Autonhakureissu Saksasta – Valinnan vaikeutta

Autonhakureissu Saksasta alkaa tiistaina. Taustatietona kerrottakoon, että myös edellinen, vuonna 2004 ostettu Golf oli Saksasta hankittu. Silloin välityksen hoiti pariskunta Rauni ja Manfred, joiden Manfred Reising Export myi Suomeen 25 000 autoa vuosien aikana. Nykyisin pariskunta lienee jo eläkkeellä, ainakaan liiketoimintaa heillä ei enää ole.

Auton ostaminen Suomesta olisi toki myös ollut mahdollista, mutta huono varustetaso, sekä nelivetojen vähäinen määrä vaihtoautoissa masensi heti alkuunsa. Mobile.de-sivujen valikoima taas oli liiankin runsas. Haluan tuon punaisen sportti-istuimilla ja 16 tuuman vanteilla, ei vaan tuon mustan jossa on kattoluukku ja nahkapenkit, ei kun sittenkin tuo grafiitinharmaa B&O-stereoilla.

Halusin ensin Audi A4 Avantin, sitten Audi A3 rupesi tuntumaan rittävältä. Hetken hapuilun jälkeen palattiin takaisin alkuperäiseen suunnitelmaan. Yksi syy oli A3:n takatilan pienuus, josta Meriharakan Pirkkokin jo mainitsi. Tila tosiaan oli mitätön ja auto muutenkin matala. Siitä nouseminen, etenkin kun penkit ovat voimakkaasti muotoillut, ei ollut mukavaa. Eli Audi A4. Quattro. Diesel. 170 heppaa tai enemmän. Nahkapenkit. Sporttialusta. Max. 170 000 km ajettu. Ja tuollaisiahan riitti… Jo yksi poistui myynnistä, tuli toinen heti tilalle. Voihan nenä. Näistäkö olisi pitänyt pystyä valitsemaan.

Tässä vaiheessa käännyin välittäjän puoleen ja rupesin rajaamaan autoja vain tietyltä paikalta. Munchenin ympäristössä oli hyvä keskittymä, samoin Hampurissa. En tosiaankaan halunnut lähteä Saksaan ja viettää viikkoa ajamalla sitä ympäriinsä autonkiilto silmissä ja eri ehdokkaita koeajossa pyörittäen.

Saksan maaseutua04

Hannu Linden, Graulin -firma

Surffailin netissä ja Hannu Linden, Graulin -firmasta tuntui melko luotettavalta. Toimipiste oli Hampurissa, mutta kilometrikorvausta vastaan hän ajaisi kyllä katsomaan autoja muuallekin. Yhteydenpito sähköpostilla sujui aluksi oikein hyvin. Laitoin hänelle linkkejä autoista, jotka olivat minulle mieleisiä ja hän otti niistä hieman enemmän selvää. Hannu soitti muutamiin paikkoihin ja kyseli lisätietoja. Kuten arvata saattaa, osa autoista oli kolaroituja, vaikka siitä ei ollut mainintaa. Osa oli muuten vain omituisia.

Toki asiakas voi myös itse ottaa yhteyttä myyjään. Teppo tekikin niin muutaman ehdokkaan kohdalla, mutta ongelmaksi muodostui myyjien puutteellinen kielitaito. Englanniksi kommunikointi oli melko hankalaa. Saksankielen kohdalla meiltä taas loppui sanasto.

Lopulta automäärä oli saatu rajattua kahteen. Hannu kävi katsomassa kummankin ja vastasi näin:

Hei, kävin katsomassa molemmat autot. Se musta ( joka ei ole musta vaan tumman harmaa ) oli erittäin hyvä ajoltaan. Ei kilissyt eikä kolissut. Siinähän oli hieman vähemmän herkkuja kun siinä hopeisessa mutta paremmat stereot. Manuaali vaihteisto , 6 pykäläinen toimii kun ajatus. Tässä tummassa oli myös sähköinen takaluukkuun avaus. Huolto tehty 152tkm kohdalla.

Hopeinen näytti myös hyvälle, tosin siinä oli enemmän kiveniskemiä konepellissä ja maskissa.
Tässä hopeisessa ei ollut takaluukkuun sähköistä avausta mutta tietysti siinä on automaattivaihteisto.
Se oli hieman enemmän ” kuluneempi” kuin se tumma vaihtoehto, kuitenkin noihin kilometreihin nähden ihan ok.
Hopeiseen pitää tehdä huolto heti.

Lähetän sinulle erikseen muutaman kuvan, siellä mustan auton liikkeessä oli sattumalta musta auto tämän vieressä, kuvasin ne vierekkäin niin näet hieman sitä värieroa.

No niin. Se musta olikin ykkösvaihtoehto jo alkujaan. Helpotti kuulla myös toinen mielipide.

Varasin tiistaille lennot Helsingin kautta Hampuriin ja järjestelin poikien hoidon kuntoon. Käytännössä voimme ajella Euroopassa liki kolme viikkoa ja tulla Suomeen suoraan PING Helsinki hosted by Långvik -tapahtumaan, jossa olen Content Guruna mukana. Ainakin Hollannissa haluan käydä, sillä Keukenhofin tulppaanit ovat juuri nyt komeimmillaan.

18 000 euroa ilman sopimusta ja kauppakirjaa?

Sitten viikon kysymys: Lähetäisitko sinä 18 000 euroa ilman sopimusta ja kauppakirjaa yritys X tilille?

Kyselin mahdollisuudesta varata tietty auto X ja siitä muodostui seuraavanlainen ketju:

Välittäjä: Auto olisi hyvä ostaa etukäteen, koska eivät varaa autoa pitkäksi aikaa vaan jos joku tulee rahojen kanssa niin silloin auto on myyty.

Minä: Jos ostetaan etukäteen, niin mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

Välittäjä: Käytännössä auton osto etukäteen tarkoittaisi sitä, että suorittaisitte maksun autosta,
menen ostamaan auton ja ajan sen halliini. Kun tulette noutamaan auton, mennään yhdessä konttorille hommaamaan autoon kilvet ja pääsette sieltä jatkamaan matkaa.

Kuulostaako luotettavalta?

Suostuisitko? Mitä arvelette, suostuinko….?

To be continued. Seuraa #autonhakureissu.

Saksan maaseutua06

Saksan maaseutua19

 

33 Comments

 • Hyvä juttu teille, että kaikki sujui auton välittjän kanssa hyvin. Minulla on Hannu Linden Graulinista vähän huonompia kokemuksia, ja hänen palvelujaan en kyllä voi kenellekään suositella, mielummin kehottaisin välttämään. Minun autokaupassa Hannu Linden toimi välittäjänä ja auto tuli laivalla Suomeen satamaan, josta se hain. Ostin auton sitä näkemättä ja luotin välittäjän ammattitaitoon tarkistaa auto. Ei olisi kannattanut. Autosta paljastui täällä huomattavan arvoista vikoja, joista välittäjä ei puhunut minulle mitään. Osa oli sellaisia, jotka pyysin nimenomaan tarkistamaan, sillä nämä olivat auton tyyppivikoja. Näitäkään hän ei kyennyt tarkastamaan. No reklamaatiota hän ei ota vastaan, eikä vastaa enää soittoihin tai sähköposteihin. Euroopan kuluttajaviranomaiseen olen ollut yhteydessä, ja se se vasta on turha laitos, eivät pysty tekemään mitään jos vastapuoli ei ole halukas selvittämään asiaa. No oma vika, mutte teille muille varoituksen sana, välttäkää Hannu Lindenin palveluita!

  • Näissä välittäjissä on aina riski. Itse olen tuonut myös edellisen auton välittäjän kautta Saksasta, joten mulla oli tietty luotto sihen, että homma voisi toimia.

   Tuossa tekstissäni kerros selvästi myös hiukkassuodattimen hajoamisesta. Sehän olisi voinut tapahtua vasta Suomessa, jos emme olisi tietoisesta ajelleen autolla tavallaan testiajoa Euroopassa reippaasti. Mikään tai kukaan ei olisi tätä suodatinta minulle korvannut ja sen uusiminen Suomessa marmoritiskillä olisi ollut tuhansien eurojen hintaista.

   Jokainen päättää itse, minkälaisen riskin on valmis rahallisesti kantamaan. Jos kokee/uskoo olevansa itse parempi asiantuntija, ei matka Saksaan maksa paljoa. Sillä voi sitten itse testailla ja tutkia autoa niin paljon kuin haluaa – myös sen välittäjän kanssa, eli yksin ei tarvitse olla ja saa apua rekisteröintiin ja kieliongelmiin.

   Itse ostaisin välittäjän kautta myös kolmannen auton Saksasta, mutta tekisin kuten tämänkin auton kanssa tein, eli ajaisin sen itse Suomeen, mieluiten 1000-2000 km mutkalla, jolloin kilinät, kolinat, tyyppiviat ym. kyllä paljastuvat.

 • No hmm.. en osaa edes arvata. En itse olisi maksanut ellei sitten olisi takuita siitä, että auto siellä todellakin odottelee. Veljeni haki auton viime vuonna ja on hakenut yhden jo ennen sitä. Eipä tullut koskaan kysyttyä millä tavalla käytännön hommat pelasi.

 • Hmmmm… et ehkä kuitenkaan suostunut? Me ollaan tosin tehty noita etukäteen maksuja skoottereiden kohdalla, mutta silloin kyse on n. 18 kertaa pienemmistä rahasummista ;).

 • Minä en suostuisi. Suurin määrä rahaa, minkä olen latonut pöytään autosta on ollut 1200 dollaria, joten tuollainen summa hirvittää. Minulla on ylipäätään ollut huono onni kaiken sellaisen kanssa, millä on pyörät.

 • Rohkean vedon teit, jos maksoit. Minä en olisi rohjennut. Autonhankinnat olen ulkoistanut puolisolle, mutta jonkin verran seuraan autojen hintoja. Koska ajan niin paljon (liian pitkä työmatka), en lähtisi omiin tarpeisiin hommaamaan noin paljon ajettua, vaan tinkisin ehkä muusta sen verran, että saisin uudemman auton, mutta nämähän ovat niiiin makuasioita. Saksasta hakemisessa epäilemättä on oma viehätyksensä. Se on jo tietynlainen käsite, autonhakumatka. 🙂 Tullihommatkin vähän hirvittävät. Tietty varmaan on kaikkia laskureita, paljonko veroja auton hinnan päälle vielä mätkäistään, mutta tuontiautojen verotus tuntuu elävän koko ajan. Että ei muuta kuin onnea matkaan!

 • Et suostunut! 🙂 Oon ollut kerran Saksassa autonostoreissulla ja oli kyllä tylsää kierrellä kyliä autojen perässä. Vaikka ihan mukavia maisemia kyllä nähtiin ja lopulta ajettiin ostetulla autolla Suomeen.
  Mukavaa reissua! 🙂

 • No nyt jätit meidät jännitykseen. En tiedä, minä en varmaan uskaltaisi lähettää noita rahoja. Mieluummin menisin itse rahoineni Saksaan ja ajaisin auton samantien kotiin. Kenties helpommin sanottu kuin tehty. 😀 Onneksi ei tarvitse just nyt autoasioista huolehtia! Tarinan jatko-osaa odotellessa.

 • Itsekään autottomana en asiasta paljoa ymmärrä. Varmasti on kumminkin hyvä lähteä merta edemmäs kalaan, jos Suomesta ei löydy sitä mitä kaipaa. Plus kun saa hyvän syyn käydä tsekkailemassa lähitienoita niin ei voi olla huono. Hollannin tulppaaniaika olisi varmasti näkemisen arvoinen.

 • Vaikutti alunperin äärettömän tylsältä jutulta, mutta tämähän olikin hyvä loppuhuipennuksineen! Jään odottomaan seuraavaa osaa 😀

  Itseä kun autot ei juurikaan kiinnosta, vaikka sen 30-45000 km vuodessa ajan. Siinä missä hyvä ystäväni suunnittelee puoli vuotta autonostoa, itse olen ostanut auton tunnissa. Tämä tapahtui siten, että lähdin etsimään farmariautoa, mutta satuin koeajamaan mielenkiintoisen viisiovisen. Ei siinä niitä pari muutakaan oleellista haettua ominaisuutta ollut, joten kävin välissä kaverin kanssa kebabilla ja sen jälkeen kävin tekemässä kaupat. Hyvin silläkin autolla meni 60000 ilman isompia ongelmia 🙂

  Eipä silti, jos itsellä olisi aikaa, niin voisin Saksasta samalla tavalla lähteä auton hakemaan. Toki joku asiantuntija saattaisi olla paikallaan, sillä autojen laatu siellä kuulemma heittelee laidasta laitaan. Siinä mielessä luotettava autojobbari olisi hyvä matkaseura autokauppaan.

 • Elämme siis jännittäviä aikoja :D. Meilläkin kytätään, että milloin pitää/saa lähteä autonhakureissulle, tosin Englantiin. Uusi Land Rover Discovery 4 odottaa valmistumistaan ja toiveissa olisi, että sen saisi hakea vasta kesäkuun lopulla, että pääsisimme koko porukka reissuun eli lentämään Lontooseen ja ajamaan sitten hissuksiin Ranskan läpi kotiin. Kesälomasuunnitelmat ovat toistaiseksi ihan levällään, kun ei tiedetä tuosta Lontoonkeikasta. Olen niiiiin onnellinen sitten, kun auto on kotona, eikä tarvitse enää kuunnella autojuttuja ainakaan seuraavaan kymmeneen vuoteen!

 • Aikamoista säätämistä tuo auton hankkiminen Saksasta, mutta on se varmaan sen arvoista. Ja mikäs siinä kun sen voi yhdistää pitkään road trippiin 🙂 Hieno reissu teillä edessä, toivottavasti kaikki menee auton kanssa niin kuin piti! 🙂

 • En ole perehtynyt tämän kuvioon “osta auto Saksasta” ja toistaiseksi kuvauksesi aiheesta ovat enemmänkin vahvistaneet ennakkokäsitystäni, että hankalaa/rasittavaa/riskialtistahan tuo olisi. Mutta ehkä siinä sitten ajalleen (ja stressilleen) saa vastinetta. Meidän kakkosautollamme (Audi A3 sekin) on ajettu vasta alle 100 000 km, ostettu uutena yli 10 vuotta sitten ja mielestämme sekin alkaa jo alla aika hyvä diili. Seuraavankin oman auton ostamme varmaan uutena Suomesta ja pidämme sitten taas “loppuun” – ainakin tietää mitä saa ja mitä sillä on tehty.

  • Jos olisikin rahaa ostaa uutena auto, niin se olisi helppoa. Menisi vaan liikkeeseen ja tilaisi haluamansa.

   Itse kävin renkaita potkimassa muutamassa vaihtoautoliikkeesä ja ainakin täällä Oulussa vaihtoehdot olivat kovin vähissä. Siksi Saksa tuntui heti paremmalta idealta. Hitusen säätämistä tässä kyllä on ollut, mutta osittain se kyllä johtuu siitä, että en itse ole osannut päättää.

   Edellinen Golf tuli mulle niin, että mittarissa oli 100 000 km. Liki 250 000 sillä ajettiin. Samanlaista työjuhtaa nytkin itselleni etsin.

 • En ymmärrä autoista juuri mitään ja meillä menopelinä toimii pikkuinen Ford Ka. Saksassa autonhakureissulla olen kyllä ollut, vuosi oli 95 tai 96, mutta en kyllä muista reissusta yhtään mitään.

  Etukäteen maksaminen kuulostaa varsin intialaiselta käytännöltä. Kun pääset paikalle, ei näy autoa eikä sen kummemmin myyjääkään.. 😀 No, kyllähän sitä tiedetään, mitä autokauppiaista sanotaan..

 • Mekin olemme harkinneet autonhakumatkaa useasti sekä moottoripyörän ostoa. Diilereitä, jotka toimittaa Suomeen on olemassa.Lisäksi olemme pyytäneet tytärtämme, joka asuu Hollannissa katsomaan mieluisia autoja, joita netissä. Mutta pitää olla asiantuntija, joka vaistoaa, onko auto kolaroitu yms.
  Mukavaa autonhakumatkaa!

  • Näillä diilereillä on käytössä kaikenlaisia mittareita, joilla he voivat tarkastaa mm. maalipinnan paksuuden. Lisäksi auton voi ajaan merkkihuoltoon, jossa nähdään, onko varoitusvaloja sammuteltu huoltoja tekemättä, tai mittareja rullattu. Jos huoltohistoria on katkoton, niin sekin kertoo jotain. Mutta koskaanhan sitä ei 100% varma voi olla!

 • Itselläkin on joskus pyörinyt mielessä ajatus autonhausta Saksasta, mutta itse olisin mennyt sinne Kleinbussin perässä (Suomessta sellaisia on vaikeaa löytää). Se auto olisi tosin varmasti tullut aika eri tarkoitukseen kuin teidän tuleva auto. Ehkei sellainen hippipaku tai muukaan matkailuauto olisi paras valinta päivittäiseen käyttöön, vaikka niitä niin kovasti fiilistelenkin. Hieno reissu tuosta varmasti tulee, etenkin kun pääset noin pitkäksi aikaa roadtrippailemaan! 🙂

  • Saksa on mieletön automaa. Siis miljoonia vaihtoehtoja. Mitä tahansa hakee, niin varmasti löytyy.

   Mun on pakko ottaa sellainen järkivaihtoehto, kun on kaksi ipanaa kuljetettavana ja täällä pohjoisessa neliveto on niin hyvä. Muutamaan kertaan voisin sanoa sen pelastaneen mun henkeni.

 • Mielenkiintoista, vaikka en autolla itse ajelekaan. Enpä ollut minkään tiennyt moisita auton välittäjistä. Mutta kovin luotettavaltahan tuo kuulostaa. Jään odottelemaan, kuinka tässä käy 🙂

  • Eipä noista välittäjistä paljoa Suomessa puhuta. Ne tulee ilmi sitten kun rupeaa googlaamaan asian tiimoilta neuvoja. Eihän sinne Saksaan olisi edes pakko mennä, vaan voisi tialta vaan tietyn auton kotiovelle!

 • Tätä vaihtoehtoa (siis auton ostamista Saksasta) on tullut joskus mietittyä, mutta toistaiseksi olemme päätyneet kuitenkin ostamaan automme Suomesta. Toivottavasti kaikki menee putkeen ja saatte hyvän auton!

  Kolme viikkoa Euroopassa kiertelyä kuulostaa todella hyvältä. Itselläkin on edessä rundi Euroopassa kesä-heinäkuussa, enkä malttaisi odottaa.

  • En välttämättä olisi niin innostunut tästä, jos edellinen auto olisi osoittautunut virheeksi. Se kuitenkin kesti yli kaikkien odotusten ja oli joka euron arvoinen.

   Olen ihan täpinöissäni, siis auton takia toki, mutta myös siksi, että pääsee kiertelemään pitkästä aikaa taas Saksassa ja lähivaltioissa. Ihan mahtavaa.

 • Vaikka autot ei sinänsä kiinnosta yhtään (auto on minulle yhtä kuin elämää helpottava kulkuneuvo, jonka ostamista välttelin niin kauan kuin mahdollista, ja lopulta olin jo yli 30 kun omistin ensimmäistä kertaa autosta puolikkaan), niin oli kyllä mielenkiintoinen juttu. En tiennyt, että tuollaisia välittäjiäkin on olemassa auton ostamiseen Saksasta. Tosin miksipäs ei olisi. Onhan se varmasti kannattava bisnes niin välittäjälle kuin ostajillekin. Kuulostaa ainakin kätevältä. Mutta tuo ennakkoon maksaminen ilman minkäänlaisia sopimuksia. Nyt kyllä kiinnostaa lopputulos 🙂

  • Tykkään autoista. Ongelma on se, että eihän minulla ole varaa ostaa sellaista autoa kun oikeasti haluaisin. Siksi reissussa on kiva vuokrata vähän kalliimpia autoja alle.

   Nuo välittäjät helpottavat hommaa todella. Ongelma vaan on löytää sellainen luotettava… Toki sinne voisi mennä itsekin ihmettelemään, mutta ei mun hermot sellaista kestäisi.

   Himpun alta 20 000 on iso raha. Kyllä tätä on nyt mietitty miten tehdään… Toisaalta en mä halua Saksaan matkustaa rahat taskussakaan ja pankkimaksun järjestäminen siellä vie aikaa. Mutta entäs jos ei ikinä saakaan autoa, tai se ei olekaan sellainen kun haluaa. Vaikeaa : )

 • Voih. Olisin halunnut heti tietää miten tässä kävi! 🙂

  Mulla on hirmuinen kokemus saksalaisista autoista ja paljon niillä ajettuja kilometrejä takana. Tällä hetkellä Audi A4 Avant Quattro (neljäs perättäinen Audi, sitä ennen monta Golfia) eikä nelivedosta ole enää paluuta…

  • Joudut olemaan vielä jännityksessä : ) Kuten minäkin … Jänskättää kamalasti minkälaisen auton kanssa sieltä oikein Suomeen lopulta ajan.

   Kyllä se on niin, että kun nelivedolla kerran tottuu ajamaan, ei siitä halua luopua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *