Malaga - Costa del Solin helmi, ei turrepaikka!

Malaga – Costa del Solin helmi, ei turrepaikka!

Malaga on enkäpä Costa del Solin, eli Espanjan Aurinkorannikon väärinymmärretyin kaupunki. Turistisoituneisuus on iskostunut sitkeäksi mielikuvaksi monelle ja osalla vaan Jari Sillanpään “Malagaan” on juuttunut hieman liikaakin soimaan korvien väliin.

Malagaa luonnehditaan usein näin: “Malaga on turistipaikka, mutta tykkään kovasti sen rannoista, ravintoloista, puistoista ja shoppailumahdollisuuksista siinä kävelykadulla”. Mikäpäs siinä on tykkäillessä, sillä tämä ”turistipaikka” on perusandalusialainen 600 000 asukkaan kaupunki. Kuinka moni muuten väittäisi Helsingin olevan turistikaupunki? Asukasluku on liki sama.

Uskoisin selityksen löytyvän pitkälti siitä, että osalle Malaga tosiaan on vain lentokenttä matkalla Fuengirolan tai Torremolinosin rannoille. Näissä paikoissa kotimaansa ulkopuolella olevat ihmiset ovat usein näkyvänä enemmistönä.

Malaga
Paras paikka spottailla Malagan kaupunkia on AC Hotel Málaga Palacio -hotellin kattoterassi. Sieltä Malagaa voi ihailla lintuperspektiivistä kahvin tai viinilasillisen äärellä.

Malaga

Malaga

Malaga | Ostoksille!

Ostoksille haluava ilahtuu Malagan leveää pääkatua, Calle Marques Lariosia kävellessään. Tänne ovat sijoittuneet Pull&Bearit, Zarat, Mangot ja Stradivariukset. Tuo ostoskatu soveltuu ihan vain kahvitteluunkin ja Lariokselta pääsee poikkeamaan helposti vanhankaupungin muille kujille. Näiltä kaduilta löytyy lisää ravintoloita ja kahviloita, sekä pienempiä putiikkeja.

Keskustan tärkeimpiin ostoskatuihin kuuluu myös Calle Nueva. Varsinaiset ostoskeskukset sijaitsevat hieman keskustan ulkopuolella.

Ostoksille kannattaa suunnata pikkukauppojen ja El Corte Inglesin lisäksi näihin:

  • Centro Comercial Larios – ostoskeskus
  • Vialia-ostoskeskus
  • Plaza Mayor -ostoskeskus, lentokentän läheisyydessä
  • Malaga Nostrum – outlet-keskus

Myös kengät sai kiiltämään kunnolla kolmella eurolla. Herra ei ollut mikään pilipalikiillottaja ja plankkasi Tepon kenkiä kymmenisen minuuttia. Mutta kahden euron huijareitakin löytyy. Alemmassa kuvassa sellainen plankkari, joka vetäisee silikonit ja värivoiteet kenkiisi rasvan sijaan.

Malaga

Malaga

Malaga

Malaga

Kauppahallit

Kauppahalleja on kaksi. El mercado central Atarazanas on isompi ja Mercado de Salamanca pienempi ja söpömpi.

El mercado central Atarazanas kannattaa käydä kurkistamassa ihan pelkän upean lasimaalauksen takia. Ensimmäinen kauppahalli tällä paikalla oli jo 1300-luvulla. Nykyisessä kauppahallissa on liitetty yhteen kaksi rakennusta, jossa ensimmäisessä myydään lihaa ja kalaa ja toisessa hedelmiä ja kukkia. Kauppahalli on rakennettu 1870-luvulla paikalle, jossa aikaisemmin oli merivoimien telakka.

Malaga

Malaga

Mala

Malaga | Kulttuuria

Malaga on kulttuurikohde ylitse muiden. Malaga on investoinut valtavia summia taidemuseoihin, joten nähtävää löytyy taidetta etsiville.

Malagan museoista maineikkain on Picasso-museo, johon Picasson perikunta on lahjoittanut paljon taiteilijan töitä. Rakennus on itsessään kaunis, mutta ne hienoimmat Picassot sijaitsevat kyllä maailman metropolien museoissa. Museossa on esillä myös argeologisia kaivauksia, joissa näkee mm. suolakalan tekoon tarkoitettuja altaita.

Centre Pompidou on Pariisin nykytaiteen museon haarakonttori. Malagan Centre Pompidou on esimerkki kansainvälisten taidemuseoiden satelliittitoimipisteistä maailmalla. Pompidou haluaa pop-up museollaan saada laajat kokoelmansa käyttöön ja houkutella uusia yleisöjä. Esillä on pysyvä näyttely, jossa on töitä 1900-luvun keskeisiltä taiteilijoilta (mm. Francis Bacon, Frida Kahlo, Fernand Legér ja Pablo Picasso), sekä väliaikaisia kiertäviä näyttelyitä.

Pietarin Venäläisen museon sivutoimipiste toimii entisessä tupakkatehtaassa, La Tabacalerassa. Malagan-museon tarkoituksena on esittää venäläisen taiteen helmiä kolmessa vaihtuvassa näyttelyssä vuosittain. Museon ensimmäinen perusnäyttely keskittyy venäläisen taiteen läpileikkaukseen 1400-luvun ikoneista 1900-luvun sosialistiseen realismiin. Pietarista on tuotu Malagaan yli sata teosta.

Muita käymisen arvoisia museoita Malagassa ovat Paronitar Carmen Thyssenin taidemuseossa, jossa on  kattavin 1800-luvun andalusialaisen taiteen kokoelma Espanjassa, sekä CAC – museo, jossa esillä on nykytaidetta.

Malaga

Malaga

Malaga

Malaga | Rannat

Keskustasta kävelymatkan päässä sijaitseva Malaguetan ranta on suuri. Vuokraa pyörä, niin liikkuminen käy helpommin. Malagueta on myös mainio paikka saada kunnolla grillattua kalaa. Ruokaa voi yksinkertaisimmillaan syödä hiekalla muovituolissa.

El Palo sijaitsee samalla rannalla noin viiden kilometrin päässä. Myös työläiskaupunginosassa Huelinissa on pitkä hiekkaranta.

Malaga

Malaga

Malaga

Malaga

Malaga

Malaga | Linnoitukset ja kirkot

Malagassa on kaksi linnoitusta. Alcazaba-linnoituspalatsi sijaitsee kukkulalla kaupungin yllä. Maurien 1000-luvulla rakentama linnoitus  on kaunis puutarhoineen, mutta ehkäpä mieleenpainuvin on Alcazaban sisäänkäynnin edustalla olevat roomalaisen teatterin rauniot sataluvulta ennen ajan laskumme alkua.

Malagan toinen vanha linnoitus on 1300-luvun Castillo de Gibralfaro, joka sijaitsee Alcazaban yläpuolella. Linnoitukselta myös aukevat hienot näkymät Malagaan ja merelle.

Malaga

Malaga
Catedral de Malaga, on vuonna 1500-1700 rakennettu tuomiokirkko, jossa on näyttävä barokkijulkisivu ja jonka länsipuolen torni puttuu. Siitä tulee kirkon lempinimi, yksikätinen vanha nainen. Se on rakennettu vanhan moskeijan paikalle, kuten monet muutkin kirkot Andalusian alueella.

Malaga

Malaga

Malaga | Syömään ja juomaan

Espanjan parhaimpiin lukeutuvat tapas-paikat ja perinteiset viinibaarit, kuten Viini- ja tapasbaari El Pimpi (Bodegas El Pimpi) ovat saaneet rinnalleen pienpanimoita. Me kokeilimme La Fábrica de Cerveza -pienpanimoa ja voisin varovaisesti suositella paikkaa jopa ruokailuun.

El Palon kaupunginosa, vanhan kalastajakylän ranta, on mahtava paikka nauttia kalaa ja erityisesti avotulella paistettuja sardiinivartaita. Kannattaa testata. Sardiinit maksavat pari euroa.

Casa Aranda niminen paikka paistaa omien sanojensa mukaan Malagan parhaimmat churrot. Mene ja tiedä. Resepti ainakin on ollut sama vuodesta 1932. Ihan hyviä olivat.

Malaga

Malaga

Malaga

Tags from the story
, ,

8 Comments

  • Kiitos kattavasta postauksesta! Tein juuri itsekin oman tekstin Malagasta, en yhtä kattavaa, mutta listasin paikkoja, joista tykkäämme itse. Ja niin samaa mieltä kanssasi, Helsingin kokoinen Malaga ei ole ensisijaisesti turistipaikka vaan espanjalainen rantakaupunki.

  • Samankaltaisia ajatuksia Malagasta myös täällä. Halusimme sisällyttää kaupungin viime joulukuiseen road tripiin, “tylsästä” turremaineestaan huolimatta, koska piti päästä itse paikan päälle näkemään mikä on homman nimi. Yleisenä mielikuvana jäi mielenkiintoinen, toimiva ja hieman boheemihenkinen kaupunki, joka on rakennettu ennen kaikkea asukkaita, ei ainoastaan turisteja varten. Kävimme teidän lailla myös AC Palacion huipulla nauttimassa drinkit sekä viimeisenä iltana syömässä El Pimpissä. Malagaan jäi vielä suuri kiinnostus palata uudemmankin kerran!

  • Hieno katsaus kotikaupunkini nähtävyyksiin! Itseänikin raastaa välillä tuo Malagan maine turrepaikkana. Ei voi kieltää, etteikö täällä turisteja riittäisi, mutta eikö se toisaalta vain kerro siitä, että tässä Helsingin kokoisessa kulttuurikaupungissa on vetovoimaa. Ja nähtävyyksien takaa löytyy myös paljon aitoa andalusialaista elämän vilinää. Itse vanhankaupungin asukkina nautin muun muassa näiden paikkojen tunnelmasta https://eevagamunda.com/2018/01/28/lempipaikkojani-malagassa-osa-1/. Listalla myös maintisemasi Mercado Central Atarazana. 🙂

    PS. Pompidouhun saimme tuon kuvissa näkyvän tilalle vuoden 2017 lopulla uuden ns. pysyvän näyttelyn “Utopías Modernas”, joka on visiitillä Malagassa vuoteen 2020 asti. PSS. Pitää vielä hehkuttaa, että meillä on Malagasssa ainut Ranskan ulkopuolinen Pompidou 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *