 • Vietin viikon Napolissa keväällä 2016 ja voin vakuuttaa, että ei ollut roskan roskaa missään. Suomesta on mahdoton löytää yhtä roskatonta kaupunkia. Olen lievästi ärsyyntyneenä lukenut ikuista valitusta Napolin roskaisuudesta ja rikollisuudesta. Napoli on yksi hienoimmista ja aidoimmista kaupungeista, joka avautuu turistille, kun vaivautuu laskeutumaan norsuutorneista espanjalaiseen kortteliin muutenkin kuin autolla.

  • Kirjoitus on vuodelta 2014 kuten ehkäpä huomasit? Toivottavasti tilanne on oikeasti korjaantunut…Jota kuitenkin hieman epäilen.
   Napolista joko pitää tai ei pidä. Tärkeintä lienee se, että lähtee katsomaan ja muodostaa itse mielipiteensä.

   60-luvun tilanne on varmasti ollut kuvatun mukainen tuolla ja monessa muussakin satamakaupungissa.

 • En ole käynyt Napolissa, enkä yleensäkään välimeren maissa, mutta tuo kertomasi ns.jätehuolto tuntuu uskottavalta, ja vaikutukset tuntuvat meilläkin. Välimeri on kuolemassa ja pahasti köyhtynyt. Sellaista ihmispaljoutta, paikallisia ja vierailevia, ei niin pieni meri noin huonolla jätehuollolla yksinkertaisesti kestä.Suurempia saaliskaloja ei Euroopan puoleisilta merialueilta saada kuin nimeksi. Esimerkiksi Kroatiassa yleisn kalakaupan tarjoama kala on kuulema norjalainen /islantilainen turska. Meidän turskalle ja koljalle ja varsinkin kasvatuslohelle onkin Etelä-Euroopassa kasvavat markkinat. Kun/Jos Pohjois- Afrikka nousee ja kasvun huumassa jätekuormitus sieltä suunnalta kasvaa,se on menoa. Mikäli näitä pahimpia eurooppalaisia sottaajia kuten,Italiaa ja Kreikkaa, osin myös Ranskaa ei saada samanaikaisesti kuriin. Itämeri kuitenkin on kaikista ongelmistaan huolimatta säilyttänyt lajirikkauttaan huomattavasti paremmin. Välimeren odotettavissa olevaa kuolemista pitkittää ainoastaan sen syvyys ja voimakas vedenvaihto Atlantin kanssa.

  • Hain tuota juttua varten tietoa monesta paikasta ja ei ole mitään syytä olettaa, että asiat olisivat paremmin. Välimeren tila on todella huono.

   En ymmärrä miksi eurooppalaisista sottapytyistä ei pidetä enempää meteliä. Ainakin turistien tulisi tiedostaa asia. Tuolla Campanian maakunnassa kun ajeli, ei voinut olla huomaamatta ongelmia. Liian moni vaan menee ohi laput silmillä.

   Itselläni asia menee niin, että näen jonkun roskakasan tai putken meressä, ärsyynnyn siitä ja rupean etsimään tietoa. Sulla tätä tietoa on jo olemassa vaikka kuinka, että ei muuta kuin juttusarjaa blogiisi ja levitykseen!

 • Saastuminen on harmillinen ja iso ongelma, juuri muutama viikko sitten luin uutisen casertalaisesta miehestä jolta meni koko pelto ja työ jätteiden takia. Luonto kestää kumminkin paremmin noita jätteitä kun taas ihmisille tulee syöpiä ja muita sairauksia..

  • Tuo taitaa olla sellainen ongelma, että sitä mikään hallitus Italiassa ei kykena muuttamaan. Muutoksen on tultava ihmisistä ja asenteista. Jossain vaiheessa kansa toivottavasti kyllästyy koko mafiameininkiin ja korruptioon ja ottaa ohjat omiin käsiinsä.

  • Vaan eipä tuo jäteongelma ole joka paikassa todellisuutta. Asun n. 90 km päässä Napolista Gaeta -nimisessä rantakaupungissa. En voisi kuvitella parempaa jätehuoltoa. Joka talolla viisi omaa jäteastiaa erilaisille jätteille. Astiat tyhjennetään joka aamu eikä roskia muutenkaan näy katukuvassa juurikaan. Isot peltiset jäteastiat ovat jo ajat sitten kadonneet kaduilta ja tilalla siis nuo siistit muoviset astiat. Samanlainen taitaa olla naapurikaupunki Formiassakin jätehuolto.
   Napolin lähellä ylläkuvatut roskapainajaiset ovat kyllä todellisuutta.

   • Hyvä että jäteasiat ovat asuinpaikassasi hyvin.

    Varmasti on niin, että uutisoinnissa otetaan aina esiin ne huonoimmat asiat ja jätetään juuri kertomasi kaltaiset hyvät kehitykset kertomatta.

 • Mielenkiintoista ! Tai oikeastaan ihan mahtavuutta 🙂
  Juuri tällaisten tietojen/kommenttien takia blogia on niin kiva kirjoittaa. Sitä etsii tietoa netistä ja kirjoista ja sitten…da-daa, joku ihana tietää kertoa vielä lisää.

  Olen kroonisen utelias juuri erilaisista taustoista tavoille tai sanonnoille. On kohtuu tylsää tyytyä vain matkaoppaiden latteisiin selostuksiin, jotka kyllä kertovat mitä, mutta eivät miksi.

  Kiitos.

 • Ciao Katariina
  Nähdä Napoli ja kuolla tulee kylläkin käsittääkseni vähän kauempaa. Aina Keisari Tiberiuksen ajoilta asti. Villa Jovis palatsista eli Tiberiuksen majapaikasta Caprin saaren päästä näkyi Napoliin. Siinä on huikea jyrkänne suoraan mereen ja vainoharhainen keisari Tiberius heittätti “vihollisensa” jyrkänteeltä mereen. Jyrkänteen reunalla seisoessaan teloitettava näki viimeisenä näkymänään Napolin. Siitä sanonta Nähdä Napoli ja kuolla. Eli jos näit Tiberiuksen aikana Napolin Caprilta käsin , se oli sitten menoa.Tämä jo vuonna AD 25-AD 37.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *