Uusin Kauneus & Terveys, matkabloggaajan *askamadot

Wau, olen lehdessä. Ihan siis sellaisessa oikeassa painetussa lehdessä. Siis vähintäänkin julkkis!

Näette nyt varmasti silmissänne, kuinka minut puettiin sekä meikattin ammattilaisten toimesta ja kuvattiin sopivassa miljöössä. Kerroin kokemuksistani korostaen niiden yhteiskunnallista merkitystä, sekä sitä, kuinka koen elämäni olevan suuri oppimismatka. Erityisesti jutussa mainitsin miten jaksan iloita pienistäkin asioista vastoinkäymisten keskellä.

No ei se nyt ihan noin mennyt… Toimittaja muistaakseni soitti minulle, tai saattoi hän mailaillakin, kuva otettiin Facesta ja aiheena oli niinkin mielenkiintoinen asia, kuin suolistomadot. Koko juttu unohtui minulta, kunnes postiluukusta kolahti tarkistuskappale lehdestä ja oma naama pomppasi sivulta esiin.

Ruokamyrkytys

Ruokamyrkytys

Ruokamyrkytys

Tervetuloa ripuli

Joku saattaa muistaakin, kuinka vuonna miekka ja kirves reissasimme viikkoja Jakartan, Balin, sekä Singaporen suunnalla. Jakartassa vedin kaksin käsin suuni suuntaan kaikki äyriäiset ja merenelävät, joita käpäliini sain. Tänne vaan taskuravut ja kotilot. Mamma pitää teistä huolen. Ylläri pylläri – sain ripulin.

Olen matkustanut 80 eri maassa ja sairastanut yhden illan tai vuorokauden kestävän turistiripulin monta kertaa, mutta tuolla matkalla vatsavaivat tuntuivat jatkuvan päivästä toiseen. Vatsani turposi kuin ilmapallo ja joka ruokailun jälkeen oli kiire vessaan“. – kertoo Kauneus & Terveys -lehti.

Omin sanoin kuvaten *aska lensi heti, kun suuhun laittoi vettä jykevämpää. Alkueläinten aiheuttamissa infektioissa oire alkaa salakavalasti vasta viikon tai useiden viikkojenkin päästä tartunnasta, joten vaikea sanoa, mikä oli edes maa, jossa tartunnan sain.

Ruokamyrkytys

Ruokamyrkytys

Ruokamyrkytys

Giardian – komeat purkilliset kakkaa eivät valehtele

Palattuamme kotiin Suomeen ajattelin ensin, että vatsani on vain sekaisin kaikista erilaisista ruuista ja rauhoittuu, kun syön puuroa ja tuttuja suomalaisia ruokia. Oireet eivät kuitenkaan menneet ohi. Menin lääkäriin yksityiselle lääkäriasemalle runsaan viikon kuluttua kotiinpaluusta, maaliskuun puolivälissä. Lääkäri ei ollut varmastikaan trooppisten loisten asiantuntija, mutta kun luettelin matkakohteitani, hän ehdotti ulosteviljelyä. Näytteistä selvisi, että minulla oli giardia, joka on alkueläin. Olin tyytyväinen, että vatsavaivojeni syy selvisi. Alkueläindiagnoosi ei kauhistuttanut. Sain antibioottikuurin ja söin sen“. -kertoo Kauneus & Terveys -lehti.

Omin sanoin maalaillen, lääkäri tiesi asiasta minua vähemmän, mutta onneksi komeat purkilliset kakkaa eivät valehtele. Ajatus siitä, että alkueläindiagnoosi kauhistuttaisi jotakuta, oli kyllä tasan toimittajan oma ajatus – ei minun.

Eivät ne vatsavaivat tietenkään siihen antibioottikuuriin loppuneet. Vessasta saattoi olla pois jo useampia tunteja, mutta kyllä se ulostuleva tavara oli ihan lapsen keltaista sitä itteään. Välillä oli parempia päiviä, välillä huonompia.

Ruokamyrkytys

Ruokamyrkytys

Ruokamyrkytys

Ruokamyrkytys

Hong Kong ja ruokamyrkytys

Muutaman kuukauden kuluttua lähdimme matkalle Hongkongiin. Tungin suuhuni vuoroin Dim sumeja ja vuoroin Imodiumeja. Juttuhan eteni jälleen hyvin. Ripuliksi kutsutaan tautia, jossa on vähintään neljä vetisen löysää ulostusta vuorokaudessa tai kolme kahdeksan tunnin aikana. Oma ruokamyrkytysripulini ylitti nämä määrät moninkertaisesti. Päädyin vuorokaudeksi istumaan vessanpytylle ja toivomaan, että minulla olisi pidempi kaula, jotta yltäisin samaan aikaan oksentamaan lavuaariin. Kaiken kruunasi hotellin palohälytys, joka pakotti minut raahautumaan miljoona kerrosta alaspäin kylpytakissa.

Ainut hyvä asia koko Hong Kongissa oli, että mikä mato minun sisuksissani olikaan mönkinyt, se poistui jommasta kummasta päästä minusta ulos ja vatsa tervehtyi.

Uskon, että giardiadiagnoosi oli oikea, mutta ehkä antibiootti oli väärä tai liian heikkotehoinen. Minulta ei otettu uusia ulostenäytteitä antibioottikuurin jälkeen. Lääkäri kehotti vain syömään antibioottikuurin, mutta ei puhunut mitään sen jälkeisistä näytteistä“. – Kauneus & Terveys -lehti.

Ruokamyrkytys

Ruokamyrkytys

Turistiripuleita tulee ja menee

En ole kovasti turistiripuleista meteliä netissä pitänyt, koska niitä nyt tulee ja menee. Toinen juttu on se, että todella harvoin pystyy edes tietämään mistä bakteerin/loisen/ameeban on saanut. Viimeksi noin kolme viikkoa sitten sain Oulussa järkyttävän oksennus/kuume/kakkataudin, jota podin viitisen päivää. Syyllinen oli todennäköisesti ruotsalainen avomaan mansikka, johon oli jotain kakkaa joutunut jotenkin. Varmahan en voi tietenkään olla.

Yleisimmin ripulin aiheuttaa ruoasta tai juomasta saatu bakteeri. Bakteerien, virusten tai alkueläinten joutuminen uimavedestä suuhun voi myös aiheuttaa ripulin. Yleisimmät turistiripulin aiheuttajat ovat kolibakteeri, kampylobakteerit, salmonella, norovirus ja shigella. Alkueläinripulit ovat melko harvinaisia.

Ei minulla ole näihin ripulitauteihin muuta vinkkiä antaa, kuin käsien jatkuva pesu ja se, että ripulin pukatessa päälle, nesteyttäminen pitää aloittaa heti.  Tämä voi tarkoittaa useiden litrojen juomista päivässä.

Itselläni on mukana AINA Osmosalin tapaista jauhetta, jota lisään kuumissa maissa ihan päivittäin vesipulloonkin. Kaikkialla myydään tätä “oraalista rehydraatioliuosta (ORS)”, joka on käytännössä suolaa ja sokeria, eli hienommin glukoosia ja elektrolyyttejä.

Ruokamyrkytys

Giardian

Giardia duodenalis on yleinen vatsatauteja aiheuttava alkueläin, joka aiheuttaa taudin nimeltä giardiaasi. Giardiaa esiintyy kaikissa maanosissa, sekä kehittyneissä maissa että kehitysmaissa. Se elää sekä ihmisten että eläinten suolistossa. Giardiaa esiintyy kahtena muotona: liikkumaan ja ravintoa ottamaan kykenevinä trofosoiitteina ja suoliston ulkopuolella erilaisia ympäristöolosuhteita kestävinä kystina.

Yleisimmin giardia tarttuu jätevedellä saastuneen juomaveden ja siitä valmistettujen jäiden välityksellä. Myös suora kosketustartunta on mahdollinen. Suomessa todetaan muutama sata giardia-tartuntaa vuodessa. Suurin osa tartunnoista on peräisin ulkomailta. Giardiaasin itämisaika on 2–3 viikkoa.

Giardiaasin oireita ovat ylävatsakivut, pahoinvointi, oksentelu, ilmavaivat ja ripuli. Tauti voi olla myös oireeton, mutta oireettomatkin ihmiset levittävät giardiaa. Giardiaasi eroaa bakteeriperäisestä turistiripulista pidemmän itämisajan ja taudin pitkän keston perusteella.  Yleensä tauti kestää alle kolme kuukautta, ja sitä voidaan hoitaa lääkityksellä.

 

Mitäs jänniä örkkejä teillä on sisuksissanne ollut?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *