Amalfin rannikko – Täyttä Välimeren kauneutta

Amalfin rannikko

Positano, Amalfi, Atrani, Scala, Ravello, Minori, Tramonti, Maiori, Cetara ja Vietri sul Mare – kaikki nämä ihanuudet löytyvät Amalfin rannikolta (Costiera) Italiasta. Rinnekaupunkeja, joista aukeavat mahtavat näkymät merelle ja alla sijaitseviin viini- ja hedelmätarhoihin. Italian kevät ei voi missään olla kauniimpi.

Amalfin rannikko sijaitsee Napolista etelään ja on itse asiassa Sorrenton niemimaan etelärannikko. 30 km maisemareitti on kiistatta yksi maailman upeimmista rannikkoreiteistä.

Jo antiikin roomalaiset viettivät Amalfin rannikolla kesiään Välimereen viettäville vuorenrinteille, sitruunapuiden katveissa. Nykyisin Amalfin rannikko on Unescon maailmanperintölistalla ja ehdottomasti vierailun arvoinen.

Amalfin rannikko ja sen maisemat yllättivät kauneudellaan minut täysin. Se oli jotain ihan muuta, kuin kaukaa pilkoittava meri ja muutama levennys pysäyttämistä varten. Täällä tie todella oli rakennettu välillä meren päälle. Kallioseinämästä ulospäin tulevat tienpätkän olivat tuettu pengertäen tai palkeilla, ja mahdollistivat upeat katselupaikat.

Jos pidät Cinque Terrestä, jossa oli pieniä söpöjä kyliä kauniissa poukamissa jyrkille mäille rakennettuna, on Amalfin rannikko paikkasi. Mitä Cinque Terre on, niin Amalfin rannikko tarjoaa sen kaiken kolminkertaisena. Cinque Terre on kaunista ja pientä. Amalfin rannikko on henkeäsalpaavaa ja upeaa.

Amalfin rannikko, Italia

Amalfin rannikko, Italia

Amalfin rannikko, Italia

Amalfin rannikko, Italia

Amalfin rannikko, Italia

Ajaminen italiassa

Ajaminen Italiassa voi olla tottumattomalle hankalaa, etenkin kiemuraisella rantatiellä. Ulkokurveissa on kuitenkin useissa paikoissa peilit, bussit antavat ääni-merkkiä ennen mutkaa ja vaikka tie on ahdas, niin ainahan sopu sijaa antaa ja pakki vielä enemmän. Heinäkuun helteillä teiden kapasiteetti ylittyy väistämättä ja liikenne menee tukkoon. Silloin on vain varattava siirtymiin enemmän aikaa ja malttia. Lue lisää Italiassa ajamisesta täältä.

Jos ajaa Roomasta moottoritietä ohi Napolin, kannattaa Amalfin rannikolle saapua Salernon kohdalta. Salernossa ei erityisempiä nähtävyyksiä ole, mutta se antaa jo esimakua tulevasta. Hintataso on Salernossa edullisempi, joten tämänkin paikan voi valita tukikohdakseen, mikäli ei ole liikenteessä autolla. Salernon satamasta lähtee laivoja mm. Positanoon, Amalfille ja Caprin saarelle.

Amalfin rannikko, Italia

Amalfin rannikko, Italia

Amalfin rannikko, Italia

Amalfin rannikko, Italia

Amalfin rannikko, Italia
Olimme käyneet kaupassa heti Rooman ulkopuolella ja napsimme pientä evästä autossa. Tämä marketissa käynti on sellainen “must”- juttu. 50 eur. lasku sisälsi kaikkea kahvista Cavaan. Hintavertailuna Suomeen litra hyvää Brandyä maksaa 4,75 eur, iso pala Pecorino-juustoa 2,80 eur ja hyvä kuohari 1,90 eur.

Amalfi

Itse Amalfissa lienee noin 5500 asukasta, mutta turistiaikana väkimäärä tuplaantuu.

Pienehkö kaupunki on rakennettu jyrkkien vuorten rinteille ja tarjoaa häikäiseviä maisemia. Amalfin sydän on sen katedraali ja sen edessä aukeava viihtyisä aukio.

Pieni huoneemme Hotel Ninfessä sijaitsi kalliolla. Kun kurkotti alas ikkunasta, näki vain kaistan hiekkarantaa ja alapuolella vellovan meren. Aamulla herätessä oli kosteus tiivistynyt ikkunalasien sisäpuolelle ja mielessä oli vielä yön kylmyys, joka sai hakeutumaan ystävän kylkeen kiinni. Suihkutila oli pienin koskaan näkemäni ja parkkipaikan etsiminen yksi murhenäytelmä. Mutta ne maisemat!

Aaaah… Minä palaan vielä – Lupaan sen.

Amalfin rannikko, Italia

Amalfin rannikko, Italia

Amalfin rannikko, Italia

Amalfin sitruunat

Amalfin sitruunat ovat käsite. Paikalliset suhtautuvat sitruunapuihinsa suojelevasti. Ne on istutettu suurella työllä pengerretyille vuorenrinteille, missä puut nauttivat lämpimästä ja aurinkoisesta mikroilmastosta. Sitruunatarhat peitetään verkoin, jotka maisemoinnin takia olivat kaikkialla samanvärisiä.

Amalfin rannikko, Italia

Amalfin rannikko, Italia

Amalfin rannikko, Italia

Amalfin rannikko, Italia

Amalfin rannikko, Italia

Amalfista Positanoon

Positano tupsahti eteen hieman sattumalta. Tiet ovat yksisuuntaisia ja kaupungissa vieraillakseen olisi pitänyt pysäyttää auto heti, kun huomasi tienvierien täyttyneen paikallisten autoista. Ajoimme siis kaupungin läpi ja tavallaan myös ohi. Tarkoitus ei tosin ollut jäädäkään sinne, mutta melkoinen yllätys tuo omituinen liikennejärjestely oli.

4000 asukkaan Positano on Amalfin rannikon kuvatuimpia henkeäsalpaavien maisemien ansiosta. Samasta syystä kaupunki on kyllästetty turisteilla.

Sen verran paikoitimme autoa, että sain napsaistua kuvan Positanon rinteistä ja asutuksesta. Photoshoppi on iskenyt yleisimpiin mainoskuviin kaupungista, sillä todellisuudessa ihan niin hehkuvia karkkivärejä kuin odotin, ei paikalta löytynyt. Mutta kaupungin vertikaalisuus tulee hyvin ilmi kuvista.

Amalfin rannikko, Italia

Amalfin rannikko, Italia

Kohti Sorrentoa

Positanosta suuntasimme niemen toiselle puolelle kohti Massa Lubrensen maakuntaa, ja Sorrentoa. Maisema muuttui tietenkin, kun tie suuntasi ylös rinteelle, mutta muuttui se myös ihan tunnelmaltaankin. Kaikenlainen turistihömppä katosi ja tilalle tuli perinteinen maalaismaisema.

Kävimme tankkaamassa vettä ja tuoretta leipää pienestä kaupasta. Tepon ollessa ostoksilla ihmettelin haukuntaa jostain korkealta. Hih, kaverukset majailivat nelikerroksisen talon katolla ja pitivät vahtia.

Amalfin rannikko, Italia

Sorrento

Hotel Delfino on hieman hankalasti löydettävissä, mutta Caprin saari ja Napolinlahti avautuivat parvekkeelta upeasti. Sorrentoon pääsi hotellin bussilla.

Ehkäpä Mauno Kuusiston ”Palaja Sorrentoon”, on jäänyt soimaan mieleeni liiankin hyvin. Odotin Sorrentolta enemmän, kuin se pystyi antamaan. Pieni keskusta oli täynnä ylihintaisia ja huonotasoisia ruokapaikkoja tympeine tarjoilijoineen. Itse Sorrento on peruskaupunki, joka voi toimia kuitenkin hyvin tukikohtana. Sorrentosta pääsee päiväristeilyille esim. upeaksi kehutulle Ischian saarelle. Muotoilisin silti näin: Jos valittavanasi on Amalfin rannikolta joku toinen matkakohde kuin Sorrento, niin valitse se.

Amalfin rannikko, Italia

Amalfin rannikko, Italia

Amalfin rannikko, Italia

Olen Italian ystävä. Jos jaat tunteeni, lue blogistani kirjoituksia matkasta läpi Como-ja Gardajärven ran-tojen, tunnelmointia Umbrian Bettonassa ja Assisissa sekä matkakertomuksia mm. Siennasta ja Pisasta.

4 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *