Amalfi | Amalfin rannikon maisemareitin nimikkokylä

by Anna | TÄMÄ MATKA

Amalfi on Amalfin rannikon nimikkokylä (sekä kunta) ja yksi Amalfin rannikon suosituimmista vierailupaikoista. Se sijaitsee Monte Cerreton vuoren juurella, ja sitä ympäröivät varsin dramaattiset kalliot ja rotkot.

Amalfin rannikko tai Amalfi Coast- niminen maisemareitti alkaa Salernosta, Napolin eteläpuolelta ja kiertää Sorrenton niemimaan eteläpuolta. Se on kiistatta yksi maailman upeimmista rannikkoreiteistä ja noin 30 km pitkä.

Amalfi

Amalfi

Amalfi

Amalfi | Pieni ja ruuhkainen

Jo antiikin roomalaiset saapuivat Amalfin rannikolle, Välimereen viettäville vuorenrinteille sitruunapuiden katveeseen viettämään kesiään. Amalfi on rakennettu muiden Amalfin rannikon kylien ja kaupunkien tapaan vuoren rinteille ja nykyisin tänne saavutaan kaikkialta maailmasta.

Amalfi on itsessään pieni kaupunki, jonka väkimäärä on n. 6000 asukasta, mutta sesonkina sen väkimäärä tuplaantuu. Paikka on kaunis, mutta aina täynnä turisteja. Kokeilimme erilaisia tekniikoita nähdä kaupunki ilman kiinalaisia, mutta epäonnistuimme. Ensimmäiset turistibussit saapuivat maaliskuun alussakin jo klo 0700 aamusta rannan parkkipaikalle.

Amalfin edessä on pieni uimaranta, sekä parkkipaikka johon auton saa maksimissaan tunniksi parkkiin. Parkkipaikan löytäminen on Amalfin rantatiellä aina viheliäistä, sillä kadun varrelle autoa ei voi jättää ja pysäyttäminen esim. valokuvausta varten on usein mahdotonta. Hieman ennen Amalfin keskustaa Salernosta päin tultaessa, on autoille louhittu iso parkkihalli rinteeseen. Auto kannattaakin viedä sinne suosiolla, jos Amalfia aikoo tutkia pidemmän aikaa.

Itse kaupungista löytyy duomo, sekä muutama hauska aukio kahviloineen. Ei sinällään mitään kovin erikoista katsottavaa, mutta ihan mukava paikka kävellä. Ravintoloita löytyy paljon ja ne ovat järjestään luokattoman huonoja. Jos haluat syödä hyvin Amalfissa, niin tee taustatyöt kunnolla. Minulla ei valitettavasti ole antaa suosituksia, sillä kaikki ruokailut täällä ovat olleet suuria pettymyksiä.

Amalfi

Amalfi

Amalfi

Amalfi

Amalfi

Amalfi

Amalfi | Rantatie on hidas ajettava

Aikaisin keväällä rantatie ei ole vielä tukossa, mutta se täyttyy mitä lähemmäksi kesää päästään. Tie Amalfista Positanoon on paikoitellen hyvinkin kapea ja mutkainen. Ei voi kuin ihmetellä, millä vauhdilla paikalliset sitä ajavat. Illalla, jo pimeän aikaan, yritimme pysyä paikallisbussin perässä, mutta kantti ei kestänyt painaa kaasua samalla tahdilla.

Lähtiessämme pois Amalfista, kohtasimme liikenneruuhkaa suuremman esteen. Vain muutamia tunteja aikaisemmin oli osa rinnettä sortunut ja tukki tien Amalfista Salernoon. Ainut reitti oli kiertää Sorrenton kautta. Tällaisia asioita ei voi ennakoida ja meillä ei onneksi ollut mihinkään kiire. Reitin muutos toi 70 km lisää ajoa ja vei reilun tunnin, mutta mikäs upeissa maisemissa oli ajella.

Amalfi

Amalfi

Amalfi

Amalfi

Amalfi | Hotellikokemuksia

Vierailimme Amalfissa ensimmäisen kerran vuonna 2014 huhtikuussa. Tuolloin Majoituimme Hotelli Ninfessä. Pieni huoneemme sijaitsi kallionseinämällä. Kun kurkotti alas ikkunasta, näki vain kaistan hiekkarantaa ja alapuolella vellovan meren.

Aamulla herätessä oli kosteus tiivistynyt ikkunalasien sisäpuolelle ja mielessä oli vielä yön kylmyys. Suihkutila oli pienin koskaan näkemäni ja parkkipaikan etsiminen yksi murhenäytelmä. Mutta ne maisemat! Silloin lupasin itselleni, että palaan Amalfiin vielä.

Nyt maaliskuussa 2018 olimme fiksumpia. Varmistimme etukäteen, että hotellilla oli tarjota parkkipaikka ilmaiseksi. Monet hotelit joko levittelevät käsiään parkkipaikan suhteen tai veloittavat parkkipaikasta 20 euroa vuorokausi.

B&B Al Pesca D`Oro ei sijainnut aivan meren ääressä, mutta eivät maisemat silti huonoja olleet. Oikein kelpo hotelli, jota voi varovaisesti suositella, etenkin jos liikut vuokra-autolla. Siisti, isot huoneet ja asiallinen aamiainen. Hinta 99 euroa aamiaisineen.

Amalfi

Hotelli Ninfe

IMG_1059-2

Amalfi

Amalfi

B&B Al Pesca D`Oro

Amalfi

Amalfi

Amalfi

Amalfi ja sitruunat

Amalfin sitruunat ovat käsite. Sorrentossa ja Amalfin rannikolla tuotetut sitruunat ovat saaneet suojatun maantieteellisen merkinnän, joka on tae siitä, että ne on todella kasvatettu tuolla alueella.

Paikalliset suhtautuvat sitruunapuihinsa suojelevasti. Ne on istutettu suurella työllä pengerretyille vuorenrinteille, missä puut nauttivat lämpimästä ja aurinkoisesta mikroilmastosta. Sitruunatarhat peitetään verkoin, jotka maisemoinnin takia olivat kaikkialla samanvärisiä.

Sitruunatarhojen reunustamiseen tehdyt kivimuurit ovat varsin suuritöisiä hoidettavia. Parinkymmenen vuoden välein ne on uusittava ja kaikki työ on käsityötä. Liki jokaisella tarhalla oli kivityö kesken jossakin kohtaa. Kivimuurien tehtävä on estää maa-aineksen valuminen alas vesien mukana, joten työ on pakko tehdä.

Amalfin sitruunoita on kolmea eri lajia, mutta kaikille niille tyypillinen on röpelöinen pinta ja pitkulainen muoto. Parhaimmillaan sitruunat ovat Limoncello-liköörissä, sitruunakakussa ja limonadissa. Hullaannuin paikalliseen sitruunalimonadiin täysin, mutta unohdin kuvata tuon pienen muutaman desin vetoisen pullon. No sieltä sitä saa joka kaupasta. Menkää maistelemaan.

Amalfi

Amalfi

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

5 comments

Ili 15 maaliskuun, 2018 - 3:12 pm

Ciao Anna ja Teppo,

Amalfi lukeutuu myös meidän suosikkeihin. Rantatie on aivan täydellinen. Yksi parhaista, silloin kun puhutaan maailman kauneimmista ajoreiteistä. Lempinimeltään Nastro Azurro eli Sinen Nauha. Tie, joka roikkuu henkensä pitimiksi kallion kupeessa. Olen ajellut sen päästä päähän pohjoisesta etelään ja päinvastoin muutaman kerran.

Vinkkejä viime kesältä.

Amalfi.

P-paikka löytyy vallankin, jos olet liikkeellä aamupäivästä. Etukäteen täytyy kyllä tietää mistä etsiä. Eli aja rantalaitureille ja käänny oikealle. Aja satamaa sivuavaa tietä aallonmurtajalle. Aallonmurtajan toinen puoli on paikoitusalue, jossa saa pitää autoa vaikka 24/7. Koko päivän hinta noin 20,- . Toinen paikka tosiaan tuo kallioon louhittu Parking Luna Rossa. Hinta samaa luokkaa.
Jos olet Amalfilla ja haluaisit hypätä auton ratin takaa veneen rattiin, käy se helpoiten juuri Amalfissa. ”Rantabulevardilla ” eli satamassa pitää majaansa muutama venevuokraamo. Small Open -luokan nelikymppisellä moottorilla varustetulla avoveneellä ehtii rannikon koluamaan hyvin päivän aikana. Ei tarvitse lisenssiä eli ei mitään todistetta siitä, että osaa ajaa venettä. Raja on just kaiketi tuossa nelikymppisessä perämoottorissa. (Isompiin veneisiin tarvitsee esittää jonkinmoinen tutkintotodistus rannikolaivurin paperit tms.) Maksoi viime kesänä noin 120,- + bensat (neljän hengen ratillinen avovene tietysti penkeillä ja sohvalla). Tuossa ajassa ehtii hyvin ajamaan rannikkoa myötäillen ja Kolme Kukkoa – saaret kiertäen aina Caprille ja takaisin. Kävimmepä vielä lounaalla samalla retkellä Positanossa. Veneen paikoitus eli mooring on helppoa. Vuokraamosta saa kartan ja ohjeet siitä, miten mooring hoidetaan. (Se maksoi Positanon satamassa noin 10,-).

Vuokraaminen toimii osapuilleen seuraavasti. Rantatien varressa vuokraamoita pyörittävät herrat istuvat piknik-pöytien ääressä, eikä mitään erityistä toimistoa ole. Tai on se kai jossain. Veneen voi varata etukäteen tai sitten sen voi myös vuokrata ilman varausta, jos niitä on vaan vapaana. Siinä tehdään sitten paperit, maksetaan vuokra ja jätetään jokin pantti esim. passi tai ajokortti kaniin. Kun veneen palauttaa saa pantin takaisin. Palauttaessa käydään vene yhdessä tankkaamassa, joten bensaa maksetaan just sen verran kuin sitä on kulutettu. ( täydestä täyteen periaatteella). Vuokraamoja on useita. Itse valitsin tuon Tripadvisorin perusteella.

http://www.amalfiboatrental.com/

Amalfin ja rannikon ruokapaikoista ja vähän majoituksestakin.

Viime kesänä käytiin illallisella Capo di Orso – ravintolassa lähellä Erchietä, jonka laidalla majoituttiin. Erinomainen Fine Dining paikka. P- paikat pihassa. Aiemmilla reissuilla ollemme käyneet Il San Pietro Positanossa, joka on huikea. Toisaalta Erchien uinuvassa kylässä ei ollut kuin pari paikallista ravintolaa. Ehkäpä se paras merenelävistä koostunut illallinen nautittiin kuitenkin juuri tällaisella kapealla kujalla Erchiessä, jossa ei muita turisteja lisäksemme ollut lainkaan. Erchiestä Amalfiin ajoi autolla noin 20 min. Maioriin /Minoriin alta vartissa. Erchien kylässä yhtä kiva ranta kuin muualla, uimiseen ja auringonottoon paljon rauhallisempi. Majatalolta pääsi kävellen polkua pitkin rannalle läpi sitruslehtojen. Ilmaiset p-paikat hotellin pihassa kaikille. Alakylässä paljon p-paikkoja.

http://www.ilfarodicapodorso.it/en/restaurant-overlooking-sea-amalfi-coast/
http://www.limonetodiercole.com/

Sorrennon lähellä on muuten siellä ennen rantatien alkua kukkulan päällä kulinaristien keskuudessa legendaarinen Don Alfonso Sant Agatassa. Sorrennossa etsisin niitä viehättäviä paikkoja myös sieltä rantatien varrelta eli Sorrennosta kohden Massa Lubrensea ja niemenkärkeä johtavan tien varrella olen käynyt Fransichielossa ja Il Cantuccio – rafloissa. Suosittelen molempia jo sijaintienkin puolesta. Huikein ruokapaikka on kuitenkin Positanon laitamilla Michelin ravintola Il San Pietro Positano- hotellin ulkoterasseilla. Päivällä sinne voi mennä vaikka kahville. Syömässä en ole käynyt, mutta ulkoterassilla kuohareilla ja kahveilla. Oh sweet Jesus mikä paikka ja terassi. Rantatieltä mennään sellaiseen pienen kirkon/kappelin näköiseen taloon, josta hissillä alas itse hotelliin. Terassi on just se näköalapaikka, joka komeilee hotellin verkkosivujen etusivulla.

http://www.donalfonso.com/#Home
http://www.francischiello.com/it/index.php
http://www.ilcantucciomassalubrense.com/
http://www.ilsanpietro.it/en/index.php

Erityinen suositus patikoinnista pitäville.

The Path of Gods, Senero Degli Dei on erinomainen ja helpohko patikkapolku. Sopii lähes kaikille.Ehkei kuitenkaan lapsille. Helpompi kuin Cinque Terren kylien väliset reitit. Polku kannattaa vaeltaa Bomeranosta Positanoon. Lopussa laskeutuminen yläkylästä meren äärelle on yllättävän tiukka rasti. 5 000 askelmaa zig zagaten metrin levyisä askelmia pitkin alas vie puoli tuntia ja loputkin mehut jaloista. Maisemat ovat sen arvoiset ja vielä paremmat. . Bomeranoon pääsee Amalfilta paikallisbussilla tai taksilla. Auton voi jättää aamulla kätevästi parkkiin siisAmalfin rantalaiturin aallonmurtajalle. Vaellusretken päätteeksi Positanossa lounas ja sit takaisin Amalfille laivalla (niillä , jotka suhaavat rannikko ja ylös alas. Lipun voi ostaa rantalaiturilla olevasta lippukioskista).

http://www.positano.com/en/e/il-sentiero-degli-dei

Reply
Asko Leppilampi 14 maaliskuun, 2018 - 11:28 am

Kiitos hienosta postauksesta! Olimme tuolla vuosia sitten. Majoituimme Sorrennossa ja teimme sieltä linja-autolla matkan Positanoon. Marjatta ei ole maailman paras linja-automatkustaja. Hänelle sattui sillä kertaa huono matkustuspäivä ja reissu oli yhtä koettelemusta. Voit kuvitella, kun maailman kaunein reitti on täyttä mutkia yms. Siitä tuli aika hirveä kokemus.

Pitää mennä joskus uudelleen ja vuokrata auto. Ovatko ne noin edullisia siellä? Miten vakuutus?

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 14 maaliskuun, 2018 - 7:41 pm

Kiitos Asko

Hyi kauheeta, tiedän miten kamalaa on matkustaa linja-autossa, jos on matkapahoinvintia. Ja tuolla ne vielä ajavat niin järkyttävän kovaa. Itse olen mennyt vain hotellin bussilla Sorrentoon ehkä 5 km ja sekin oli ihan liikaa. En lähtisi tuolla bussin kyytiin enää mistään hinnasta.

Tuo vuokra-auto on siis otettu Roomasta. Huomasin juuri, että minullahan on tuossa virhe. Auto on siis A4, ei A4. Se on varattu hyvissä ajoin ja siinä oli joku tarjous. Nyt tosin hieman meitä ihmetyttää, sillä juuri oli tullut maili, että auto pitää vaihtaa? Teppo laitteli mailia, että ollaan Pugliassa, eli Etelä-Italiassa ja että ei nyt Roomaan lähdetä täältä ajelemaan auton vaihdon takia. Saas nähdä mitä vastaavat ja mikä voisi olla syynä tällaiseen.

Omavastuu on 2000 euroa, mutta meillä on olemassa erillinen vakuutus omavastuun poiston.

Reply
Jenni / Unelmatrippi 13 maaliskuun, 2018 - 10:01 pm

Amalfin rannikko on pala kauneinta Eurooppaa! Käytiin pari vuotta sitten. Majoituttiin Positanossa ja sieltä kyllä löysimme hyvää ruokaa (paikkojen nimiä en näin suorilta tosin muista). Ihania maisemia on koko rannikko täynnä, mutta mitenkään edullista ei matkailu tuolla varsinaisesti ole autovuokrineen ja parkkimaksuineen. Upea kokemus joka tapauksessa. Menisin uudelleenkin.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 13 maaliskuun, 2018 - 10:13 pm

Kiitos Jenni

Tuo ruoka-asia on monimutkainen. Ihmiset kun pitävät eriaisista asioista. Yleisesti ottaen Italia ei ruokamaana ole kovinkaan helppo. Keskinkertaista sapuskaa saa monesta paikasta ja se voi monelle olla jo ihan OK. Mutta sitä loistavaa ja erityisesti paikalle ominaista, saakin sitten metsästää oikein urakalla.

Jos valmistaa ruokansa itse, maa on paratiisi. Raaka-aineet ovat tuoreita ja hyviä. Olemme yhä enemmän joko syöneet vain niissä paikoissa, joita joku ”luotettava” suosittelee (ei tosiaankaan TripAdvisor), tai sitten kokanneet itse.

Edullisuus on sidoksissa sesonkiin, kuten kaikkialla. Eli maaliskuussa hinta hotelleissa on ihan eri, kuin kesäkuukausina. Ollaan kyselty hotellienomistajilta, niin kaikki sanoo, että sesonki alkaa vasta huhtikuussa. Sen tosin näkee itsekin, eli moni paikka on vielä kiinni ja mikään hotelli missä ollaan oltu, ei ole ollut täynnä.

Samoin on merkitystä sillä, mistä esim. auton vuokraa. Nyt Roomasta Europcarilta otettuna auton hinta 10 päivää on 170 euroa. Alla Audi A3. Tiedettiin tuo parkkimaksu, joten valittiin siksi hotelli, jossa parkkipaikka on veloitukseton.

Reply

Leave a Comment