Amalfin rannikko – Täyttä Välimeren kauneutta

Amalfin rannikko. Positano, Amalfi, Atrani, Scala, Ravello, Minori, Tramonti, Maiori, Cetara ja Vietri sul Mare – kaikki nämä ihanuudet löytyvät Amalfin rannikolta Italiasta.

Italian kevät ei voisi missään olla tämän kauniimpi. Näistä historiallisista rinnekaupungeista aukeavat toinen toistaan mahtavammat näkymät merelle ja rinteissä sijaitseviin viini- ja hedelmätarhoihin.

Amalfin rannikko

Amalfin rannikko

Amalfi

Amalfin rannikko

Amalfin rannikko | Amalfi Coast

Amalfin rannikko tai Amalfi Coast- niminen maisemareitti alkaa Salernosta, Napolin eteläpuolelta ja kiertää Sorrenton niemimaan eteläpuolta. Se on kiistatta yksi maailman upeimmista rannikkoreiteistä ja noin 30 km pitkä.

Jo antiikin roomalaiset viettivät Amalfin rannikolla kesiään Välimereen viettäville vuorenrinteille, sitruunapuiden katveissa. Nykyisin Amalfin rannikko on Unescon maailmanperintölistalla ja ehdottomasti vierailun arvoinen.

Amalfin rannikko ja sen maisemat yllättivät kauneudellaan minut täysin. Se oli jotain ihan muuta, kuin kaukaa pilkoittava meri ja muutama levennys pysäyttämistä varten. Täällä tie todella oli rakennettu välillä meren päälle. Kallioseinämästä ulospäin tulevat tienpätkän olivat tuettu pengertäen tai palkeilla, ja mahdollistivat upeat katselupaikat.

Jos pidät Cinque Terrestä, jossa oli pieniä söpöjä kyliä kauniissa poukamissa jyrkille mäille rakennettuna, on Amalfin rannikko paikkasi. Mitä Cinque Terre on, niin Amalfin rannikko tarjoaa sen kaiken kolminkertaisena. Cinque Terre on kaunista ja pientä. Amalfin rannikko on henkeäsalpaavaa ja upeaa.

Amalfin rannikko

Amalfin rannikko

Amalfi

Amalfin rannikko | Ravello

Ravello sijaitsee muita kaupunkeja ylempänä ja ehkäpä juuri tästä hieman syrjäisemmästä sijainnista johtuen, kaikkialla leijuu jonkinlainen ”hienostunut” vire. Vierailimme Ravellossa huhtikuussa 2014.

Ravello, Amalfin rinnekaupunki joka hurmaa

Amalfin rannikko | Amalfi

Amalfi on Amalfin rannikon nimikkokylä (sekä kunta) ja yksi Amalfin rannikon suosituimmista vierailupaikoista. Se sijaitsee Monte Cerreton vuoren juurella, ja sitä ympäröivät varsin dramaattiset kalliot ja rotkot. Olemme vieraileet Amalfissa kahdesti ja alla kirjoitus vuoden maaliskuun 2018 vierailusta.

Amalfi | Amalfin rannikon maisemareitin nimikkokylä

Amalfin rannikko

Amalfin rannikko

Amalfi

Amalfi

Amalfin rannikko | Amalfista Positanoon

Positano tupsahtaa eteen hyvin nopeasti. Positanon rantatien liittymä on niin huonosti merkitty, että sen myös ohittaa helposti. Alas rannalle ei autoa kannata edes yrittää ajaa ja parkkipaikkoja ei tässä kohtaa ole, joten moni joutunee vain ajamaan Positanon keskustan läpi meidän laillamme. Sen verran paikoitimme autoa, että sain napsaistua kuvan Positanon rinteistä ja asutuksesta.

4000 asukkaan Positano on Amalfin rannikon kuvatuimpia kohteita sijaintinsa takia. Positano on rakennettu lähemmäs merta ja jyrkemmin rinteeseen, kuin mikään muu kylä. Sen vertikaalisuus tulee hyvin esiin etenkin niissä kuvissa, mitkä on otettu Amalfista päin tultaessa.

Photoshoppi on iskenyt yleisimpiin mainoskuviin Positanosta, sillä todellisuudessa hehkuvia karkkivärejä ei täällä ole. Jos sää on pilvinen, menee myös maisema hyvin harmaaksi.

Amalfin rannikko

Amalfin rannikko

Amalfin rannikko | Sorrento

Positanosta suuntasimme niemen toiselle puolelle, kohti Massa Lubrensen maakuntaa ja Sorrentoa. Maisema muuttui kun tie suuntasi ylös rinteelle, mutta myös tunnelma muuttui. Kaikenlainen turistihömppä katosi, ja tilalle tuli perinteinen maalaismaisema.

Ehkäpä Mauno Kuusiston ”Palaja Sorrentoon”, oli jäänyt soimaan mieleeni liiankin hyvin. Odotin Sorrentolta enemmän, kuin se pystyi minulle antamaan. Pieni keskusta oli täynnä ylihintaisia ja huonotasoisia ruokapaikkoja tympeine tarjoilijoineen. Hotellit ovat vallanneet parhaat näköalapaikat, joten  merinäkymiä löytyy harvakseltaan iltakävelyllä

Sorrento ei sijaitse Amalfin rantatiellä, mutta yhdistää sen Amalfin rannikon kiertelyyn tai käyttää Sorrentoa koko lomansa ajan tukikohtana. Sorrentosta lähtee laivoja Caprille, Ischialle, Napoliin sekä Positanoon ja Amalfiin. Paikallisjuna taas kuljettaa Napoliin tai vierailulle Pompeijin raunioille.

Amalfin rannikko, Italia
Ihmettelin haukuntaa jostain korkealta. Hih, kaverukset majailivat nelikerroksisen talon katolla ja pitivät vahtia.

Amalfin rannikko, Italia

Amalfin rannikko, Italia

Amalfin rannikko, Italia
Hotel Delfinon parvekkeelta Caprin saari ja Napolinlahti näkyivät upeasti.

Amalfin rannikko | Hidas rantatie SS163

Ajaminen Italiassa voi olla tottumattomalle hankalaa, etenkin kiemuraisella rantatiellä. Ulkokurveissa on kuitenkin useissa paikoissa peilit, bussit antavat ääni-merkkiä ennen mutkaa ja vaikka tie on ahdas, niin ainahan sopu sijaa antaa ja pakki vielä enemmän.

Heinäkuun helteillä teiden kapasiteetti ylittyy väistämättä ja liikenne menee tukkoon. Silloin on vain varattava siirtymiin enemmän aikaa ja malttia. Tie Amalfista Positanoon on paikoitellen hyvinkin kapea ja mutkainen. Ei voi kuin ihmetellä, millä vauhdilla paikalliset sitä ajavat. Illalla yritimme pysyä paikallisbussin perässä, mutta kantti ei kestänyt painaa kaasua samalla tahdilla.

Jos ajaa Roomasta moottoritietä ohi Napolin, saapuu rantatielle Salernon kohdalta. Salernossa ei erityisempiä nähtävyyksiä ole, mutta se antaa jo esimakua tulevasta. Hintataso on Salernossa edullisempi, joten tämänkin paikan voi valita tukikohdakseen, mikäli ei ole liikenteessä autolla. Salernon satamasta lähtee laivoja mm. Positanoon, Amalfille ja Caprin saarelle.

Amalfin rannikko

Amalfin rannikko, Italia

Amalfin rannikko

Amalfin rannikko

Amalfin rannikko

Amalfin rantatie

25 Comments

 • Hyvää oli erityisesti se (kuten blogissasi muutenkin), että sanotaan suoraan, mikä oli mielestäsi hyvää ja mikä ei. Jotenkin liikaa bloggareilla menee jutut paikan ylistämiseen, vaikka todellisuudessa ruoka olisi huonoa, ylihintaista ja maisemat ei lähellekään odotettua. Halutaan vain rakentaa mielikuvaa kadehdittavan ihanasta elämästä.

  Upeita kuvia oli joukkoon mahtunut ja varmasti todella hieno reitti ajaa. Itse en lähtisi tosin vilkkaimpaan turistiaikaan, joten keväisempi ajankohta oli varmasti hyvä valinta.

 • Oi oi, nyt on kyllä kaunista paikkaa toisen perään! Piipahdin tuolla pari vuotta sitten Välimeren risteilyllä, eikä yksi päivä riittänyt mitenkään tämän kaiken kauneuden näkemiseen. Haaveissa onkin roadtrip noihin maisemiin, kun itse autoillen voisi pysähdellä pienemmissäkin kylissä.

 • On siellä kyllä kaunista! Siitä on aikaa, kun noilla kulmilla olen liikkunut. Taisi olla vielä filmikamera-aikaan, ja omat kuvani eivät anna rannikolle mitään oikeutta. Sorrento oli minulle hurja pettymys. Onneksi asuimme pikkukaupungeissa, joissa oli aitoa elämää.

 • Italia on kyllä täynään kiinnostavia kohteita, tällä hetkellä siellä on varmaan eniten eri paikkoja yhden maan sisällä joihin haluaisin niin palavasti päästä. 🙂 Ensin Rooma ensi viikolla, sitten en osaa päättää Gardajärven, Dolomiittien ja Toscanan välillä. Ja voipi olla, että tämä Amalfin rannikkokin olisi upeaa nähdä jonain päivänä, mutta ei ehkä heinäkuun helteillä. Se näyttää keväisenä upealta!

 • Ah, ihana Italia! Muistan kun itse vuosikausia sitten kävin Cinque Terressä, kuinka fiilis siitä paikasta oli että kylät näyttivät rappeutuneilta ja köyhiltä. En voi sanoa ihastuneeni, tosin jos olisimme patikoineet rantareitin, olisi mieli voinut muuttua.

  Amalfin rannikko on se vielä kokematta, mennään lomilla pikku hiljaa kohti etelää. Italiassa asuessamme emme Roomaa etelämmäs ehtineet – kun ajattelimme että Sisiliaan ja Sardiniaan ja muualle “alas” pääsee sitten Suomestakin. Meillä on eräänlaisena rasitteena taipumus mennä niihin paikkoihin, joista olemme tykänneet. Niinpä Sisilia ja Sardiniakin ovat saaneet odottaa vuoroaan 🙂

  Kesäkuussa suunniteltiin kokonaan ennen näkemättömän reitin koluamista kahden viikon aikana, mutta niin sitä taas löydämme itsemme myös moneen kertaan käydystä Toscanasta. Onneksi kahteen viikkoon mahtuu uusiakin seutuja.

 • Juuri muutama minuutti sitten varasin kahden viikon Italian reissun, johon kuuluu aika paljon ajelemista noilla pienillä mutkaisilla teillä, mutta onneksi myös rentoutumista toscanalaisella villalla. Jotenkin nuo mutkaiset kapeat tiet eivät kamalasti houkuta, vaikka tavallaan ne houkuttavat aika paljonkin. Lähinnä ei-houkuttavinta tässä on ajatus siitä, että rääkyvä lapsi istuu takapenkillä eikä sopivaa pysähdyspaikkaa näy mailla halmeilla. Maisemien puolesta nuo tiet houkuttavat oikeen kovastikin! En malta odottaa italialaista ruokaa ja viintä!

 • Oi, miten kaunista! Mullekin tuo seutu on osittain tuttua, Positanossa käytiin ja Sorrentossa oli majoitus, mutta Amalfiin asti ei päästy. Muakaan ei Sorrento jotenkin sytyttänyt, jotain jäi puuttumaan. Oltiin syyskuussa ja oli muuten järjettömän paljon vielä turisteja liikkellä, Caprin lautalle piti herätä seitselmältä että vältti jonotuksen. Ei mikään varsinainen lepoloma ollut tämä. 😀

 • Amalfin rannikko on kyllä tosi kaunista aluetta. Viime kesänä olimme noilla tienoin, juurikin ruuhkaisen heinäkuun aikaan. Parhaiten tutustuimme Sorrentoon ja Positanoon, joissa majoituimme. Sorrenton ruokatarjona tosiaan ei ollut kummoista, mutta kyllä sielläkin napolilaistyylinen pizza osattiin paistaa. Positanosta meidän oli tarkoitus ajella Amalfiin ja sitten puikkelehtia vuorten välistä eteenpäin, mutta matka tyssäsi tiesulkuun. Puoli kilometriä ennen oli varoituskyltti poikki olevasta tiestä ilman selityksiä. Mietimme, että tilanne saattoi liittyä rinteillä riehuviin maastopaloihin. Pääsimme sitten ajelemaan saman tien toisinkin päin, kun ei oikein ollut vaihtoehtoja. Onneksi olimme käyneet Amalfissa päiväretkellä vesiteitse.

  Jäi jotenkin vaivaamaan se mitä sanoit noista Positanon talojen väreistä. Piti ihan katsella omia Positanon valokuviani, kun minun mielestäni siellä on ihan kauniin värikkäitä taloja etenkin rannan lähellä. Varmasti värit voisivat räikeämpiäkin olla, mutta en nyt ihan tylsiksikään noita menisi väittämään. Voihan se tosin olla, että joihinkin postikortteihin on värejä hieman liioiteltu. 🙂 Ainakin Googlen kuvahaun ensimmäiset tulokset hakusanalla Positano ovat melkoisen överisti värikyllästettyjä.

  • Sorrennon ruokatarjonta ei oikein vakuuttanut minuakaan. Tosin varmasti siletä(kin) olisi saanut erinomaista ruokaa, jos olisi tiennyt mihin kannattaa mennä.

   Teillä on ollut samanlainen kokemus, kuin meillä. Eli lähtiessämme Amalfista pois, tie olikin sortunut ja Salernoon päästäksemme teimme sitten tunnin ylimääräisen mutkan.

   Eihän minä nyt niin sanonut, että Positano olisi tylsän värinen, vaan, että “todellisuudessa hehkuvia karkkivärejä ei täällä ole”. Hieman siksi naurattavat ne maisemakuvat ja joidenkin bloggaajienkin kuvat, jossa värikylläisyys on vetäisty niin ölyttömän överiksi. Kyllähän käsittelemällä harmaasta saa ruusunpunaisen : D

 • Viime kesänä mietiskelin josko olisimme myös käyneet Amalfin rannikolla, mutta huomasin, että elokuu on ehkä maailman kallein aika matkustaa tuonne 😀 Mä en oo oikein ajanut Euroopassa, joten tartteisin ehdottomasti pojat mukaan tuolle matkalle 🙂 Bussin ikkunasta ei sama fiilis oikein välity 😀

  • Kiitos Sandra

   Elokuu on ekäpä kuukausista se huonoin vaihtoehto lähteä Amalfin rannikolla. Melkein mikä tahansa muu kuukausi on parempi ; – )

   Eteenpäin ajaminen ei ollut se ongelma, mutta peruuttelut, parkkeeraamiset ym. aiheuttivat kyllä mulle välillä vähän tuskanhikeä. Eli kuski mukaan ja keskityt itse valokuvaamiseen!

 • Mulla on sekä Cinque Terre että Amalfin rannikko käymättä – molemmat kyllä to travel -listalla. Kiva että olit maininnut tässä molemmat! Aikoinaan kävin Amalfin suunnalla valmismatkalla Ischialla, mutta se ei ihan lunastanut odotuksia.

 • Kun aloin lukemaan, pohdinkin heti, että miten Amalfi peittoaa Cinque Terren? Ja vastaus tuli heti seuraavassa kappaleessa. Uskottava on. Kyllä tuollakin suunnassa pystyisi rakentamaan vaikka minkälaisia reissuja. Ja toisaalta Rooman etelämpänä Italiassa ei ole tullut käytyä. Italiaan on siis vielä palattava aika monta kertaa!

  • Kiitos Sari

   Ehdottomasti Amalfin rannikolle. Viikossa ehtii Roomasta tuonne ajaa, kierrellä Pompeijilla ja jos oikein on nopea, niin käydä Napolissakin.

   Me kierrettiin nyt Puglia niin hyvin, että sinne ei tarvitse enää mennä.

  • Kiitos Jaakko

   Toiset ovat kiertäneet aluetta bussilla ja en lainkaan epäile, etteikö sekin voisi onnistua. Ite kyllä suosittelen auton vuokraamista, mikäli aikoo käydä vähänkin laajemman rundin. Osa menee myös jostain tukikohdasta, kuten Salernosta laivoilla eri paikkoihin, mutta ei ne laivamatkatkaan nyt ilmaisia ole.

 • Onpa kaunista! Amalfin rannikko on nimenä erittäin tuttu, mutta olen lukenut tai etsinyt siitä tietoa todella vähän. Keväinen tao syksyinen matka Italiaan kieltämättä houkuttelisi. Sillä saisi mukavasti pidennettyä myös suomalaista kesäkautta. 🙂

  • Kiitos Elina

   Juurikin keväällä Italia on kauneimmillaan. Kesästä sitten kaikki on palanut kuivaksi. Huhtikuussa tuolla olisi jo takuulämminkin. Nyt maalikuussa illasta ja aamusta sai kyllä olla takki päällä, eli ei mikään ”aurinkoloma”

 • Tuo eteläinen alue viehättää ja vetää puoleensa. Voisi olla ihan mukava kohde myös syyslomalla. Erityisen mukavaa kun olit laittanut tähän juttuun tuon kartan! Salernoon haluaisin ja mietin että jos lentää Roomaan ja sieltä autoilesi etelään niin selviäisikö siitä, vähän jännittää tuo italialainen liikennekulttuuri..

  • Kiitos Tanja

   Aivan ihanaa aluetta keväällä tai syksyllä.

   Roomasta Salernoon on oikeastaan erittäin yksinkertaista ajaa. Moottoritietä vain eteenpäin. Siinä ei ole yllätyksiä. Vasta Salernosta alkaa tuo rantatie, josta siitäkin selviää ihan varmasti, kun vain rauhassa ajelee.

   Kartta kyllä havainnollistaa paljon sitä, missä milloinkin liikutaan. Itse toivoisin toistenkin käyttävän karttaa kirjoituksissaan enemmän : )

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *