Moselin laakso. Saksan kaunein viinitie

by Anna | TÄMÄ MATKA

Moselin laakso. Saksan kaunein viinitie

Jyrkät pengerretyt liuskekivirinteet viiniköynnöksineen nousevat jopa 65 asteen kulmassa kiemurtelevan joen rannasta. Sadonkorjuu on juuri käynnistynyt. Vain pienellä osalla tarhoista voidaan käyttää koneita. Rinteet ovatkin täynnä romanialaisia ja albaanialaisia, jotka kulkevat köysiin tukeutuen viiniköynnösten välissä kartionmallinen keruusäiliö selässään. Naisia ei rinteillä näy, mutta heitä löytää  puutarhatöistä linnojen läheisyydestä.

Saksan ehdottomasti mielenkiintoisinta viininviljelyaluetta ovat Moselin ja sen sivuhaarojen, Saarin ja Ruwerin, laaksot.

Täällä viiniä on viljelty roomalaisten ajoilta asti, yli 2000 vuotta. Viininjumala Bacchuksen suojelemana viiniköynnökset nousevat suoraan joen pinnasta jyrkemmin kuin missään muualla Euroopassa. Pengerrettyjen rinteiden maa on kuivaa, kalkkikivistä ja mineraalipitoista. Tämä on Riesling-seutua.

IMG_4395

IMG_1643

IMG_4196

IMG_4204

Riesling

Rieslingin tuoksu on parhaimmillaan puhdas, intensiivinen ja lievästi petroolinen. Maku on äärimmäisen tyylikäs, kuiva ja puhdaspiirteisen hedelmäinen. Miellyttävät hapot antavat viinille hyvän rungon ja kantavat makua pitkään.

Ensimmäiset viralliset tiedot Riesling-lajikkeesta löytyvät 1400-luvulta. Rheingaun viinintuotantoalueella sijaitsevasta Rüsselsheimin kaupungista on löytynyt 13.3.1434 päivätty asiakirja, joka todistaa paikallisen kreivin ostaneen 22 shillingillä Riesling-pistokkaita istutettavaksi viinitarhoille – Wikipedia

Viinintuotannon kulta-aikaa Saksassa olivat 1300- ja 1400-luvut, jolloin viini oli väestön ensisijainen juoma. Miehet ja naiset saattoivat juoda viiniä päivän aikana useita mittoja yhden mitan ollessa noin 1,4 litraa. Tärkeitä viinitilojen omistajia olivat luostarit, lääninherrat ja kaupungit. Myös yliopistoilla saattoi olla ”viinivuoria”.

Kasvien alkuperää tutkivat asiantuntijat ovat selvittäneet, että Rieslingin DNA:ssa yhdistyy kaksi vanhaa saksalaista köynnöstä. Rypälelajikkeen tarkkaa syntyhetkeä ei ole pystytty määrittämään, mutta Rieslingin vanhemmiksi ovat vahvistuneet tämän päivän viinintuotannossa harvinaiset Gouais Blanc ja Traminer -lajikkeet.

 

IMG_1639

IMG_1726

IMG_1695

Mosella Mosel

Mosel Riesling

Mosel-Saar-Ruwer

Mosel-Saar-Ruwer:in tuotantoalue käsittää noin 12 500 hehtaaria. 60% alueen viljelyalasta on rypäleiden kuningattaren, Rieslingin valloittamaa.

Moselin Rieslingeista suuorinosa on puolikuivia (halbtrocken), puolimakeita (lieblich) tai makeita (süß).  Matkailija voi hämääntyä viinipullon ääressä, sillä usein viinipulloissa ei lue selkeästi makeusastetta. Asia pitää päätellä viinin laatuluokituksesta, jotka kertovat rypäleen sokeripitoisuuden korjuuhetkellä.

Varhemmin poimitut rypäleet kuuluvat luokkaa Kabinett, sitten tulee Spätlese (kirjaimellisesti myöhäiskorjuu), Auslese, Beerenauslese ja TrockenbeerenausleseBeerenauslese ja Trockenbeerenauslese ovat aina hyvin makeita.  Spätlese ja Auslese puolimakeita. Kabinett-kategoriasta löytyy myös kuivia viinejä, mutta suurin osa on enemmänkin puolikuivia. Kannattaa kuitenkin muistaa, että parhaimmillaan näissä viineissä on aina ripaus makeutta mukana. Vain trocken merkitty viini on täysin kuiva.

Moselin viineille tunnusomaista on hyvin alhainen alkoholiprosentti. On paljon viineijä, joiden prosentti on 8,5-10%. Viileässä ilmastossa kypsyneet rypäleet eivät kypsy täysin,  joten viineissä on usein vähemmän alkoholia, kuin mihin suomalainen on tottunut.

Alueella on noin kuutisentuhatta tuottajaa, mutta vain 1500:llä on viljeltävänään enemmän kuin viisi hehtaaria. Perinnönjaot ovat hiljalleen pienentäneet tilojen koon lähelle selviytymisrajaa. Siksi yli puolet Mosel-Saar-Ruwerin alueen tuotannosta tehdään suurpalstoilla, joista mukana on monia tuottajia. Yksittäisiä, nimettyjä tarhoja on vain viitisensataa.

Mosel-Saar-Ruwerin alueen viiniä tuotetaan 1.100 miljoonaa hehtolitraa. Noin 25% alueen viineistä myydään suoraan tiloilta, toinen 25% jää Saksan vähittäiskauppaan ja loput 50% prosenttia menee vientiin. Kolmannes Saksan vientiviineistä on peräisin Moselin laaksosta.

IMG_4130

IMG_4086

IMG_1825

IMG_1811

Miksi vain Rieslingiä?

Punaviinin taival Moselin laaksoon on ollut kivinen, mutta nykyisin sen tuotanto lisääntyy nopeasti. 1700-luvun lopussa Trierin ruhtinas määräsi, että alueelle saa istuttaa ainoastaan Rieslingiä. Toisen maailmansodan jälkiselvittelyissä Saksa joutui myöntymään punaviinin täydelliseen tuotantokieltoon. Tuotantokielto purettiin vasta vuonna 1986.

Eiswein

Kokonaan oman maininnan ansaitsee alueen Eiswein. Kalliit jälkiruokaviineihin sopivat rusinoituneet tai jalohomeen aateloimat rypäleet voidaan kerätä vasta kun lämpötila laskee kahdeksaan pakkasasteeseen, tai sen alle. Jos 50 asteen kulmassa nousevilta rinteiltä rypäleiden kerääminen on jo muutenkin tavattoman työlästä, miettikää miltä tuntuu tehdä työtä pakkasessa, sormet kohmeessa, liukkailla ja jäätyneillä rinteillä.

Vain harvoilla tarhoilla viljelmiä on mahdollista koneellisesti. Jos viljelmän yllä tai alla kulkee tie, voidaan rinteitä hoitaa koneella, jota hinataan traktori voimalla ylös ja alas rinteitä. Suurin osa tarhoista Moselissa on kuitenkin aivan liian jyrkkiä millekään koneille, joten kaikki köynnösten hoitotoimenpiteet  tehdään käsin.

il_fullxfull.344022363

Eiswein Mosel

IMG_1748

WASSER, WEIN, WEITBLICk – VETTÄ, VIINIÄ JA MAISEMIA

Riesling on parhaimmillaan, kun sillä on ’jalat lämpimässä ja pää kylmänä’. Siksi köynnökset istutetaan rinteisiin, missä liuskekivi sitoo lämpöä itseensä, mutta jossa on viileämpää öisin.

Syksy saa viinialueilla köynnöksien värit loistamaan. Keltaiset lehdet joita vasten myöhään korjattavien lajien tertut hehkuvat viininpunaisina, on aivan ällistyttävän upea näky. Aamuisin, kun sumu vielä leijuu laaksoissa, maisemat ovat satumaiset.

Liki jokaisen kaupungin  yläpuolella kohoavat jonkinlaisen linnoituksen tai luostarin rauniot. Ne tarjoavat aina hienon näköalan joelle. Kannattaa katsoa missä sijaitsee se korkein huippu, ja suunnata sinne, vaikka kylttejä turistipaikoista ei olisikaan näkyvissä.

IMG_4157

IMG_4387

IMG_4395

Autolla, pyörällä, risteillen tai kävellen

Kaikkialla on valellusreittejä, mutta viiniviljelmille voi suunnata ihan autollakin.  Osa reiteistä kiemurtelee paikallisen asutuksen välissä pitkään, mutta jos suunta on yöspäin, ei pettymisen vaaraa ole. Kävelijä taas voi kivuta ylös viiniviljelmien kautta täysin luvallisesti.

Mosel-joki on padottu useasta kohdasta ja jokilaivat jatkavat matkaansa kanavien kautta. Risteilyaluksia on Moselilla näkyvissä jatkuvasti. Osa tekee päivien mittaisia risteilyjä, osalla voi katsella viiniviljelmiä tunnin verran valitsemaansa suuntaan. Aikataulut kertoivat laivamatkan olevan mahdollista aloittaa ja lopettaa liki jokaisen isomman kylän kohdalla.

Aivan joen tuntumassa kulkee myös hyvä pyöräreitti. Monista hotelleista/pyöränvuokraamoista sai vuokrata pyöriä päiväretkille. Myös pyöräilylomia järjestäviltä matkatoimistoja löytyy netistä lukuisia, jolloin polkupyörän voi noutaa yhdestä kohteesta ja palauttaa toiseen.

 

IMG_4370

IMG_4287

IMG_1822

IMG_1820

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

34 comments

Piemonte, Lonely Planet: "Best region to visit in 2019" - TÄMÄ MATKA 7 lokakuun, 2019 - 7:14 pm

[…] on varsin kattava määrä viinireittejä Ranskassa, Italiassa, Espanjassa, Portugalissa, Saksassa ja Itävallassa. Ilahduttavaa on, että Riojan, Bordeaux’n ja Piemonten kaltaisten kuuluisien […]

Reply
Romanian viinit | Domeniile Panciu Winery - TÄMÄ MATKA 21 elokuun, 2019 - 6:56 pm

[…] viiniyhtävän mekka Romania ei vielä ole. Saksan tai Ranskan tyyppisiä viinireittejä ei maahan ole muodostunut ja esim. Brasovin […]

Reply
Cochem ja Moselin alue - kokemuksia ja upeita maisemia - London and beyond -MATKABLOGI 13 heinäkuun, 2019 - 12:24 pm

[…] Tämä matka: Moselin laakso – Saksan kaunein viinitie […]

Reply
Autoloma Tonava | Krems | Burghaus | München - Kulut ja kokemukset osa 2 | TÄMÄ MATKA 23 huhtikuun, 2017 - 9:34 am

[…] Moselin laakso. Saksan kaunein viinitie […]

Reply
Kohteena maailma / Rami 31 lokakuun, 2015 - 9:34 pm

Itselle on tuttu Koblenz – Bermkastel-Kues väli. Aivan huikeita maisemia. Kaiken kaikkiaan hyvä postaus, sillä eiköhän tuolle alueelle tule joskus mentyä uudestaan. Silloin voisi tutustua oikeasti noihin viinitiloihin ajan kanssa.

Reply
Liza in London 31 lokakuun, 2015 - 1:20 pm

Mua ei erityisemmin kiinnosta viini (mikä melkein loukkasi muutamaa toscanalaista ystävääni Firenzessä asuessani :)) mutta nuo maisemat ja ylipäätään tuo kulttuuri kyllä kiinnostaisi!

Reply
Minna 31 lokakuun, 2015 - 5:10 am

Onpa huikean kauniita kuvia ja maisemia!

Reply
Terhi / Muru Mou 30 lokakuun, 2015 - 11:07 pm

Saksalaiset viinit ovat itselle tuntemattomampia. Pitäisi kyllä kokeilla, voisin vaikka yllättyä. Olimme eilen ns. viinifestareilla, jossa pääsi maistelemaan viinejä mm. Espanjasta, Ranskasta ja Australiasta, mutta yllättäen me molemmat pidimme parhaimpina itävaltalaisia punaviinejä. Enpä olisi etukäteen arvannut!

Reply
Jenna |Journey Diary -matkablogi 30 lokakuun, 2015 - 4:06 pm

Kauniita maisemia on kyllä! Saksa-roadtrip on ollut mielessä pitkään. Ehkä ensi kesänä, jos vauveli suostuu istumaan autossa ilman suurempia ongelmia 😀

Reply
Virpi /Täynnä tie on tarinoita 27 lokakuun, 2015 - 8:28 pm

Komeat on maisemat ja tuolla kyllä vaeltaisi ilokseen. Vaikka ilman viiniäkin. 🙂

Reply
Mia / Elämää ja Matkoja 27 lokakuun, 2015 - 7:25 pm

Saksalaisiin viineihin en ole milloinkaan oikein tykästynyt, vaikka niitä on viinikerhon asiantuntijoiden suositustenkin mukaan testattu.

Maisemat seudulla ovat todella kauniit ja viinitiloilla on aina mukava poiketa vierailulla! Jokiristeily näissä maisemissa kiinnostaisi.

Reply
Pirkko / Meriharakka 27 lokakuun, 2015 - 2:33 pm

Emme ole Saksaa jotenkin koskaan niin viinimaaksi mieltäneet, että olisimme viinitiloille päätyneet 🙂 Hyviä muistoja viinin nauttimisesta Koblenzista kuitenkin on – ja jopa pieni kokoelma vihreäjalkaisia viinilaseja sieltä

Reply
Stacy Siivonen 27 lokakuun, 2015 - 11:52 am

Sain viinistä yliannoksen jo lapsena, eikä sen jälkeen viinialueet ole kiinnostaneet. Ihmettelen, miten maku voisi olla petrolinen. No, joka tapauksessa joki ja kaupunki näyttävät idyllisiltä. Varmasti jos tuonne eksyn jossain vaiheessa, en juo lasillistakaan viiniä.

Reply
Heidi 27 lokakuun, 2015 - 11:52 am

Jostain syystä en ole koskaan innostunut Saksasta, en tiedä miksi, mutta koska viinitilat ihastuttavat, voisi tämä ollakin ihana tapa tutustua Saksaan – pyöräillä viinitiloilla maistelemassa viinejä. Tosi hienoa, että pääsitte tiloille juuri sadonkorjuun aikaan. Me oltiin viikko sitten Riojan viinialueella, mutta sato oli jo korjattu talteen. Haluan kyllä joskus päästä viinitiloille seuraamaan sadonkorjuuta!

Reply
AnnKat 26 lokakuun, 2015 - 10:49 pm

Viinitiloista on päässyt lähiaikoina lukemaan useammista eri blogeista. Sen verran kuitenkin on tehnyt tehväänsä, että mielenkiinto on herännyt ja pitäisi varmaan itsekin suunnitella jonkinlainen matka jollekin alueelle.
(Noi maisemat<3)

Reply
Maarit Johanna 26 lokakuun, 2015 - 10:18 pm

Aika monet matkatoimistot tarjoaa viinipyöräilyjä nykyään, mutta tuonne olis hauska lähteä ihan omatoimimatkalle. Rieslingit kuuluvat lempiviineihini, mutta en todellakaan ole mikään tietäjä. Hyvähköä tai pahahkoa. 😀
Nuo maisemat kutsuu piknikille! Viinipullo, juustokimpale ja patonki mukaan ja ruudullinen viltti tuonne rinteeseen. ^^

Reply
salaine 26 lokakuun, 2015 - 9:02 pm

Yksi Riesling Berliinistä ostettu odottaa juojaansa viinihyllyssä. Mielenkiintoista lukea viininviljelyn historiasta, kauniita kuvia.

Reply
Miika ♥ Gia | matkakuume.net 25 lokakuun, 2015 - 11:39 pm

Ah, ihanaa, viinitiloja. ♥

Mahtavaa kun niitä löytää vähän Uutta-Seelantia, Australiaa ja USA:ta lähempääkin! 🙂 Maisemat viinitiloilla niin mahtavia sadonkorjuuaikaan, en varmasti koskaan unohda mitä oli samoilla siellä köynnösten keskellä Uuden-Seelannin pinot noir -tiloilla samalla kun niitä rypäleitä sieltä kerättiin. Ne värit! Ne tuoksut! Kaikki!

Saksalaiset viinit ovat itselle vielä vähän tuntemattomampia mutta tuollahan sitä itseään saisi sivistettyä.

Reply
Anna Koskela 26 lokakuun, 2015 - 8:19 am

Saksassa on todella paljon erittäin kauniita viinialueita. Mä ajattelin tehdä juttusarjaa niistä, kun on tullut ne kierrettyä. Jäävät ihan liian vähälle huomiolle Suomessa. Osa ei edes tiedä, että Saksa on hyvä viinimaa. Osin tosin siksikin, että Saksassa riittää matkailijoita niille alueille jo omasta takaa. Ei tarvitse mainostaa.

Reply
Annika | Travelloverblogi 25 lokakuun, 2015 - 10:06 pm

Niin näen itseni kivoilla pikku päivävaelluksilla tuolla. Ja ihana nähdä, että toinen lempiviineistäni kasvaa näin kauniissa maisemissa. Lisää vielä nautintoa.

Reply
Anna Koskela 26 lokakuun, 2015 - 8:16 am

Ajattele, voisit syödä viinirypäleitä suoraan käynnöksistä ja heti kun väsyttää, niin istahtaa lasilliselle maisemia ihailemaan . Ei hassumpaa!

Reply
Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi 25 lokakuun, 2015 - 10:00 pm

Tsaijai – nyt ollaan aika lailla omissa unelmamatkamaisemissani 🙂 Alsace olisi toinen alue, jossa saisin epäilemättä kulumaan hyvinkin paljon aikaa…!

Reply
Anna Koskela 26 lokakuun, 2015 - 8:15 am

Alsacen alue kuuluu myös suosikkeihini. Kyllähän tuonne voisi vaikka muuttaa hetkeksi…!

Reply
Lotta Watia | Unagidon 25 lokakuun, 2015 - 9:55 pm

Onpa kyllä idyllistä ja samalla niin jylhää. Aika paljon on blogeissa viinitilajuttuja nyt näkynyt. En aikaisemmin oikein ajatellut, että sellaisellakin voisi matkalla käydä, mutta ensi kerralla täytyy pistää ehdottomasi nähtävyyslistalle. Vaikka Uudessa-Seelannissa.

Reply
Anna Koskela 26 lokakuun, 2015 - 8:14 am

Juurikin tuo kontasti, vuoret ja joki, tekevät paikasta minusta niin upean. Viinitiloja on kaikkialla, mutta tällaiset poikkeukselliset paikat kasvattaa köynnöksiä ovat kiehtovia.

Reply
Meidän matkassa/Monna 25 lokakuun, 2015 - 7:55 pm

Vau, tulipahan tätä lueskellessa opittua paljon uutta. 🙂 Viinit ovat muutaman viime vuoden aikana alkaneet kiehtomaan ja heti kun jostain löytyy aikaa voisi viineihin alkaa panetumaan syvemminkin, varsinkin kun aina niitä tulee maisteltua reissujen päällä.

Reply
Anna Koskela 26 lokakuun, 2015 - 8:13 am

Viineistä löytyy kyllä niin paljon mielenkiintoista, että oppiminen ei lopu koskaan. Minua itseäni kiinnostaa kaikista eniten aina historia viinitilojen ympärillä.

Reply
sarrrri | La Vida Loca 2.0 Matkablogi 25 lokakuun, 2015 - 6:47 pm

Ihanaa, mä olen viimeisen vuoden aikana haaveillut kovasti viinitilamatkailusta, ja kesän road tripillä päästiin jo vähän sitä kokeilemaankin. Jälkiruokaviineihin olen aina suhtautunut vähän nuivasti, mutta nyt syksyllä olen maistanut niin mahtavia tuotoksia että saattaisin ihan vain niistä lisää oppiaksenikin lähteä viinitilalle tutustumismatkalle.

Reply
Anna Koskela 26 lokakuun, 2015 - 8:12 am

Eivät makeat jälkiruokaviinit minullekaan mitään lempijuomia ole. Mutta kivahan niitä on maistella aina joskus.

Me emme oikeastaan tätä edes ajatelleet viinitilamatkailuna, mutta jotenkin siitä tuli hyvin viini voittoinen.

Reply
Ansku BCN 25 lokakuun, 2015 - 5:01 pm

Saksan viinitilat ovat vielä täysin kokematta ja tämähän olisi mainio alku :). Ja hei, onko nuo kuvat lumisista rypäleistä otettu nyt?? Syksy näyttää olevan pitkällä…

Reply
Anna Koskela 25 lokakuun, 2015 - 5:03 pm

Kuvat on tyynen rauhallisesti kopiotu viinitilan sivuilta. Eli ei siellä lunta vielä ole : )

Reply
Tiina, Kinttupolulla 25 lokakuun, 2015 - 10:59 am

Tässähän hyvä pyöräilyvinkki, kiitti 🙂 Olen haikaillut Etelä-Saksaan ”Romantische Straße” pyöräreitille, joka kulkee lähinnä Bavariassa. Saksa on sellainen maa, jossa toivoisi asuvansa joskus pidemmän aikaa….Ehkäpä sitten Ranskan jälkeen 😉

Reply
Anna Koskela 25 lokakuun, 2015 - 11:41 am

Mä luulen, että tämä on paljon helpompi pyörillä kuin Bavaria. Romantische Straßea on ajeltu autolla, ja ei se näytä yhtään pyörän selässä etenemisen kannalta houkuttelevalta. Siirtymät on pitkiä ja hotelleja melko huonosti. Moselilla kaikki on lähellä, ja palveluita on suunnattu pyöräilijöille paljon. On leirintäalueita, paljon kotimajoitusta ym.

Reply
Freija 26 lokakuun, 2015 - 10:29 pm

Eikös Bavaria ole suomeksi ihan vaan Baijeri ? (saksaksi Bayern) – Bavaria lienee latinaa ja/tai englantia?

Upeita valokuvia , olivatpa sitten omiasi tai kopioitu viinitilojen sivuilta 😉 . Moselin teillä ja rinteillä itsekin liikkuneena samanlaisia maisemia olen ihaillut, mutta eipä ole omaan kameraan tarttunut näin hienoja kuvia.

Reply

Leave a Comment