Assisi ja Franciscus Assisialainen

by Anna | TÄMÄ MATKA

IMG_0737

Assisi ja Franciscus Assisialainen

Bettonan suloisesta pienestä kylästä oli hyvä tehdä päiväreissuja pitkin Umbriaa. Välimatkat ovat lyhyitä, ja oli ihana vain rauhallisesti ajella ja pysähdellä ihailemaan maisemia tämän tästä.

Teppo on onneksi kuljettaja, joka ymmärtää olla kiirehtimättä ja tajuaa heti huokauksesta pysäyttää ja antaa minulle tilaisuuden valokuvaukseen. Upeita auringonkukkapeltoja oli kaikkialla.

IMG_0737

Assisi

Assisi on yksi maailman suosituimmista pyhiinvaelluskohteista. Tiesimme jo etukäteen varautua paikalla oleviin pyhiinvaeltajiin ja turistimassoihin. Emme ajatelleetkaan menevämme sisään kaikkiin kirkkoihin ja museoihin. Tarkoituksena oli vain kävellä kylässä ja tutkia paikan ilmapiiriä muutama tunti. Lounaankin nautimme kaupungin ulkopuolella.

Jätimme automme Sipark Porta Nuovan parkkialueelle, josta pääsi hyvin rullaportaita pitkin keskustaan. Ennen kuin lähtee autosta, kannattaa ottaa mukaan huivi ja tarkastaa, että päällä oleva asu on riittävän peittävä. Munkit ovat erittäin tarkkoja kunnioittavasta käyttäytymisestä kirkoissa. Valokuvaaminen ja puhuminen ovat tiukasti kielletty.

IMG_0742

Assisin duomo eli tuomiokirkko on Cattedrale di San Rufino ( Piazza San Rufino), joka on nimetty piispa Rufinon mukaan. Tämän marttyyrin kerrotaan käännyttäneen assisilaiset kristityiksi vuonna 238 j.a.a. Kirkon vuonna 1140 rakennettua roomalaistyylistä julkisivua koristaa kolme ruusuketta. Muutoin se on varsin yksinkertainen. Kirkon sisäpuoli on remontoitu 1500-luvulla. Juhlapäivinä tai messujen aikana turistit eivät ole tervetulleita. Kuva: Wikimedia

Kuka oli Franciscus Assisialainen?

Historian mukaan Giovanni Battista Bernardon (1181-1226), Francesco tai Franciscus (= ”ranskalainen”, isä lienee ollut pojan syntyessä liikematkalla Ranskassa), oli rikkaan kauppiaan poika. Hän  piti viinistä ja haaveili trubaduurin urasta. Nuori mies lähti sotimaan Perugiaa vastaan, hänet vangittiin ja  hän sairasteli vankeudessa vuoden ajan. Tämän jälkeen sotamatkat eivät enää kiinnostaneet, vaan seuraava reissu jäi kesken ja Franciscus lähtikin pyhiinvaellukselle Roomaan.

Varakkaiden nuorten miesten pyhiinvaellukset olivat silloin normaaleita, ja niiltä palattiin aikanaan takaisin maalliseen elämään. Jotain kuitenkin tapahtui Franciscukselle, ja hän päätti omistaa elämänsä Jumalalle. Hän rupesi korjaamaan vanhaa kappelia Assisissa. Kappelin ympärille rakennettiin 1600-luvulla suurempi kirkko, Enkeleiden Pyhän Marian basilika. Korjaamiseen tarvittavat varat hän sai perintöosuudestaan.

Isä ei luonnollisesti ilahtunut, kun poika korjautteli kirkkoja käyttämällä siihen suvun rahoja. Franciscuksen kerrotaan ojentaneen vaatteensakin isälleen takaisin, kun tämä kovisteli tuhlaajapoikaansa, ja ilmoittaneen, että hänellä olevan tästä eteenpäin vain yksi isä – Hän, joka on Taivassa.

1208 Franciscus messuun osallistuessaan kuuli evankeliumin sanat, jossa Jeesus lähettää opetuslapset matkaan sanoen: ”Älkää ottako matkalle mukaanne mitään – ei sauvaa, ei laukkua, ei leipää eikä rahaa. Älkää ottako toista paitaakaan (Luuk. 9:3)”. Myös Franciscus laittoi pois oman sauvansa ja kukkaronsa ja vaihtoi nahkavyön köyteen. Tuo köysivyö on edelleen paras merkki tunnistaa Franciscaani veljet.

Miksi tuollainen äärimmäinen köyhyys ja nöyryys sitten viehätti Franciscusta ja sai hänet saarnaamaan sekä keräämään seuraajia? Luultavasti roomalaiskatolinen kirkko oli tuolloin joidenkin silmissä maallistunut, ja joukko uskovaisia kaipasi enemmän hengellistä touhua. Ikäänkuin uskonpuhdistusta. Franciscus oli myös ilmeisen hyvä ja iloinen saarnamies, joka veti puoleensa laajoja joukkoja kuulijoita. Veljeskunta laajenikin hyvin nopeasti.

Franciscaanit lupasivat elää monien hyvien sääntöjen mukaan: Piti palauttaa väärin saadut voitot, elää rauhassa kaikkien kanssa, elää rukouksen ja laupeudentyön täyttämää elämää, noudattaa paastoja, olla vannomatta valoja, olla kantamatta aseita, olla käyttämättä sopimatonta kieltä jne.

Franciscuksen kuoleman aikoihin 1226 sääntökunta oli kuitenkin jo kahtia jakautunut Alkuperäistä absoluuttisesta köyhyyssäännöstä ”Jeesus sanoi hänelle: ”Jos tahdot olla täydellinen, niin mene ja myy kaikki, mitä sinulla on, ja anna rahat köyhille. Silloin sinulla on aarre taivaissa. Tule sitten ja seuraa minua”. (Matt. 19:21) oli luovuttu.

Köyhyyssääntöä vielä vaalivia luostariveljeskunnan jäseniä polteltiin roviolla, ja vuonna 1318 paavi julisti harhaopiksi opetuksen, jonka mukaan Kristus ja Hänen apostolinsa eivät muka saisi omistaa mitään. Niinpä niin…

Yhtä asiaa ei rahanhimoinen paavikaan saanut tuhottua. Jouluseimiasetelman perinne nimittäin sai alkunsa Franciscuksen rakentamasta ensimmäisestä seimiasetelmasta vuonna 1223 maalaistalon talliin Greccion kylään.

St-Francis-birds-2

Eläimet ja luonto olivat Franciscukselle tärkeitä. Hän onkin Katolisen kirkon luonnonsuojelun suojeluspyhimys. ”Niin kauan kun maailmassa on lapsia, kukkia ja lintuja, niin kauan on toivoa”.

Kaupunki on viehättävä, mutta ruuhkainen

Itse Assisin kaupunki on mitä viehättävin. Pitää vain lähteä pois keskustan matkamuistoliikkeiden ja ravintoloiden äärestä, ja suunnata harhailemaan rinteille rakennettujen talojen väliin pienille kaduille.

IMG_0760

IMG_0749

IMG_0746

Rocca Maggiore

Vuonna 1367 kardinaali Albornoz rakennutti Assisin kaupungin ylle linnan, Rocca Maggioren. Vasemmalla puolella olevan pienemmän linnakkeen Rocca Minoren kanssa Rocca Maggioren tarjosi mainiot mahdollisuudet kaupungin suojelemiseen.

Linnan näkeminen lähempää kutkutti ja lähdimme hitaasti kiipeämään ylös kukkulalle. Alussa matka eteni ihan mukavasti, koska joka puolella oli vielä paljon katsottavaa ja talot varjostivat kulkua.

Linnakkeelle kapuaminen helteessä oli kuitenkin oikeasti melko rankkaa puuhaa. Vettä meni ja välillä tuntui että sandaalit sulavat kiinni asfalttiin. Mitään suojaa ei ylhäällä ole (hattu päähän), vaan aurinko pääsi korventamaan täydellä voimalla. Kannattaa miettiä kahdesti onko vaivan arvoista, vaikka maisemat ovatkin upeat.

Assisi_Rocca_Maggiore_BW_1a

Santa_Chiara_Assisi

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

7 comments

Amalfin rannikko - Täyttä Välimeren kauneutta | TÄMÄ MATKA 18 lokakuun, 2016 - 10:18 am

[…] kirjoituksia matkasta läpi Como-ja Gardajärven ran-tojen, tunnelmointia Umbrian Bettonassa ja Assisissa sekä matkakertomuksia mm. Siennasta ja […]

Reply
Li 14 syyskuun, 2015 - 11:43 am

Ihanan valoisa tuo auringonkukka-kuva! Halusin itse kovasti käydä Assisissa Firenzessä asuessani, mutta en sitten ehtinyt. Ehkä seuraavalla Italian-reissulla!

Reply
Liza in London 14 syyskuun, 2015 - 11:44 am

Hmmm, kommentti karkasi vähän ennen aikojaan, mutta on siis multa! =)

Reply
Anna Koskela 17 syyskuun, 2015 - 8:21 am

: )

Reply
Anna Koskela 17 syyskuun, 2015 - 8:20 am

Auringonkukat <3

Ehdottomasti kannattaa käydä!

Reply
Ritva-Liisa 30 elokuun, 2015 - 11:00 am

Upeita maisemia ja aivan huikeita kuvia:). Taas yksi paikka to go-listoille. Kävin vaan justiinsa kesän aikana yhteensä 5 viikkoa espanjan (alkeis)intensiivikurssia joten pitää ensin päästä Espanjan suuntaan jotta käytännön kielitaitokin kehittyisi. Mutta Italia, aivan ihana! Ja huomaan että keltaiset auringonkukkapellot ovat mukana kuvissasi ja varmaan fiiliksenä elämässäkin nyt kun perheesi terveysuutiset ovat kääntyneet parempaan suuntaan. Auringonkukkaista alkusyksyä toivottelen täältä Kaukovainiolta!

Reply
Anna Koskela 30 elokuun, 2015 - 8:45 pm

Assisi on kyllä tunnelmaltaan omanlaisensa. Jollakin lailla ”pyhä”. Pyhiinvaeltajien määrä ja munkkiveljet luovat ihan oman maailmansa. Vähän samanlainen fiilis on tullut Montserratissa Barcelonassa Mustan Madonnan luona. En ole mitenkään kovin uskonnollinen, mutta kunnioitan kyllä ihmisten vakaumusta ja uskoa.

Upeaa! Espanjan alkeet… Oma kielitaito on sitä baaritasoa sekä espanjan, että italian kohdalla. Höpötän kovasti jotakin, ja toivon, että saan jotain juotavaa : D

Kiitos <3

Reply

Leave a Comment