Paras ohje reiluun matkailuun: Hanki tietoa! #ReilutBlogit

by Anna | TÄMÄ MATKA

Jakartassa oli lehdessä etusivun juttuna ryöstö, jossa tekijät olivat ennen tekoa juoneet pullollisen olutta puoliksi –juopumistarkoituksessa. Naurattaisi, jos ei tietäisi, että maassa teloitetaan myös ulkomaalaisia huumeiden takia. Samaisessa lehdessä syytettiin mielipidepalstalla asuntojen hintojen noususta, HIV tartunnoista ja huumeiden levittämisestä maassa asuvia länsimaalaisia. Heidät tulisi kaikki karkoittaa, koska he eivät halua sopeutua ja kunnioittaa indonesialaisia arvoja. Kuulostaako tutulta?

Suomessa tällaista tietoa ei saa mistään. Kun paikallisia lehtiä lukee, osaa jotenkin paremmin asettaa myös näkemänsä ja kokemansa oikeaan kontekstiin.

Paras Reilun matkailun ohje on: Hanki tietoa matkakohteesta

On eri asia olla tietämätön jostakin, kuin olla haluamatta tietää. Koska tietoa on nykyisin helpompi saada, kuin koskaan aikaisemmin, tulisi sitä minusta myös aktiivisesti etsiä ja käyttää. Ei kiinnosta, ei kuulu mulle -asenne, ei ole reilua.

Pelottavaa on se, että tietämättömille ihmisille voi kertoa tai suositella lähes mitä tahansa ja he eivät huomaa ongelmia asian takana. Tietämättömyyttään turistit mm. kuvauttavat itseään vaatteisiin puettujen apinoiden kanssa, vierailevat kaupallisissa orpokodessa ja syövät haineväkeittoa.

Koska valmismatkalla oleva ei välttämättä jaksa hakea kohdetietoa netistä tai oppaista, ovat matkanjärjestäjät kasanneet omille sivuilleen todella paljon tietoa ja ohjeita tiivistetyssä muodossa. Finnmatkojen sivuilla esitellään mm. hotellien ja palveluiden lisäksi hyvin kattavasti kasveihin, eläimiin sekä lapsiin kohdistuvat ohjeet ja neuvot. Jos nämä lukee, ei tule mieleenkään kuvauttaa itseään huumatun tiikerin vieressä tai ostella villejä orkideoja.

Omatoimiset matkustajat hakevat tietoa ja lukevat oppaita varmasti pakettimatkalaisia enemmän, koska liikkumisesta, asumisesta, hintatasosta jne. tarvitaan nippelitietoa jo etukäteen. Omatoimimatkailu ei ole kuitenkaan lähtökohdallisesti sen reilumpaa kuin muukaan matkailu, vaikka tätä väitettä aina välillä vilautellaan.

Tässä kohtaa pyydän ja kuulutan myös kriittisyyttä. Jos tuote tai palvelu on eettisesti tuotettu käyttäen vain ekologisia materiaaleja, niin että kaikki on kolmeen kertaan kierrätettyä onnellisten mummojen toimesta ja 100% luomua, on syy perustavaa laatua olevaan epäilyyn. Viherpesulla saadaan nykyisin tehtaanpiipustakin lentelemään perhosia.

#ReilutBlogit on kampanja, joka keskittyy kestävän, reilun ja vastuullisen matkailun tietoisuuden levittämiseen. Bloggaaja vastaa siinä mm. kysymykseen:

Minkälainen rooli kestävällä ja eettisellä toiminnalla on minun elämässäni?

Vastaus: Ei minkäänlainen.

Minusta normaalit ja maalaisjärjellä ajateltavat järkevät valinnat eivät ole mitään sellaista, että niitä tarvitsee erikseen nimetä.

Vain höpsähtäneet hipsterit pitävät meteliä luomukaurapuuroistaan ja onnellisenporon lihasta sekä vaalivat kulttuurillista identiteettiään hifistelemällä maatiaisperennoilla. Minusta leikkaamattomista kauran jyvistä tehdyistä kauraryyneistä tulee se paras puuro ja riista on maukasta. Jos perennapuskat ovat kestänyt vuodesta 1920 elossa, niin mitäpä sitä uusia ostelemaan. Vanhat vaatteet ja kengät voi korjauttaa, ilman että se on joku mainittava ekoteko ja autoilua kannattaa välttää, koska sillä vuoden -86 Jopolla sotkemalla pysyy paino kurissa paremmin. Ja jokaisen tulisi tietää, että ruokaa EI heitetä roskiin.

Huomannette, että en oikein lämpiä sille, että normaaleista asioista tehdään jotenkin liian vaikeita tai hienoja. Kävin aikanani Eat & Joy Maatilatorilla Kluuvissa, missä minulle esiteltiin ranskasta tuotettu kiviarinauunia, jota lämmitetään, ette ikinä usko – koivuhaloilla! Meinasin kuolla nauruun, kun koivuhalkoa esiteltiin kuin jotain harvinaista ja exclusiivista tuotetta konsanaan.

Vähän samanlaisella asenteella suhtaudun reiluun matkailuun. Onhan nyt kotikasvatuksessa mennyt jotain pieleen, jos joku pitää itseään erityisen ”reiluna matkailijana” siksi, että siivoaa roskansa roskikseen ulkomailla. Se, että kertoo reissaavansa reilusti ja huomioivansa kulttuurilliset erityispiirteet pukeutumisen suhteen, tarkoittaa että kulkee asialliset vaatteet päällä ulkomailla.

Reiluus on minusta hyviä käytöstapoja, yleissivistystä ja toisten huomioon ottamista. Se ei todellakaan ole mikään vaikea tai omituinen asian.

#reilutblogit

Eettisyys blogissani

Päivittäin voin tehdä itse valintani ja vaikuttaa niiden kautta. Mutta sitten ovat ne asiat tai ilmiöt, joissa minun valintani vaikutus on kuin pisara valtameressä. Siksi blogissani on paljon eettisiä kirjoituksia. Näissä kirjoituksissa on aina selkeä oikea ja väärä ja valitettavasti se väärä aiheuttaa suunnatonta kärsimystä maailmassa.

Koska eläinturismista on kirjoitettu jo paljon, haluan itse nostaa esille seksiturismin. Seksiturismia voi sinällään paheksua, mutta seksi alaikäisen kanssa on rikos. Reilun matkailun yhdistys koordinoi tällä hetkellä aiheeseen liittyvää Liian pahaa ollakseen totta -kampanjaa. 

Kun tutustuin aihetta käsittelevään opinnäytetyöhön, sieltä löytyi hämmentävä kohta. Opiskelija oli lähestynyt useita matkatoimistoja, mutta vain yksi oli suostunut haastateltavaksi. Voihan syynä olla kiire, mutta minulle tuli tunne, että kyse oli enemmän haluttomuudesta lähteä mukaan tällaisiin tutkimuksiin ja näin tässä opinnäytetyössäkin pääteltiin.

Maailmassa on paljon matkailijoita, jotka ovat kulkeneet ikänsä silmälaput silmillä ja eivät ole tietoisia lainkaan ilmiöstä nimeltä lapsiseksimatkailu. He eivät osaa tunnistaa merkkejä, eivät osaa reagoida sellaista nähdessään ja osa jopa ajattelee, että se on kyseisessä maassa normaalia (Protection project 2010).

Mielestäni etenkin Aasiaan suuntautuvilla lennoilla tulisi näyttää tietoiskuja lapsiseksiturismista. Se nostaisi matkustajien tietoisuutta siitä, mitä väärinkäyttö tekee lapselle ja parantaisi myös mahdollisuutta tunnistaa tilanne ja tietää miten toimia. Tämä toimintamalli on ollut monen järjestön suosituslistalla jo pitkään (Ecspat, The Code, UNWTO).

Finnmatkojen viestintä- ja yritysvastuujohtaja Anu-Eveliina Mattila kertoo, että päänvaivaa aiheuttaa vaikean asian tuominen lomailijoiden tietoon. – Asiakas ei saa menettää lomafiilistään. Häntä ei saa syyllistää, eikä tiettyä kohdetta leimata, hän pohtii. Lennoilla näytettävät valistusvideot osoittautuivatkin liian raflaaviksi. Tietoa kerrotaan nyt esimerkiksi lippuvarauksen ehdoissa.- 9.12.2013 IL

On olemassa kokonainen kylä Svan Pak, joka tunnetaan nimellä ”paikka mihin mennä, jos etsit nuoria tyttöjä”. Tässä kylässä on bordelleja, jotka ovat erikoistuneet alle buberteetti-ikäisiin tyttöihin. Lapsille opetetaan yleisimmät seksiasennot joita asiakkaat haluavat ja niistä käytetään söpöjä nimiä kuten Yum Yum (oraaliseksi) ja Boom Boom (tavallinen seksi).

Lue koko juttu ja mieti mitä sinä voit tehdä. Yum Yum, Boom Boom – Liian pahaa ollakseen totta

4909854876_4e65b982c7_b

Kirjoituksieni idea on kertoa asioista ja jakaa tietoa. Joka kerta kun saan kommentin, ”Totta puhuen, en tiennyt tästä asiasta mitään ennen kirjoitustasi”, olen saavuttanut jotakin, minkä takia kannatti naputella konetta tunteja ja etsiä pirstaloitunutta tietoa eri lähteistä.

Valitettavasti eettisten kirjoituksien kohdalla törmään myös asenteeseen, jonka ymmärtäminen tuottaa minulle todellisen ongelman. Osa ihmisistä kun ei näe näissä minusta täysin sietämättömien epäkohtien kohdalla mitään ongelmaa ja jopa syyttää minut populistiseksi, tiukkapipoiseksi tai muuten tuomitsee, kun kirjoitan niistä. Voi siis olla olemassa isokin joukko ihmisiä, jotka hyväksyvät sen, että koiria hakataan hengiltä, hailta silvotaan elävänä evät ja että naapuri käy talvilomalla naimassa 10-vuotiasta.

Vain kaksi asiaa ovat äärettömiä – universumi ja ihmisten typeryys, enkä ole ensimmäisestä aivan varma. – Albert Einstein

 

Ai niin. Lehdestä luettua vielä. Jakarta Postissa oli kolmossivun uutisena, että eräs kaupungin johtava virkamies oli jäänyt kiinni lahjuksista mentyään ostamaan maan kalleinta Mersua mukanaan matkalaukullinen käteistä. Jestas, mikä järjen jättiläinen. Korruptiosta kiinni jääminen on Indonesiassa niin yleistä, että ei sillä enää etusivulle pääse.

 

#ReilutBlogit on kampanja, jossa ei ole kyse suurista ja monimutkaisista asioista. Tämä on tempaus, joka keskittyy kestävän, reilun ja vastuullisen matkailun tietoisuuden levittämiseen. Lukemalla #ReilutBlogit merkinnällä varustettuja kirjoituksia, saat tietoa vähän reilummasta matkailusta.

#ReilutBlogit – kampanja on tarkoitettu kaikille bloggareille. Minun haasteet menevät: Aku Varamäki, ORGCOMM,  Henri Heikkinen ja Otto Lilja, Otto Izakaya express

Itse sain haasteen Tarinoita Maailmalta -blogista Annikalta. Hän oli kampanjan aloittaja yhdessä Matkakuume -blogin Gian kanssa.

Haastoi myös Ilkka Lavaksen Citystä ja hän oli niin nopea, että ehti julkaista oman postauksensa jo ennen minua: Vastuullinen matkailu, case Burma. Tuon jutun linkkien takaa löytyy todella paljon hyvää tietoa Burmasta, josta muuten ei vielä paljoa kirjoiteta.

 

Osallistumisohjeet:

  1. Kerro minkälainen rooli kestävällä ja eettisellä toiminnalla on sinun elämässäsi.
  2. Kerro jokin mukava kokemus mikä sinulla on ollut kestävästä matkailusta.
  3. Haasta mukaan vähintään kolme muuta blogia mukaan tähän. Sinun ei tarvitse olla matkabloggaaja tätä varten, vaan voit kirjoittaa myös muista kestävään kehitykseen liittyvistä asioista.

Kerro kommenttiboksissa omista kokemuksista ja osallistu sekä Twitterissä että instagramissa hashtagilla #ReilutBlogit tähän kamppikseen.

 

 

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

16 comments

Laura-Matka maailman ympäri 80 vuodessa 31 tammikuun, 2016 - 7:02 am

Olen yrittänyt löytää matkablogeja joissa olisi jokin muukin näkökulma, kuin että mitä nähtävyyksiä minäkin päivänä käytiin katsomassa. Tämä teksti oli juuri sitä mitä etsin ja näistä aiheista itsekkin haluaisin kirjoittaa blogissani (nähtävyyksien lisäksi). Meillä on etuoikeus matkustaa ja samalla myös paljon vastuuta. Kiitos loistavasta kirjoituksesta!

Reply
Anna Koskela 31 tammikuun, 2016 - 8:49 am

Tervehdys!

Loistavaa, että olet löytänyt mielekiintoista luettavaa.
#ReilutBlogit tulee tekemään tässä kevään -16 aikana uuden otannan vastuullisesta matkailusta. Seuraile somessa tuota hästägiä, niin saat jälleen lisää hyvää luetavaa. Ja mukaanhan voi liittyä kuka tahansa bloggari. Mitä enemmän meitä on, sen laajemmalle viesti leviää.

Reply
#ReilutBlogit – yhdessä kohti vastuullisempaa matkailua | Metallia Matkassa 14 huhtikuun, 2015 - 7:13 am

[…] Hanki sitä tietoa! #ReilutBlogit (Tämä Matka) […]

Reply
Reilusti matkaan eli #ReilutBlogit-haaste - Destination Unknown - matkablogi 2 maaliskuun, 2015 - 6:49 am

[…] Globe Called Home, London & Beyond, Reissausta ja Ruokaa, My Post University Life,  Tämä matka, Kinttupolulla, Metallia Matkassa, Lenkkareissa, Heidi in the Alps, Matkalla jonnekin, […]

Reply
Janica 25 helmikuun, 2015 - 12:11 am

Loppuosan kirjoitus oli hyvä mutta alkukohdan kirjoitukset kyllä kummastuttaa.
Miten voit neuvoa ketään muita siitä mikä on eettistä matkailua jos itse syöt joka päivä lihaa ja lennät jatkuvasti? oletko koskaan maksanut vapaaehtoisia ilmastomaksuja kun lennät? käykö ilmastonmuutos koskaan mielessäsi vai pidätkö sitä vain täysin keksittynä asiana jolla matkailijoita vain kiusataan?
pidätkö kasvisruokaa vain hippipiipertäjien hulluna vouhotuksena? olen itse kasvissyöjä lukija ja nyt sain sinusta (valitettavasti) melko omahyväisen kuvan näissä asioissa :/ ehkä ei ollut tarkoituksesi mutta outo olo jäi kun tämän luki

Reply
Anna Koskela 28 helmikuun, 2015 - 12:24 pm

Jos sinä olisit kunnon syväekologisen aatteen edustaja tietäisit, että kaikki luonnonvarojen tuhlaaminen kulutukseen on väärin. Ei siis pelkkä matkustaminen. Mutta koska luultavasti ostat vaatteita, matkustat muullakin kuin jalkaisin, katsot televisiota, et viljele itse ruokaasi, tykkäät asua lämpimässä huoneistossa jne. niin lähdetään rehellisesti liikenteeseen siitä lähtökohdasta, että sinunkin keskiössä on kulutuskulttuuri. Halusit tai et. Kaikki valinnat jotka tee, teet kulutuskulttuurin sisällä, et siitä ulos pyrkien.

Kun rupesin hakemaan tausta-aineistoa tähän artikkeliin, huomasin äkkiä, että elän ja matkustan niin tai näin, niin on aina ryhmiä, joiden mielestä juuri tuo ja tämä elämäntapa ja -tyyli on saatanallinen. Jos en tuhoa lentämällä maapalloa lapsenlapsiltani ja pingviineiltä, niin ainakin lihaa ja maitoa käyttävänä piereksin maapallon ulos radaltaan ja vien vasikoilta maidonkin.

Kerron nyt salaisuuden. Minun ei tarvitse olla riippumatossa yöpyvä rastapäinen ituhippi-luonnosuojelija tehdäksesi eettisiä sekä reiluja valintoja ja puhuaksesi kriittisesti asioista. Koska et kuitenkaan usko minua, lainaan ylempää auktoriteettia Madventuresia. ”Sinun ei tarvitse elää kuin Jeesus ja Linkola yhteensä voidaksesi puhua vihreistä arvoista”.

Reply
mie 19 helmikuun, 2015 - 5:46 pm

Hei,

Tärkeä aihe ja olen monien kirjoittajien #reilutblogit teksteistä nauttinut, mutta otsikosta ”Minkälainen rooli kestävällä ja eettisellä toiminnalla on minun elämässäni?” eteenpäin sai kyllä hieman ylimielisen kuvan sinusta.. Olen periaatteessa täysin samaa mieltä että eihän reiluuden pitäisi olla edes mikään kysymys. Kuitenkin reiluude puute on matkailussa puhumisen arvoinen asia, ja olet halunnut lähteä mukaan aiheesta postaamaan, joten miksei voisi sitte keskittyä kirjoittamaan niistä epäkohdista ja valistaa, eikä vain kertoa että itse osaat kyllä homman ilman yrittämistäkin. 😀

Reply
Anna Koskela 19 helmikuun, 2015 - 6:19 pm

Hyvien käytöstapojen, toisten huomioiminen ja yleissivistys ovat tärkeitä asioista ihan joka paikassa, eivät vain matkailussa. Missä vaiheessa näistä vieraannuttiin? Minusta on pelottavaa ajatella, että yhteiskunta ja ihmisten ajattelu on menossa siihen suuntaan, että esim. lähimmäisen huomioimiseen tarvitaan kohta joku aate, suuntaus tai tietoinen valinta.

Reiluuden puute ja siitä puhuminen on muuten aihe, jonka voi ulottaa kaikken toimintaan, myös suomalaiseen yhteiskuntaan ja työelämään.

Haluan kirjoittamalla myös haastaa lukijan ajattelemaan itse ja arvioimaan omia motiivejaan. Kaikkien tekstieni ei ole tarkoituskaan olla kivoja ja kilttejä. On esim. vaikea kirjoittaa koiranlihan syönnistä niin, että teksti olisi nautittavaa.

Olen halunnut täydestä sydämestäni lähteä tukemaan tätä kampanjaa. Blogin tarkoitus on olla blogin kirjoittajan näköinen, ei vain valistus ja tietopankki.

Jos sait sen käsityksen, että minä tämän homman osaan, niin syvä kumarrus ja kiitos, mutta asia ei todellakaan ole näin 🙂

Reply
Annika - Tarinoita Maailmalta 19 helmikuun, 2015 - 2:59 pm

Ihanaa että lähdit mukaan kampanjaan ja kiitos loistavasta postauksesta! Toit jälleen kerran esille monia hyvä pointteja, muun muassa tuon ’hifistelyn’. Toisaalta siiheen liittyy ehkä myös se, että on hyvä muistaa ja muistuttaa että ’ekoilua’ ovat ihan tavallisetkin asiat (ruoan heittäminen roskiin, roskien kerääminen matkalla), eikä aina tarvitse olla suuren suuria eleitä tyyliin ’alan tänään vegaaniksi raakaruoan syöjäksi, myyn autoni ja kasvatan itse kasviskseni’-tyyliin.

Sama pätee mielestäni reiluun matkailuun; on tärkeä olla tietoinen näistä isoista ilmiöistä kuten eläinten oikeuksista ja lapsiseksiturismista, mutta on hyvä muistaa, että pienemmätkin asiat merkitsevät (shampoopullojen kierrätys hotelleissa, se että pyyhkeitä ei vaihdeta joka päivä jne). Tuntuu, että nämä pikkujutut on itse helpommin hallittavissa matkailjan toimesta, kun lapsiseksiturismia kohdatessa on aika voimaton olo. Tästä kuulisinkin mielelläni lisää, mitä silloin voi tehdä jos jossain matkalla tulee vastaan 50 v mies 12-vuotiaan kanssa? Voiko näistä esim soittaa jonnekin, niin kuin luin tuosta Pirkon artikkelista jonka linkkasit. Mitä kukaan tekee jos soitan, että no nyt täällä biitsillä X on vähän kyseenalaista hommaa käynnissä?

Reply
Anna Koskela 19 helmikuun, 2015 - 3:40 pm

Liian pahaa ollakseen totta kanpanjan sivuilla on olemassa yhteystiedot monen maan kohdalla. Siis mailt, puhelinnumerot ym. Lisäksi ohjeet miten kannattaa milloinkin menetellä. Eli todellakin tuollaista nähdessään on olemassa puhelinnumeroita joihin voi soittaa. Minusta tällainen olisi juurikin selainen asia, jonka matkanjärjestäjä voisi lomalaisille infota.

http://liianpahaaollakseentotta.fi/ilmoita-rikoksesta/

Pikkujutuista tulee isoja asioita kun riittävän moni tekee niitä 🙂

Reply
Anne | Metallia Matkassa 19 helmikuun, 2015 - 12:11 pm

Monet asiat mitä kotona tehdään ja pidetään itsestäänselvyyksinä, jostain kumman syystä tuntuvat unohtuvan ulkomailla. Kai se on sitä ”lomalla ei lasketa”-asennetta..

Itseäni on häirinnyt monesti esim. Thaimaassa rantakohteissa ollessani se, että naiset ottavat aurinkoa rinnat paljaana. Joskus juttelin toisen matkailijan kanssa tästä ja hänen mielestä se oli OK, koska kyseessä ei ollut ranta, jossa paikalliset käy.. (miksköhän) Käsittääkseni lomailijat eivät kuitenkaan kotimaassakaan ota rinnat paljaana aurinkoa, esim. jos menisin itse Hietaniemen rannalle ilman bikinien yläosaa, tulisi uimavalvoja varmaan aika nopeasti huomauttamaan että rouva on nyt hyvä ja pukee päällensä tai lähtee helvettiin täältä. Miksi toiminta olisi sitten yhtään hyväksyttävämpää maassa, jossa muutenkin odotetaan hieman siveellisempää pukeutumista? Voi hyvää päivää..

Kiitos Anna kun olet jakanut tietoa aiheista, joista ei vielä paljoa puhuta (esim. lapsiseksiturismi). Vaikka joku siitä voisikin hermostua, niin nämä ovat asioita, joista pitää puhua ja kertoa muille vastuullisen matkailun yhteydessä.

Reply
Anna Koskela 19 helmikuun, 2015 - 1:49 pm

Juurikin näin.

Monet ihmiset tuntuvat ukomailla jättäneensä aivot sinne kotimaahan. Kukaan ei varmasti edes harkitsisi menevänsä Temppeliaukion kirkkoon narutopissa pyllynposket vilkkuen mikroshortseissa. Mutta Aasian temppeleissä se on heistä ihan OK.

Harmittaa välillä, kun tulee ilkeit kommentteja, mutta sitten vain mietin, että taisin sohaista hyvinkin, kun joku ärsyytyi. Toivottavasti myös oppii jotain.

Reply
Otto Lilja 19 helmikuun, 2015 - 12:01 pm

Kiitos haasteesta! Pistetään pyörät pyörimään. 🙂

Reply
Anna Koskela 19 helmikuun, 2015 - 1:18 pm

Hyvä Otto 🙂

Reply
Tiina, Kinttupolulla 19 helmikuun, 2015 - 10:55 am

Totta. On kummallista, että itsestään selvistä asioista tehdään ihmeellistä hifistelyä. Toisaalta moni ihminen ei välttämättä pyri tekemään moraalisesti oikein, vaan valitsee omat mielihalut. On niin helppo ummistaa silmät kaikelta pahuudelta ja ääripäässä on niitäkin ihmisiä, jotka nauttivat toisten satuttamisesta, alistamisesta ja nöyryyttämisestä. Heillä on maalaisjärki joutunut pahasti hukkaan tai ovat muuten päästään pipejä. Normaalin järjen omaavilla välinpitämättömyys on se ongelma.

Reply
Anna Koskela 19 helmikuun, 2015 - 1:17 pm

Moraali on siinä mielessä mielenkiintoinen käsite, että hmiset päättävät sen, mikä on moraalista/moraalitonta sen perusteella, mikä heistä ”tuntuu” olevan oikein, eikä tiukkojen sääntöjen mukaan, jotka joku on säätänyt.

Eli mikä meistä on moraalisesti oikein, ei ehkä ole sitä toisella puolella maapalloa toisessa kulttuurissa. Toisaalta sellaista moraalikäsitystä en kyllä tiedä mistään löytyvän, että toisen satuttaminen, alistaminen ja nöyryyttäminen on OK. Tai no olisi minulla tähän muutama vahva ehdokas, mutta antaa olla…

Reply

Leave a Comment