Lanzarote ja viini | Malvasia-viini kasvaa kuopassa

Lanzarote ja viini. Lähellä Timanfayaa sijaitsee ehkäpä yksi Lanzaroten kuvauksellisin paikka. La Geria on Lanzaroten viininviljelyn keskuksia ja täällä viiniä viljellään vulkaanisessa maassa varsin erikoisella tavalla.

Kaukaa ihaillen vuoren rinteet ja laavahiekkakentät näyttävät ensin olevan täynnä kraatereita, joiden kaikki reunat ovat auki kohti koillista. Tarkemmin katsoessa erottaa jokaisen kuopan keskeltä jotakin vihreää. Kun menee vielä lähemmäksi, huomaa tuon vihreän olevan viiniköynnös, joka sitkeästi puskee lehtiään kohti aurinkoa

Lanzarote ja viini

Lanzarote ja viini

Lanzarote ja viini

Lanzarote ja viini

Lanzarote ja viini | Viljapellot jäivät laavan alle

Kanariansaarilla viljeltiin viiniä jo 1600-luvulla. Lanzarotella viiniköynnös ei kuitenkaan tuolloin ollut viljelykasvina mitenkään suosittu sen vaatiman kosteuden takia, vaan pelloilla kasvoi enemmänkin viljaa.

Vuonna 1730 Lanzarotella tapahtui tulivuorenpurkaus. Silminnäkijän, Yaisan papin Lorenzo Curbelon mukaan: “1. syyskuuta 1730 illalla yhdeksän ja kymmenen välillä maa repesi yhtäkkiä Timanfayssa, noin 10 kilometrin päässä Yaizasta. Tulivuoren uumenista purkautui valtavalla jylinällä sulaa laavaa ja liekkejä jatkuen 19 päivän ajan”.

Tulivuorenpurkauksen seurauksena laava peitti alleen yli puolet viljelysmaasta ja talonpojat menettivät täysin elinkeinonsa. Joitakin vuosia myöhemmin saarelaiset kuitenkin huomasivat, että mustan ja karun laavahiekan seasta puski esiin viikunapuita. Kun laavahiekkakerroksia alettiin kaivamaan, löydettiin 1-3 metrin syvyydestä sinne piiloon jäänyt multaisa maa, joka ihmisten ihmetykseksi oli edelleen myös kosteaa.

Selitys maan kosteudelle löytyy huokoisesta laavahiekasta. Suuret lämpötilanvaihtelut päivä ja- yöaikana aiheuttavat paljon yökastetta, joka painuu alaspäin kohti multaa. Paksu laavahiekkakerros estää tehokkaasti kosteuden haihtumisen päivällä.

Lanzarote ja viini

Lanzarote ja viini

Lanzarote ja viini

Lanzarote ja viini | La Gerian viinikuopat

Lanzaroten sademäärä ei riittäisi viiniköynnöksille mitenkään yksin, mutta hyödyntämällä laavahiekan kykyä johtaa yökaste alapuolisiin kerroksiin, viininviljely onnistuu Lanzarotella hyvin. Tosin  se vaatii hieman erikoisjärjestelyitä, joista La Gerian alue on kuuluisa.

La Geria sijaitsee lähellä Timanfayan kansallispuistoa ja on maisemaltaan ja olosuhteiltaan äärimmäisen karua. Viininviljely on La Geriassa mahdollista siten, että laavahiekkakentille kaivetaan noin neljä metriä halkaisijaltaan ja metrin syvyydeltään olevia kartiomaisia kuoppia, ”gerioita”. Kuoppien pohjalle istutetaan viiniköynnöksiä, joiden juuret ovat lähellä kosteaa maata. Reunoille rakennetaan vielä puoliympyrän muotoinen muuri laavakivistä suojamaan köynnöstä jatkuvasti puhaltavalta koillispasaatilta. La Gerian viinikuopat ovat osa Unescon suojelemaa maisemaa.

Perinteisen laavakiven lisäksi muurien rakentamiseen on ruvettu nykyisin käyttämään myös tylsästi autonrenkaita. Niitä toki on helppo pinota päällekkäin ja saatavuuskin lienee hyvä, mutta mikään kaunistus eivät autonrenkaista tehdyt muurit ole.

Lanzarote ja viini

Lanzarote ja viini

Lanzarote ja viini

Lanzarote ja viini

Lanzarote ja viini

Lanzarote ja viini | Malvasia

Saarella viljellyistä köynnöslajikkeista tunnetuin lienee Malvasia. Sillä ei, vastoin yleistä luuloa, ole mitään tekemistä tai sukulaisuutta kreikkalaisen Monemvassia-lajikkeen kanssa. Onkin harmillista, että monet lähteet kertovat Malvasian olevan peräisin Kreikasta.

Nimisekaannus on todennäköisesti tullut siitä, että keskiajalla venetsialaiset myivät arvostettua viiniä, joka laivattiin ostajilleen Monemvassin satamasta. Aikain kuluessa nimeä taivuteltiin eri kielten ja kirjoitusasujen mukaan ja se muutti muotonsa Malvasiaksi. Malvasiasta tuli yleisnimi, jolla tarkoitettiin hyvää vaaleaa rypälettä. Kreikan alueella on edelleen Monemvassian rypälettä, mutta sillä ei siis ole mitään tekemistä Välimeren Malvasin kanssa.

Malvasia on Muscat-lajikkeen tyyliin hyvin laaja rypälesuku ja Malvasioita löytyykin ainakin 18 eri lajiketta ympäri maailmaa. Vuosisatojen aikana Malvasiasta on Lanzarotelle kehittynyt eräänlainen ”oma” lajikkeensa ”Malvasia de Lanzarote”. Malvasia-ryhmän lajikkeille on tyypillistä se, että köynnös vaatii pitkän kasvuajan. Lajikkeet ovat suhteellisen satoisia ja ne ovat sopeutuneet kuivaan ilmastoon ja viihtyvät parhaiten niukkaravinteisilla Välimerenmaiden rinteillä.

Kerrotaan, että aikanaan William Shakespeare olisi pitänyt nimenomaan Malvasiasta ja saanutkin sitä muutaman litran päivässä ilmaiseksi valtiovallalta, osana palkkiota kirjallisista ansioistaan.

Lanzarote ja viini

Lanzarote ja viini

Lanzarote ja viini

Lanzarote ja viini

Lanzarote ja viini | Viinitie LZ30

Huhtikuussa La Gerian maisemat olivat vielä varsin mustan sävyisiä. Vehreimmillään paikka on kesä-heinäkuussa, ennen elokuussa tapahtuvaa sadonkorjuuta. Alue ei ole suuri ja sen läpi kulkee hyväkuntoinen tie LZ30. Jos haluaa maistelemaan viinejä, on tien vieressä kymmeniä viinitiloja, joista Bodega La Geria lienee se suosituin.

TUI:n ja muiden matkanjärjestäjien bussit täyttivät monen viinitilan parkkipaikan. Me kävimme muutamalla tilalle La Gerian alueella kurkistamassa miljöötä, mutta kauniisti sanottuna paikat muistuttivat enemmän matkamuistomyymälöitä, kuin viinitiloja. Saarelaiset ovat muuten olleet varsin kekseliäitä kehittämään myös muita vulkaaniseen maahan ja viiniin liittyviä tuotteita. Miten olisi viinikosmetiikka….?

Jos haluaa maistelemaan viinejä hieman yksilöllisemmin, kannattaa suunnata La Floridaan päin. Siellä sijaitsee mm. Bodega La Florida niminen tila, jonka viininmaistelu oli ainakin muutama vuosi takaperin varsin mukava ja rauhallinen tapahtuma.

Lanzarote ja viini

Lanzarote ja viini

Lanzarote ja viini

Lanzarote viinitilat

13 Comments

  • Tosi upeita kuvia. Taas kerran täytyy todeta, että kyllä Espanja on monipuolinen maa. Asun Manner-Espanjassa, jossa riittää niin paljon nähtävää, ja sitten on vielä ihanat Baleaarien ja Kanarian saaristot. Kanariaan haluaisin tutustua paremmin kun seitsemästä saaresta olen käynyt vain kahdella. Kunhan Lanzarotelle pääsen, täytyy suunnata tuonne La Gerian mustille maille. Niin huikean näköisiä maisemia + viini. Kiitos mielenkiintoisesta jutusta!

  • Oi miten kauniita kuvia! Ja onpa kyllä jännittävässä paikassa tuo viljelmä. Itseäni viehättää karu kuumaisema – olen niin tykästynyt Islantiin, jossa myös on tuhkaa siellä ja täällä, mustia hiekkarantoja ja muuta. Olipa mielenkiintoinen postaus!

  • Olipa kauniita kuvia! Olen parin reissun ansiosta ihastunut jotenkin näihin “kuumaisemiin”. Olisipa hauska mennä myös viiniretkelle. Ehkäpä vielä joskus ja silloin täytyy muistaa katsoa etukäteen, minne suuntaa.

  • Oli kyllä karunnäköistä maisemaa. Tosin silti ainakin kuvissa maisemat näyttivät mielenkiintoisemmilta kuin vaikkapa Teneriffan kuiva eteläpuoli. Nuo erikoiset viininviljelymenetelmät karuissa oloissa ovat aina kiehtoneet minua. Jos joskus päädyn Lanzarotelle, täytyy aiheeseen käydä ehdottomasti tutustumassa. Santorinilla on myös käytössä aika erikoinen tapa hyödyntää ilmankosteutta viininviljelyssä. Köynnökset pakotettaan kasvamaan ikään kuin korin muotoon. Lehdet suojaavat silloin rypäleitä paremmin paahteelta ja korimainen muoto auttaa keräämään yöllä kastetta. Tai ainakin jotenkin sinne päin. 🙂

  • Kiitti hyvistä viinivinkeistä! Olen menossa Lanzarotelle toukokuussa ja odotan tosi paljon näitä erikoisella tavalla kauniita ja karuja maisemia. Toivottavasti pääsen kiertämään mahdollisimman paljon autolla, niin on vapaampi aikataulu tutustua eri paikkoihin. Oletko kirjoitellut myös muita juttuja Lanzarotesta? Täytyypä tsekata.

  • Onpa eksoottisen karuja viiniviljemiä! Uskon kanssa että matkanjärjestäjien bussien kansoittamat viinitilat eivät ole ihan parhaimpia vierailupaikkoja, mutta hyvä jos on niitä rauhallisempia ja yksilöllisempiäkin paikkoja 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *