Graalin malja – Kaikki elämäni mahdollisuudet löytää se!

by Anna | TÄMÄ MATKA

Graalin malja

Graalin malja on mysteeri. Kaikki haluavat sen, mutta täyttä varmuutta siitä, mikä Graal edes on, ei ole pystytty saavuttamaan!

Siitä ollaan kuitenkin samaa mieltä, että Graalia kannattaa tavoitella. Graal ”ravitsi sen saavuttanutta maallisin ja taivaallisin antimin” ja sillä on nuorentavia ja parantavia voimia. Eli siis esine, joka kyllä kelpaisi matkamuistoksi.

Yleisimmin ajatellaan, että Graal on malja tai laakea tarjotin, johon kerättiin Jeesuksen haavoista vuotavaa verta. Tai sitten se on malja, josta Jeesuksen opetuslapset nauttivat viiniä viimeisellä ehtoollisella. Tai ehkäpä Graal onkin ihminen, eli Dan Brownin romaanin Da Vinci -koodin mukaan Jeesuksen ja Magdalan Marian liitosta syntynyt pyhä kuninkaallinen verilinja, jota Temppeliherrat oli määrätty suojelemaan. Tai kenties Graal on ”vain” kivi, tarkemmin ottaen smaragdi, joka putosi Luciferin kruunusta sodassa Jumalaa vastaan.

Graal

Tarina Graalista lähti liikkeelle Iranista

Todennäköisesti taru Graalin maljasta on peräisin Iranista. Graalin maljan taru tuli maurien välityksellä Espanjaan ja sieltä Ranskaan, jossa se sai 1100-luvun lopussa kristillisen sisällön.

Graalin maljan tarinassa menevät suloisesti sekaisin niin 1200-luvulla syntynyt runsas ritariajan eepokset, runot Kuningas Arthurista, kuin vanhat kansantarinat, joilla ihmiset viihdyttivät toisiaan keskiajalla nuotion loimussa. Ehkäpä tunnetuin legenda Graalin alkuperästä on Joosef Arimatialaisen legenda.

Graal

Joosef Arimatialaisen legenda

Varakas juutalaismies Joosef Arimatialainen keräsi muutamia Jeesuksen veripisaroita maljaan ristiinnaulitsemisen yhteydessä ja tarjosi oman hautansa Kristuksen ruumiin hautaamista varten. (Elävät siis rakensivat haudat itselleen valmiiksi, koska perikuntaan ei aina ollut luottamista). Kun ruumis sitten katosi kolmantena päivänä haudasta, Joosefia syytettiin sen varastamisesta ja hänet heitettiin tyrmään. Onnekseen Joosef otti Graalin mukaansa vankilaan.

Joosef pysyi vankilassa hengissä kyyhkysen ansiosta, joka lensi päivittäin hänen selliinsä ja pudotti maljaan ehtoollisleivän. Vuonna 70 jaa. Joosef vapautettiin ja hän pakeni Marseillein lähistölle Ranskaan sisarensa, tämän miehen, sekä pienen uskollisten ryhmän kanssa. He rakensivat ”Graalin ensimmäisen pöydän”, jossa oli istumapaikka kahdelletoista.

Graal täytti seurueen kaikki toiveet, kunnes yksi heistä ryhtyi synnintekijäksi. Seurauksena oli nälänhätä. Joosef kutsui kokoon 12 hengen seurueensa pöydän ääreen aikeenaan selvittää syyllisen henkilöllisyys. Kun Mooses niminen mies oli istumassa paikalleen, maa avautui ja nielaisi hänet. Syntinen syyllinen oli löytynyt.

Legendan mukaan Joosef Arimatialainen vei tämän jälkeen Graalin Glastonburyyn, Britanniaan, missä hän perusti maan ensimmäisen kristillisen kirkon ja vartijasuvun (luostarin) suojelemaan maljaa. Tarinan mukaan Graal olisi kaivossa luostarin mailla. Jos Graal on kaivossa, miksi sitä ei olisi kaivettu sieltä jo esiin?

Graal

Graal

Titurelin legenda

Titurelin legendan mukaan Graalin malja jäi kuitenkin manner-Eurooppaan. Titurel niminen hurskaan miehen poika näki näyn, jossa enkeli kertoi hänet valitun Graalin vartijaksi. Titurel pystytti Graalia varten temppelin lumotulle Montsalvatch-vuorelle, jonka laki oli puhdasta onyxkiveä.

Enkelien laulaessa Graal ilmestyi temppeliin sen vihkiäisissä ja Graalin ritarikunta perustettiin. Graalin ritarit nauttivat pyhän aterian ns. ”Graalin toisessa pöydässä”.

Graal

Parcifalin legenda

Parsifal taas oli ylhäisen ritari poika, joka ei ehtinyt koskaan nähdä isäänsä elävänä. Parsifalin äiti, joka halusi poikansa välttävän ritari-isänsä kohtalon, kasvatti poikansa metsämajassa, ettei tämä saisi koskaan kuulla sanaakaan ritariudesta.

Murrosikäinen Parsifal kohtasi kuitenkin metsässä kuningas Arturin ritareita. Upeista ritarivarusteista viehättynyt Parsifal halusi heti myös itse ritariksi. Äiti, joka taas halusi poikansa palaavan takaisin luokseen mahdollisimman pian, varusti matkalle lähtevän poikansa surkealla hevosella, hullunkurisilla vaatteilla ja kelvottomilla matkaohjeilla.

Kehnoista ohjeista ja varustuksestaan huolimatta Parsifal onnistui pääsemään kuningas Arturin hoviin, jossa hän kuuli Graalista ja lähti etsimään sitä pyöreän pöydän ritarien tavoin. Eräänä yönä Parsifal tietämättään yöpyi lumotulla Montsalvatch-vuorelle Graalin linnassa. Koska hän käyttäytyi linnan isäntää kohtaan myötätunnottomasti, heitettiin hänet aamulla linnasta ulos.

Monien seikkailujen jälkeen Parsifal lopulta lyötiin kuningas Arturin pyöreän pöydän ritariksi. Velho Merlin kokosi Graalin ns. kolmannen pöydän eli ”Pyöreän pöydän”, josta Graalin malja kuitenkin puuttui ihmisten syntien takia. Graalin malja näyttäytyi ritareille helluntaina, ja ritarit vannoivat lähtevänsä etsimään sitä.

Parsifal tiesi missä lumottu vuori sijaitsee ja hänen avullaan ritarit löysivät Graalin. Parcifalista tuli nyt Graalin vartija ja Graalin ritareiden kuningas. (Kuva on Wraithdt nimisen tekijän)

Graal

Miten hemskatissa se Graal ei ole jo löytynyt?

Ottaen huomioon kuinka moni Graalia on etsinyt, niin vaativaa maljan löytäminen tuntuu olevan. Itsekin olen käynyt monessa paikassa, missä Graal ”voisi” olla.

Espanja, Montserrat

Montserrat on katalaanin kielestä käännettynä ”sahattu vuori”. Täällä kävi myös Heinrich Himmler etsimässä Graalia. Aivan oikein. Hullut natsit oikeasti etsivät Graalia todistaakseen arjalaisen ylivertaisuuden.

Montserrat sijaitsee noin 50 kilometriä Barcelonasta luoteeseen. Vanhimmat jäänteet luostarista löytyvät jo 800-luvulta. Vuonna 1025 perustettiin benediktiiniläisluostari, joka on omistettu Katalonian hiippakunnan suojeluspyhimykselle, Montserratin neitsyelle, La Morenetalle, mustalle madonnalle.

Paikka on kaunis, mutta toivottavasti Graalia ei oltu piiloitettu alkuperäiseen luostariin.  Napoleonin joukot kun tuhosivat luostarin rakennukset vuonna 1811.  Paikan suurin anti ei ole Graal, vaan musta madonna. Sen näkemään pääseminen on liki yhtä hankalaa, kuin Graalin löytäminen.

Graal

Graal

Jordania, Al-Khazneh

Kadonnut kaupunki Petra on monelle tuttu Steven Spielbergin Indiana Jones –elokuvasta Viimeinen ristiretki. Siinä tohtori Jones päätyy natsien jahtaamana Graalin maljan kätköön, jossa ikuista elämää lupaavaa pyhää esinettä on vartioinut ristiritari jo 700 vuotta.

Elokuva on satua, joten kovin tosissani en uskonut hiekkaa tampatessani potkaisevani Graalin maljaan. Toisaalta ristiretkeläisetkin kyllä Petrassa kävivät. Heidän saapuessaan vuonna 1116 kaupunki oli jo kuitenkin osittain hylätty.

Tätä et tiennyt. Elokuvassa käytetty Graalin malja on suomalaisen Savitorpan tuotantoa. Tämä keramiikkapaja oli 80-luvulla jopa maailman tunnetuin keramiikkapaja valmistamansa kultapatinoidun keramiikan takia.

Graal

Itävalta, Wien

Rudolf II, Prahaa hallintokaupunkinaan pitänyt Saksan keisari keräili kokoelman, joka nykyisin on esillä Wienin keisarillisessa aarrekammiossa. Tässä kokoelmassa on mm. yksisarvisen sarvi, alkuperäinen Graalin malja (vati), sekä keihäs jolla Kristuksen kylkeen pistettiin haavan.

Tutkijat arvioivat vadin olevan valmistettu Konstantinopolissa 300-luvulla jaa. Kyseessä on laakea vati, ei malja. Se on niin ruma, että en mitenkään voi uskoa sen olevan oikea Graal.

Israel, Jerusalem

Jerusalem sopisi Graalin maljan kätköpaikaksi vallan mainiosti. Jerusalemin alla risteilee tunnelien ja viemärien verkosto, joten kyllä sinne malja jos toinenkin mahtuu kätkettynä.

Temppelivuori olisi jopa todennäköinen kätköpaikka, koska Temppeliritarien järjes­tön päämaja sijaitsi aikanaan Jerusalemissa Temppelivuorella. Arkeologit ovat todenneet ritarien kaivaneen laajoja käytäviä Salomon temppelin (nykyisin Kalliomoskeija) alle. Tämä viittaa siihen, että he olisivat etsineet/piilottaneet jotain.

Jerusalem on myös täynnä erilaisia kirkkoja ja hautoja, joihin yksi malja hukkuu enemmän kuin nopeasti. 600-luvulta asti pyhiinvaeltajat ovat uskoneet, että todellinen malja on Pyhän haudan kirkossa. Kirkossa vierailleena asia voisi olla tottakin, sillä niin paljon hopeaa, kultaa ja pyhäinjäännöksiä tuo kirkko pitää sisällään. Yksi malja häviäisi kaiken kimalluksen keskelle helposti.

Graal

Graal

Valencian katedraali, Espanja

Cathedral of Santa María de Valencian rakentaminen alkoi gootti-tyylisenä, mutta vaihtui 200 rakennusvuoden aikana barokin kautta uusklassismiin. Tuloksena on melkoinen sekamelska eri tyylejä. 

Kellotorni, joka kauniisti edelleen soittelee tunnit, puolikkaat ja neljännekset, sijaitsi alkujaan erillään kirkosta, mutta liitettiin siihen 1457.

1500-luvulla katedraaliin rakennettiin sen hämmästyttävin osa, eräänlainen roomalainen amfiteatterin puolikas, joka liittää katedraalin ja ”avuttoman neitsyen basilikan” yhteen.

Katedraaliin on pääsymaksu 7 euroa n. klo 10-17.30. Illasta paikassa ei ole ryhmiä, ja kirkko on auki klo 20 asti. Tarkista ajat kirkon sivuilta täältä.

Elisa Kirjan lukulaite

Graalilla on oma kappeli

1300-luvulta peräisin olevassa kappelissa on alttarin takana lasikaapissa 17 cm korkea yksinkertainen malja. Alunperin tummanruskeaan akaattikiveä olevaan maljaan on lisätty kädensijat, kultaa sekä helmiä myöhemmin. Ilmeisesti egyptistä peräisin olevan kivimaljan valmistus on ajoitettu välille 100 eaa- 300 jaa.

Legenda kertoo, että Pyhä Pietari vei Graalin Roomaan, mistä se siirrettiin 200-luvulla Espanjaan turvaan kristittyjen vainoja. Maurien valloitettua Espanjan maljaa piiloteltiin 700-luvulta lähtien vuosisatoja ympäri maata, kunnes kuningas Alfonso V lahjoitti sen vuonna 1436 Valencian katedraalille.

Espanjan kirkolla on esittää todisteita maljan vaiheista 300-luvulta saakka mm. inventaarilistojen muodossa. Malja on siis ollut kirkon hallussa pitkään, mutta onko se Graal?  Joka tapauksessa siitä ovat nauttineet ehtoollista monet paavit. Malja on katolisen kirkon arvokas reliikki, mutta Graalia ei Raamatussa mainita.

Graal

Kuva on otettu 70-200 putkella kappelin takaosasta. Aasialaiset menivät alttarille kuvamaan maljaa kännyköillään ja joutuivat poistetuksi vartijan toimesta. Minusta täysin oikea ratkaisu.

Graal

Kuva Wikimedia Commons

Jälleen yksi piinattu marttyyri

Katedraalissa kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa toinenkin reliikki. Vicente de Huesca kuoli kritittyjen vainossa roomalaisten aikana ja marttyyriparan käsivarsi on esillä vitriinissä.

Vicente koki kovia ennen kuolemaansa. Hänen ihoaa raastettiin lihakoukuilla, sekä teräsnauloilla ja hänen luunsa murrettiin. Koska mies ei kuitenkaan kuollut riittävän nopeasti, päätettiin hänet nylkeä ja grillata. Vielä tämänkin jälkeen henki pihisi tulevassa martyyrissä, joten hänet upotettiin lantaveteen. Sinne Vincent sitten lopulta kuoli.

Ruumis heitettiin Turia-jokeen, joka halkoi silloin Valencian kaupunkia. Vincentin kaulaan oli painoksi sidottu myllynkivi, mutta siitä huolimatta ruumis palasi ihmeellisesti rantaan.

Graal

En oikein tiedä mitä tällaiseen kirjoitukseen voi laittaa lähteeksi. Graal on mytologiaa. Vaikka monet niin luulevatkin, esim. kuningas Arthur ei ole historiallinen henkilö. Tämä kirjoitus on koottu kymmenien nettikirjoitusten avulla ja legendasta löytyy varmasti useita satoja erilaisia versioita.

 

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

57 comments

Convento de Cristo, mystinen Temppeliherrain luostari - TÄMÄ MATKA 21 tammikuun, 2019 - 8:37 pm

[…] Graalin malja – Kaikki elämäni mahdollisuudet löytää se! […]

Reply
Sannahof // Unelmamaja 5 maaliskuun, 2017 - 2:10 pm

Itse tahtoisin kovasti ainakin Petraan tutkimaan, mitä legendoja sillä olisi vielä paljastettavana! Olisi mahtavaa päästä fiilistelemään ja päästää mielikuvitus valloilleen.

Reply
Anna K. - Kaukaa haettua 5 maaliskuun, 2017 - 12:17 am

Hyvä esimerkki siitä, miten turisteja houkuttelevia matkailukohteita voidaan luoda jonkun tunnetun myytin ympärille. Ja jengiä virtaa sitten eri puolille maailmaa ja eri puolilta maailmaa ihmettelemään, että onkohan se oikeasti jossain täällä vielä piilossa vai ehkä sitten kuitenkin jossain muualla…

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 5 maaliskuun, 2017 - 9:09 am

Nimenomaan. Ihan sama mitä tuotteistetataan, kun sana lähtee leviämään, niin jengi tulee katsomaan olematontakin : )

Reply
Paula - Viinilaakson viemää 4 maaliskuun, 2017 - 10:27 pm

No olipahan siinä pläjäys legendoja. Muutama niistä oli jollakin tavalla tuttu mutta pääosa minulle ihan uusia. En tiennyt, että Graalin maljastakin on näin monta eri tarinaa. Tosi mielenkiintoista!

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 5 maaliskuun, 2017 - 9:08 am

Voi kuule, tuossa oli vain murto-osa : D

Olisi tullut romaani, jos kaiken olisi kirjoittanut.

Reply
Merja / Merjan matkassa 4 maaliskuun, 2017 - 7:51 pm

Mielenkiintoisesti toteutettu postaus. Ensin ihmettelin, että mikäs historia-/uskontopläjäys sieltä on tulossa, mutta kun se sidottiin matkakohteisiin, niin lopputulos oli loistava. Graalin malja on tuttu lähinnä noista seikkailuleffoista (Indiana Jones ym.) Olen menossa loppukuusta Petraan. Täytyy pitää silmät auki Graalin maljan varalta 🙂

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 4 maaliskuun, 2017 - 8:02 pm

Espanja on maa, jossa törmää reliikkeihin ja uskontoon liki kaikkialla. Olen yrittänyt pitää sen jotenkin pois kirjoituksista, mutta kun nyt Graalin ”kotikaupungissa” satuin käymään, niin oli pakko kirjoittaa vähän pidempi katsaus aiheeseen.

Olen itse Indiana Jones fani, joten oli todella riemukasta käydä Petrassa. En tiedä millaiselle matkalla olette menossa, mutta käyttäkää omia jalkojanne kävelyyn, eikä niitä piiskattuja hevosia/aaseja. Mua niiin vieläkin **tuttaa niiden elukoiden kohtelu.

Reply
Viehättikö Valencia? - Kokemuksia Valenciasta | TÄMÄ MATKA 4 maaliskuun, 2017 - 7:47 pm

[…] Espanjan kirkolla on esittää todisteita maljan vaiheista 300-luvulta saakka mm. inventaarilistojen muodossa. Malja on siis ollut kirkon hallussa pitkään, mutta onko se Graal? Jos Graalin legenda kiinnostaa, kirjoitin siitä pitkän jutun, jonka pääset lukemaan tästä. […]

Reply
Johanna @ Out of Office 4 maaliskuun, 2017 - 6:46 pm

Hieno kirjoitus aiheesta.

Piintynyt skeptikko sisälläni haluaa kommentoida että satuja ja tarinoita, joiden joukossa Indiana Jonesin kertoma ei juuri kalpene muiden joukossa 🙂

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 4 maaliskuun, 2017 - 7:58 pm

Älä nyt… Ei voi tietää : D

No oikeasti jos hyvksytään Jeesus historiallisena henkilönä, niin jossakin on ainakin ollut astioita, josta hän on syönyt ja juonut. Se, tekevätkö ne mitään ihmeitä jne. on sitten ihan toinen juttu…

Reply
Pia / Lyhyenä hetkenä 4 maaliskuun, 2017 - 5:59 pm

Oivallisesti kuvitettu tarina. Tekstinkin jaksoi silmäillä läpi, kun kuvat rytmittiivät kertomusta!

Reply
Lotta | Watia.fi 4 maaliskuun, 2017 - 1:42 pm

Graalin maljasta tulee tosiaan mieleen Indiana Jones ja Da Vinci -koodi, mutta sitäkin enemmän Monty Python & The Holy Grail. Legendoja maljan takana en tuntenut populaarikultturia pidemmälle. Ehkä tästä maljasta on joskus koulussa muutama sananen sanottu, mutta luultavasti sitä on enemmän opetettu esim. Keski- ja Etelä-Euroopan kouluissa kuin Suomessa.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 4 maaliskuun, 2017 - 2:56 pm

Heh. Monty Python & The Holy Grail piti tietty katsoa youtubesta kun tätä kirjoitti 😀

Reply
Teija / Lähdetään Taas 4 maaliskuun, 2017 - 11:19 am

Olipas tuhti infopaketti. Enpä ole koskaan aiemmin lukenut Graalin maljasta. Tai ehkä koulussa siitä on puhuttu, mutta on kyllä jäänyt jonnekin aivojen taka-alalle.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 4 maaliskuun, 2017 - 11:21 am

No nyt on ainakin muistissa, jos vaikka sattuisi tulemaan tuo jossain vastaan, niin tiedät poimia talteen ; – )

Reply
Miraorvokki/Pöndekengissä 4 maaliskuun, 2017 - 10:08 am

Aikamoisia kohteita! 😀 Graalin malja – minäkin haluaisin tietää että onko tuo malja totta vai tarua. Kuka tietää, ainakin tarina on mielenkiintoinen! Aika siistiä että olet käynyt näissä paikoissa. Historian tuntemus auttaa paikkojen tunnelmoinnissa ihan erilaisella tavalla 🙂

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 4 maaliskuun, 2017 - 10:49 am

Kun itse tietää jo etukäteen paikan historiasta, osaa etsiä tiettyjä kohteita tai asioita, jotka muuten jäisivät huomaamatta. Paikat tuntuvat paljon eläväisimmiltä, kun voi kuvitella vaikka ritareita niiden kaduille jne.

Reply
Kaisa 4 maaliskuun, 2017 - 8:30 am

Mielenkiintoinen aihe, josta kiva kuulla kun oma ”tietämys” perustuu Da Vinci koodiin 😀

Reply
Asko Leppilampi 4 maaliskuun, 2017 - 1:10 am

Monia noista paikoista on tullut koluttua, mutta enpä pahaksi onnekseni (?) osannut etsiä sitä Gralin maljaa esim. Petrasta, joka on käymistäni potentilaalisista kohteista (luettelosi mukaan) tehnyt minuun ehkä suurimman vaikutuksen. Se on varsinainen Graalin malja sinällään. Hitsi, että kadehdin teidän kameraanne 🙂 Mikä se onkaan? Jonkin hyvä pienen voisi joskus ostaakin, mutta isoa ei voi raahata mukana, kun on tällainen käsimatkatavaramatkaaja. Mitä te muut suosittelette? Pieni, mutta hyvä!

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 4 maaliskuun, 2017 - 8:26 am

Ei sellaista ole, kuin pieni ja hyvä : D

Mulla on Canonin 700Dm eli ihan perusjärkkäri. Kamerallakaan ei ole niin paljoa merkitystä, kuin optiikalla. Itse rakastan tuota EF 70-200mm f/2.8 L USM putkeani. Olen joskus vitsaillut, että muuta kuin kännykän en lisäksi tarvitse, ja tavallaan se onkin näin.

Reply
Tiia/ReiseReise 4 maaliskuun, 2017 - 12:39 am

Toivottavasti ei kuulu yleissivistykseen Graalin maljasta tietäminen, ainakin kuulostaa aivan uudelta asialta. Mun teoria on, että malja olisi laitettu osiin ja ne sijaitsee ympäri maailmaa, tosin en tiedä olisiko tossa mitään järkeä.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 4 maaliskuun, 2017 - 8:28 am

Heh, taitaa niitä olle monia muitakin asioita, mitä toiset etsii hulluna ja mistä toiset eivät ole kuulleetkaan.

Tuo sun teoriasi olisi muuten aika toimiva ihan käytännössäkin.

Reply
Ariela/ Andalusian auringossa-ruokamatkablogi 3 maaliskuun, 2017 - 11:07 pm

mä rakastan näitä tarinoita – Lontoossa asuessani luin Graalin maljasta paljonkin. Ihan megakiitos tuosta Indiana Jonesin suomalaisulottuvuuden paljastamisesta – en malta odottaa, että pääsen pätemään tuolla miehelleni 🙂

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 4 maaliskuun, 2017 - 8:31 am

Minusta nämä tarinat ovat paitsi viihdyttäviä, niin ne samalla opettavat kyseisistä aikakausista paljon. Jostain ristiretkistäkin tulee paljon kiinnostavampia, kun niistä lukee tarinan kautta.

Tuo kultakeramiikka juttu putkahti esiin kuin hain jotain aivan muuta. Rupesin lukemaan, että miten tämä myt Indiana Jonesiin liittyy ja selvisihän se nopeasti.

Reply
Terhi / Muru Mou 3 maaliskuun, 2017 - 8:55 pm

No jopas on tarinoita yhdestä maljasta! Satuja mielenkiintoisempaa minusta kuitenkin olisi, että se oikeasti läytyisi tai muuten joku pystyisi todistamaan, että mistä Graalissa on oikein kyse. Mutta sitäpä tuskin tapahtuu…

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 3 maaliskuun, 2017 - 9:03 pm

Tarinoita tosiaan riittää!

Ihan sattumalta uusimmassa Tieteen Historia Kuvalehdessä oli monen sivun artikkeli kuningas Arthurista ja Graalin maljasta myös hieman tietoa.

Reply
Heidi/Himomatkaajan Turinoita 3 maaliskuun, 2017 - 6:02 pm

Olipa mielenkiintoinen historia pläjäys! Tällaisista postauksista tykkään, koska kaikki vanha ja historiallinen kiehtoo sekä tietenkin mystiikan verho Graalin maljan yllä.
Historia on myös raaka ja varsinkin nämä veriset marttyyrivainot ovat jääneet historianlehdille jälkipolvien luettavaksi. Tulee väkisinkin mieleen, kuinka monta muuta hyvää tarinaa ei ole säilynyt meidän aikoihin asti?

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 3 maaliskuun, 2017 - 6:12 pm

Jes, no nyt meitä on ainakin kaksi!

Marttyyritarinat ovat mielenkiintoisia, tosin jotenkin hämmästyttävästi ne paikkakunnalta toiselle aina toistavat toisiaan… Hymm… Olisikohan silloinkin osattu plagiointi : D

Toinen asia, mikä on tosi mielenkiintoinen on kirkkotaide. Siinä sitä tarinaa ja symboliikkaa, joka usein on todella karmeaa ja veristä, vasta onkin usein saatu yhteen tauluun mahtumaan uskomaton määrä. Oppimattoman ja lukutaidottoman kansan päähän ainakin meni nopeasti, että jos ei tottele kirkkoa, niin helvetin lieskat tulevat ja käristävät.

Reply
Johanna Hulda / Vida de Estrada 3 maaliskuun, 2017 - 5:52 pm

Meinasi kaikki tämä historia vallan läkähdyttää, eli jopas oli kattava juttu kapistuksesta, jota ei ehkä ole edes olemassa! Ei siinä, ihan kiehtova taruhan tuo on, ja vielä kiehtovampaa, että se saa ihmiset juoksemaan sen perässä ympäri maailmaa. 😀

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 3 maaliskuun, 2017 - 6:07 pm

Heh, ei tuossa ollut kuin osa Graalin tarinasta : )

Reply
Heidi / Fiiliksiä & hetkiä 3 maaliskuun, 2017 - 4:59 pm

Hauska tarina 🙂 Ihan uutta minulle, Montserratissa piipahtaessani olin tällaisesta autuaan tietämätön 😉

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 3 maaliskuun, 2017 - 5:43 pm

Kyllä Montserratissa kieltämättä musta madonna oli SE juttu. Silti mä mietin silloinkin, että mitähän ne munkit on ajatelleet, kun natsit on marssineet sinne ja ruvenneet tivaamaan, että: ”No niin apotti. Tänne se Graal!”

Reply
Hanneli /duunireissaaja 3 maaliskuun, 2017 - 3:21 pm

Mä tykkään tällaisista tarinoista. Ei kaiken tarvitse olla totta ollakseen kiinnostavaa.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 3 maaliskuun, 2017 - 5:41 pm

Juu : )

Elämä ei saa olla liian vakavaa. Varmaan 99,9 % reliikeistäkin on ihan jotain muuta kuin niiden sanotaan olevan, mutta hauska niitä silti on tuijotella ja ihmetellä.

Reply
Mirka/ Reason for Season 2 maaliskuun, 2017 - 10:45 pm

Ja tylsät ihmiset harrastavat jotain geokätköilyä, kun voisivat sen sijaan etsiä maljaa, joka saattaa mahdollisisesti olla olemassa jossain olomuodossa, lähes missä tahansa :D. Kunnioitettavan paljon olet aiheeseen perehtynyt, terveisin teologian maisteri :P. Minä en ole perinteisesti ollut kauhean innostunut tällaisista jutuista, mutta toisaalta miksi ei. Olisihan se ihan cool otsikko: ”Suomalainen matkabloggaaja löysi Graalin maljan”.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 3 maaliskuun, 2017 - 5:53 am

Kyllä mä aina salaan mietin, kun jotain aihetta tutkin (tämä ei ole ainoa), että olisihan se siistii löytää joku vanha käsikirjoitus tai kulta-aarre ihan puoli vahingossa.

Kun sitten kerran seurailin _oikeiden_ arkeologien työtä, niin ne joutui kaivamaan maata, ja oli ötököitä ja likaa ja kuumuutta. Joten antaa olla. Jos se muinaismuisto sattumalta haluaa löytyä juuri sen kiven takaa, jolla istun, niin se kyllä käy 😀

Reply
Kati / Lähinnä Kauempana 2 maaliskuun, 2017 - 9:20 pm

Sinähän kävisit pian salapoliisista, melkoinen tutkimustyö taisi tässä olla takana! Totta puhuen, mä en oikein ymmärrä koko hössötystä yhden pytyn takia. Varmasti paljon rahaa liikkuu tuon mytologian ansiosta.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 2 maaliskuun, 2017 - 9:40 pm

Olen aivan hupsuna kaikkiin salaliittoteorioihin, historian tarinoihin, mytologiaan jne. En siis siksi, että mitenkään uskoisin niihin, vaan siksi, että minua kiinnostaa aivan älyttömästi, kuinka muut uskovat.

Jaksan kaivella juurikin tällaisia tarinoita loputtomiin. Valitettavasti… jos siis lukijoita ajatellaan. Rosita jo tuossa aiemmin totesikin, että liikaa sanoja oli tässä tekstissä ; – )

Reply
Rosita 2 maaliskuun, 2017 - 11:40 am

Olipa melkoisen pitkä postaus! Hyvin koostettu, mutta meinasi puhti loppu lukemisen kanssa kesken.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 2 maaliskuun, 2017 - 11:45 am

Sorry. Ei noin mielenkiintoista asiaa saa mahtumaan pieneen tilaan.

Reply
Kohteena maailma / Rami 1 maaliskuun, 2017 - 2:34 pm

Graalin malja on mielenkiintoinen, sillä se on jotain sellaista, mitä ei tulla ikinä löytämään. Vaikea on tietysti löytää, kun ei tiedetä tarkalleen edes mitä etsitään. Tällaiset asiat on siitä kiinnostavia, että ne on kiinnostanut ihmiskuntaa aina ja tulevat kiinnostamaan. Hienosti kerätty materiaali ja mukaansa tempaavat kuvat kaupan pöölle!

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 1 maaliskuun, 2017 - 2:49 pm

Kiitos!

Tuo on niin totta. Vaikka se Graal jostain oikeasti löytyisi, niin milläs sen aidoksi todistaisit. No ehkäpä, jos malja oikeasti tekisi ihmeitä, niin sitten…

Reply
Janni / Lentopelko 1 maaliskuun, 2017 - 10:17 am

No tässähän on hyvä kooste! Olis kyllä mielenkiintoista, jos joskus selviäisi, onko Graal oikeasti olemassa, mikä se on ja missä. No, en elättele kovin suuria toiveita tuon suhteen.. 😀 Ihan hauska legenda tuo ainakin on!

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 1 maaliskuun, 2017 - 10:38 am

Tämä on niitä ns.iäisyysongelmia ihan selvästi.

Oudointa on, että edelleen jotkut ”ritarikunnat” vihjailevat, että heillä se Graal on. No jos on, niin miksei sillä ole jo lopetettu sotia, nälkää, tauteja jne…

Reply
sari / matkallalahelletaikauas 28 helmikuun, 2017 - 9:11 pm

Aikamoinen kooste! Oletko käynyt noissa kaikissa paikoissa? Jos niin olet kyllä todellisesti Graalin maljan lähteillä ja lähellä löytöhetkeä 🙂

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 28 helmikuun, 2017 - 9:25 pm

Jep! Paitsi Englannissa katsomassa sitä kaivoa : D

Reply
Outi/Maa Quzuu 28 helmikuun, 2017 - 4:22 pm

Huh, menee ihan pää pyörälle yhden maljan takia! Paljon siitä näyttää olevan tarinoita ja varmaan yhtä paljon niitä syntyy jatkuvasti. Olisipa kyllä mukava tietää oikeasti tämän mystisen kapistuksen todenperäinen tarina.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 28 helmikuun, 2017 - 4:25 pm

Olisi kiva edes tietää onko sitä oikeasti olemassa 😉

Reply
Miika / Scenic Road Hunters 27 helmikuun, 2017 - 11:19 pm

Tää oli hienosti koostettu. Kyllähän jokainen esine/asia tai paikka kuulostaa kiehtovammalta kun se ympärille keksitään joku tarina.

”Ikuinen elämä” tai muut Graaliin liitetyt uskomukset on sellaisia asioita, jotka saa ihmiset kautta aikain etsimään sitä.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 28 helmikuun, 2017 - 12:01 am

Kiitos. Juttu vaan piteni ja piteni sitä mukaan kun sitä kirjoitin. Jossain vaiheessa oli paikko laittaa stoppi.

On se aika metkaa, että jotkut etsii sitä ihan tosissaan.

Reply
Miika / Scenic Road Hunters 3 maaliskuun, 2017 - 1:23 am

Juu mut aatteles mikä sota siitä syttyis kun joku menis sen löytämään. Sittenhän muut tietäis missä se on ja yrittäisi saada sen itselleen. Eli parempi sen ois pysyä piilossa.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 3 maaliskuun, 2017 - 5:55 am

Totta tuokin puoli. Ihme muuten miten Pohjois-Korea ei ole jo julistanut, että heidän kunnioitettu johtajansa jinjanjong, löysi Graalin maljan jo lapsena 😀

Reply
Venla / Breezes from my Atlas 27 helmikuun, 2017 - 11:12 am

Tää oli hauska postaus! 😀 On kyllä jännää, miten jotkut matkustavat tällaisen mytologian perässä ja oikeasti yrittävät jopa etsiä juuri sitä ainoaa totuutta. Itse koen jotenkin senkin jännäksi, että ”Romeon ja Julian parveke” on niin suuri nähtävyys ja vain siksi, että joku on keksinyt kutsua juuri sitä parveketta heidän, keksittyjen henkilöiden parvekkeeksi. Tosin kai tämä on verraannollinen siihen, että mä menisin mielihyvin vierailemaan monien sarjojen ja leffojen kuvauspaikoissa, eli eri jutut on eri ihmisiä kiinnostavia ja heille tärkeitä.

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 27 helmikuun, 2017 - 11:26 am

Tuo Romeon ja Julian parveke on hyvä esimerkki miten joku kaupunki on osannut tuotteistaa tarinan. Sinälläänhän ei ole väliä, onko jonkun paikan takana oikea fakta, keksitty tarina tai vaikka leffa. Jos turisteja tulee, niin mikä jottei : D Kaupunginkassa kiittää.

Kyllähän ne Valenciassakin oli näppärästi ”tuotteistaneet” tuon Graalin maljansa. 7 euroa sisään kirkkoon on aika kova hinta. Ja kävijöitä siellä on bussilasteitain päivässä, joten ihan hyvä business.

Reply
Pirkko / Meriharakka 26 helmikuun, 2017 - 9:45 pm

Nyt mennään jo sille puolelle, jolle tapaamme silloin kun opastetuille kierroksille päädymme keskenämme hymyillä. Milloin missäkin kerrotaan turisteille legendaa menneistä asioista, joista useimpia ei voi mitenkään todentaa, mutta siinä me seisomme, useammin minuutin, ehkä viileällä torilla tai kylmässä kirkossa, kuuntelemassa turisteille tarkoitettua satua 🙂 Tästä riittää siis moneen kaupunkiin ja kylään, sitä satua …

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 27 helmikuun, 2017 - 7:47 am

Pahin kokemus on itselläni ollut Westminster Abbey:n opastettu kiertokäynti. Vaikka ole historiahullu, niin jokaista reliikkiä, linjaa ja patsasta ei olisi tarvinnut käydä läpi. Da Vinci koodi oli juuri siloin ilmestynyt, joten sekin jotenkin ruokki oppaan intoa kertoilla näitä ”satuja” : D

Reply

Leave a Comment